Maite Casademunt, somiadora i incombustible

És natural associar el nom de Maite Casademunt amb adjectius com ara lluitadora, exitosa o determinada, però, rere aquests qualificatius que mai no deixen de ser certs, hi ha una dona incansable que és capaç d’inspirar tothom que l’envolta. Des de molt jove, es va capbussar al món empresarial fins a aconseguir que LOLA CASADEMUNT, firma que la seva mare va fundar el 1981, es consolidés com tot un referent de la indústria de la moda espanyola.

Després d’aventures, viatges i passarel·les, la Maite encara conserva l’esperit somiador d’aquella nena de 19 anys que, sense deixar de ser una mica trapella i imaginativa, continua donant veu i poder a tantes dones arreu del món, fent-les sentir belles i lliures amb cada peça de les seves col·leccions.

En un escenari en què la marca catalana aposta per la internacionalització, Andorra esdevindrà un punt estratègic. L’aterratge de LOLA CASADEMUNT al Principat és imminent i marcarà l’inici d’una nova etapa d’una relació de més de 30 anys amb Perfumeria Júlia.

Per: Noelia Farias i César De Pablos · Fotografia: Antonio Miralles · Perruqueria: Víctor Toro, de Salón TORO · Maquillatge: Debbie Costa, de NYX Cosmètics · Vestuari i accessoris: LOLA CASADEMUNT i LOLA CASADEMUNT BY MAITE · Locació: Hotel Grau Roig

VIDA FAMILIAR I INFÀNCIA

Com va ser la teva infància?

Recordo la meva infància molt feliç fins als meus 11 anys, quan mor el meu pare. Vaig ser testimoni de la decadència d’una persona tan vital. Per a mi, va ser un cop molt dur, ja que la meva mare es va quedar vídua amb quatre fills i es va haver de focalitzar en tirar endavant la família. Jo em preguntava per què allò m’havia de passar a mi, però després la vida ha estat generosa amb mi en molts altres aspectes. Va ser un punt d’inflexió que em va fer madurar, ser més oberta i espavilada.

Quin record tens dels teus pares en aquella època?

Al meu pare el recordo com una persona molt alegre, molt enèrgic, social i treballador. La meva mare tenia el do de fer qualsevol cosa de la millor manera. Si jugava al tennis, guanyava el Campionat de Catalunya; si feia pastissos, era la bomba! Tot el que feia tenia art. També era una dona afectiva i dolça, però, quan va arribar el moment de tirar endavant amb la família, ho va fer amb molta força i determinació.

Eres bona nena o els hi vas causar alguns maldecaps?

Jo tenia un esperit una mica trapella, és quelcom que porto a dins. Jo soc tremenda! Passa que, tant per la família com per l’escola, sempre he tingut una bona educació en valors i mai no he actuat irresponsablement. Si bé soc d’idees lluminoses i boges, sempre m’he limitat a mi mateixa.

La relació amb la teva família era bona?

Sí, cent per cent.

ADOLESCÈNCIA
Considerant les coses que vas viure de nena, com vas afrontar la teva adolescència? Quins neguits tenia la Maite quan era jove?

Ràpidament, vaig entendre que no hi havia cap altra opció que cuidar de mi mateixa, que havia de correspondre als valors que m’havien inculcat.

Has tingut algun moment de crisi durant la teva joventut o sempre has estat segura de tu mateixa?

Sempre hi ha moments d’inseguretat en la vida, però en general soc una persona que em repto i penso que sempre es pot millorar. Una de les bogeries que més recordo va ser la d’entregar un senyal per a comprar un cotxe, sense permís de ningú, perquè tenia clar que volia un Volkswagen Golf descapotable. Els meus germans deien que estava boja i que havia de deixar perdre el senyal que havia pagat, però la meva mare em va donar l’oportunitat de pagar el cotxe amb treball. En el fons, aquell moment va ser la meva “pastanaga” per a tirar endavant i vaig començar a treballar a LOLA CASADEMUNT amb tan sols 19 anys.

I vas acabar de pagar el cotxe?

Totalment! Em van sobrar diners fins i tot (riu).

Va ser aquell un dels millors moments de la teva vida com a jove?

Sens dubte, el millor!

He d’assumir que el pitjor va ser la mort del teu pare.

Evidentment. Va ser un any de malaltia molt dur, no només per a mi sinó per a tota la família.

Què vas estudiar?

Vaig cursar els meus estudis de Disseny de Moda a l’escola IDEP de Barcelona. Des de ben jove he tingut molt clar que volia treballar a LOLA CASADEMUNT, al costat de la meva mare, i la formació era clau per a ajudar a fer créixer l’empresa. Més tard vaig fer més cursos per a introduir-me en diferents àrees de la companyia. Vaig fer un curs d’Estratègies de desenvolupament per a Pimes, un curs de Marketing Digital i un de Programa de gestió avançada per a empreses. Tots ells a ESADE. Seguidament, vaig estudiar un AMP (Advanced Management Programme), un curs sobre Global Business Strategy, que es cursava una part a Espanya i l’altra a la universitat de Wharton, als Estats Units.

En tot moment vas tenir clar que et volies dedicar al disseny?

Sí, sens dubte. Des de ben petita m’ha interessat molt el món de la moda. Recordo que m’encantava fullejar revistes i veure què feien les grans cases de moda. He estat molt immersa en aquest món en tot moment i, per tant, és una cosa molt natural per mi.  Però, he de dir que, anys més tard, a ESADE, hi vaig descobrir molts casos d’èxit fins al punt d’animar-me a somiar en gran i pensar que jo també podia triomfar.

