Relaxament de les mesures de confinament a partir de demà

Durant la roda de premsa d’avui, Joan Martínez Benazet ha actualitzat les dades sanitàries al país. Dels 763 casos totals, 31 resten actius i 681 s’han recuperat. Les defuncions es mantenen en 51. El ministre s’ha mostrat positiu i ha expressat que segueix la tendència a la baixa. 

Fotos: SFGA/CEsteve
Tests d’anticossos 

Ahir es va acabar la segona volta de l’estudi poblacional de tests anticossos. Benazet ha exposat que durant aquesta segona ronda, han realitzat el test 67.053 persones, unes 1.000 menys que a la primera ronda. El total de tests d’anticossos realitzats a Andorra en les dues voltes ha estat de 137.987 persones. El ministre de salut també ha exposat els resultats parcials d’aquests estudis: un 91,46% de la població no ha presentat immunoglobulines, un 0,95% tenen immunoglobulina G positiva, un 5,58% ha presentat IgM positiu i, finalment, un 1,87% ha presentat IgM i IgG positives. 

Relaxament de les mesures de confinament

Joan Martínez Benazet també ha exposat que a partir de demà divendres, dia 29 de maig, entra en vigència un relaxament de les mesures de confinament. Així doncs, s’eliminen les franges horàries, tot i que s’hauran de seguir evitant activitats amb gran confluència de persones i s’haurà de seguir mantenint una distància de seguretat d1,5 metres quan s’estigui parat, de 4 metres quan s’estigui caminant, de 10 metres quan es corri i de 20 metres quan es faci bicicleta. El ministre també ha explicat que l’ús de les mascaretes no és obligatori i que dependrà de les circumstàncies. 

Línies de treball del Ministeri d’Afers Exteriors

La ministra Maria Ubach ha explicat les actuacions del Ministeri d’Afers Exteriors durant la crisi sanitària. D’una part, s’ha prestat ajuda a nacionals i residents que volen tornar a Andorra. També s’ha donat suport a treballadors temporers que volen retornar als seus països d’origen. D’altra banda, s’ha ofert assistència informativa a tots aquells andorrans que estan fora del país, i també s’ha gestionat el registre de viatges i emergències consulars. Finalment, s’han mantingut converses amb Espanya i França pel que fa al restabliment de la circulació. 

Sobre el retorn dels nacionals i residents d’Andorra, la ministra ha remarcat que s’han desplegat tots els esforços necessaris. Amb data d’avui, s’ha pogut ajudar a unes 100 persones, que es trobaven en 35 països diferents, amb el seu retorn al país. Altres 15 ja tenen el bitllet d’avió per retornar de manera imminent, mentre que uns 20 encara no tenen bitllet d’avió. 12 han decidit que no volen tornar de moment. 

Quant al retorn de temporers als seus països, Ubach ha explicat que aquest hivern, Andorra comptava amb 4.914 temporers: 2.176 eren argentins, 347 eren xilens, 119 brasilers i 117 colombians. La ministra ha exposat que les gestions per ajudar als xilens, brasilers i colombians han sigut fàcils a causa de les xifres poc elevades. Pel que fa als argentins, la tasca ha resultat més feixuga, tant per la xifra com per les restriccions de vols. Tot i això, durant les últimes setmanes uns 758 han pogut tornar a casa. 

Pel que fa al restabliment de la circulació fronterera, Maria Ubach ha exposat que des del primer dia s’ha posat sobre la taula la dificultat de tenir restriccions a nivells de fronteres i que per això s’ha proposat que Andorra pugui ser un territori amb mobilitat. França ha donat la possibilitat als seus ciutadans perquè arribin al país, però Espanya encara no ha donat cap resposta. 

Cimera Iberoamericana Andorra 2020

La ministra d’Afers Exteriors ha explicat que és un projecte prioritari i que la crisi sanitària ha fet perillar la presència del país. De moment, totes les reunions estan plantejades per fer-se telemàticament i se n’ha afegit una d’extraordinària que es durà a terme el dia 30 de juny i que no estava prevista en un inici: innovació i salut. Pel que fa a la Cimera, Ubach ha anunciat que la decisió no està presa. Es té la possibilitat de fer-la de forma telemàtica, tot i que l’altra opció és dur-la a terme de forma presencial durant la primavera del 2021, tot i que per això es necessita un acord entre els altres 21 estats que en formen part. 

Agraïments en nom de Govern

Per finalitzar, Joan Martínez Benazet ha agraït, en nom de Govern i en nom propi, a tots els voluntaris, sanitaris, comuns i persones que han cregut en el projecte de doble cribratge i en les mesures de seguretat necessàries per contenir aquesta pandèmia. Benazet també s’ha mostrat molt agraït envers totes les nenes i nens del país.