Un centenar de persones clamen per la reobertura de bars i restaurants

Persones pertanyents a diversos establiments de la restauració i l’hostaleria del país s’han aplegat davant l’edifici administratiu del Govern d’Andorra, per demanar la reactivació d’aquest sector, afectat directament per les mesures preses per l’Executiu per a frenar l’evolució de la pandèmia.

Fotos: César De Pablos

Ha començat com a una manifestació tímida en la qual hi havia més periodistes i oficials de policia que manifestants, però, pocs minuts després de les 10 del matí, han començat a arribar desenes de persones vinculades als bars, restaurants i cafeteries del país. Prop d’un centenar de manifestants han ocupat la vorera oposada a la façana de l’edifici administratiu del Govern d’Andorra, demanant poder treballar i mantenir a flotació els seus negocis.

Quelcom que ha causat molèsties en bona part dels manifestants ha estat la manca de solidaritat que altres sectors han mostrat envers la protesta. Bernard, propietari d’un restaurant d’Andorra la Vella, ha expressat que “és una vergonya que els proveïdors i la gent vinculada a la restauració no estiguin aquí, perquè el problema ens afecta a tots, en especial quan vénen als nostres locals a vendre els seus productes, els quals no podem comprar perquè no tenim cap activitat”.

De manera molt discreta, recolzat d’una barana, hi era el Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), qui també s’ha sumat a la crida d’atenció feta pel restaurador. “Aquí no hauria d’estar només l’hostaleria, sinó també el sector del comerç (…). Tots hem de buscar la unió, el diàleg i el consens amb Govern, perquè no es prenguin decisions unilateralment, sense tenir en compte els sectors implicats i els seus treballadors”, ha dit Ubach, qui també ha destacat escenaris plens de contrastos, ja que, per una banda, es decreta una mesura restrictiva als bars i restaurants, i per una altra es veuen famílies o grups de persones menjant a escales o bancs de la via pública.

Per la seva banda, una dona que regenta un bar en la capital ha precisat que prefereix obrir les portes del seu negoci i que es destinin els ajuts a garantir les mesures sanitàries necessàries per combatre la Covid-19, un plantejament que molts dels presents comparteixen i esperen posar sobre la taula en una eventual negociació amb Govern.