Et consideraves una bona estudiant?

He de confessar que apuntava a l’aprovat (riu). Jo era una persona més creativa i somiadora, m’encantaven temes com el cinema, la música, l’art… Sempre he estat molt curiosa en aquest sentit. Però he estat conscient que els estudis eren una prioritat que no podia deixar de banda.

VIDA PROFESSIONAL
El teu pas per LOLA CASADEMUNT va començar quan eres encara molt jove. Com van ser aquells primers dies?

Això em feia molt feliç i em causava molta més il·lusió que estudiar, perquè m’ho passava bé i gaudia tot el que feia. Eren moments durs? Sí, però mai no he parat de somiar. Quan fas la feina amb il·lusió i t’agrada, ets feliç.

A això es referia la teva mare quan deia que tenies somnis de grandesa?

Crec que sí, perquè ella em va fer decidir entre si volia treballar o estudiar. No em va donar l’oportunitat de perdre el temps amb tonteries.

Has remarcat la paraula somiar en diferents ocasions. Amb què somiaves quan vas entrar a LOLA CASADEMUNT?

Des de l’inici, he tingut clar el potencial que tenia l’empresa i sabia que podíem créixer molt. LOLA CASADEMUNT sempre havia estat una marca de referència en complements i, el 2018, vaig decidir llançar-me a la piscina creant una línia de roba. Actualment, tenim dues línies, LOLA CASADEMUNT, més casual i prêt-à-porter; i LOLA CASADEMUNT BY MAITE, el meu segell personal i on imprimeixo les meves idees. Avui, el nostre punt fort és el total look, ja que vestim a la dona de cap a peus.

Suposo que es manté intacte l’esperit d’aquella jove emprenedora i amb ganes de menjar-se el món, que anava en furgoneta amb la seva mare per les fires de Barcelona i Madrid.

Sí, encara tinc un munt de coses a fer (riu).

Com quines?

Abans tenia la il·lusió de convertir LOLA CASADEMUNT en un referent a Espanya, però ara la meva il·lusió és aconseguir això en el context internacional. El mateix, però una mica més gran (riu).

Què significa la mare en la teva vida, tenint en compte que has compartit amb ella tantes experiències personals i professionals?

La meva mare és el meu referent en tot. Admiro molt la seva força de voluntat i la seva perseverança. Des de ben jove, vaig començar a treballar amb ella i em va inculcar valors, com ara la passió pel que fas i la cultura de l’esforç. Per a mi, sempre serà el meu far.

Ens comparteixes algun moment en què hagis hagut d’arremangar-te?

Sí, hi havia moments molt durs. Recordo especialment quan vaig tenir el meu segon fill: em vaig haver de posar a treballar quasi després del part. Va ser molt dur perquè els meus fills eren molt petits. Haig de reconèixer que van ser moments en els quals volia tirar la tovallola però, tant el meu marit com la meva mare, em van ajudar a tirar endavant.

De tots els viatges amb la teva mare, quin t’ha agradat més?

La meva mare era la meva mitja taronja laboral (riu). Era la meva mentora, psicòloga, el meu tot. Recordo un viatge a principis dels 2000, que estàvem a Hong Kong i anàvem a agafar el vol per tornar. Nosaltres ja teníem el vol comprat, i en aquell moment, no sabíem que, si no el confirmaves, te l’anul·laven. Ens vam quedar tirades a l’aeroport de Hong Kong i sense la manera de tornar.

Llavors què vau fer?

En aquell moment vaig posar-me a investigar què podíem fer i havia sentit que hi havia una fira a Taiwan. Imagina el panorama. Eren les 21.00 hores a Hong Kong i estàvem aturades a l’aeroport, així que vam improvisar un viatge a Taiwan. Ho vaig passar molt malament perquè vam arribar i no teníem hotel, l’aeroport estava tancat, no hi havia taxis… I, de cop i volta, hi va aparèixer un taiwanès vestit de cowboy, amb botes de vaquer, barret i texans, que es va oferir a proporcionar-nos transport i allotjament. Aleshores, vam pujar a un cotxe negre amb els vidres tintats i vam pensar el pitjor, però tot va sortir sortosament bé. Recordo que vaig trucar el meu marit i li vaig dir: “Ferran, crec que mai més no ens veurem”. És una experiència que recordaré tota la vida (riu).

Sens dubte, has tingut una vida de viatges i d’aventures, però també de reconeixements personals com ara el Premi ‘Dona Empresària CaixaBank 2022’, que vas rebre en un context delicat a causa de la pandèmia, en primer lloc, i de la guerra després. Què va representar per a tu aquesta fita?

Per a mi és molt important, és la recompensa de tants anys de feina i sacrifici. És un premi per a tots els que han cregut i apostat en mi.

Veus aquest premi com una manera de motivar altres dones perquè persegueixin els seus somnis?

Totalment! Aquest premi és justament per a destacar i donar visibilitat a les dones. Penso que hi ha moltes dones que renuncien als seus projectes personals pels seus fills, però crec que és factible compaginar la maternitat amb el fet de tirar endavant amb els teus objectius. Evidentment que necessitaràs l’ajuda de la família, però ningú no ha de renunciar al seu projecte personal.

En aquesta línia del suport de la família, encara manteniu aquest component familiar a dins de l’empresa?

Actualment, treballo conjuntament amb el meu marit i és la millor decisió que he pres mai. A banda d’ell, no hi ha cap familiar treballant a l’empresa, perquè bàsicament cadascú s’està llaurant el seu propi camí. El meu fill, l’Àlex, és als Estats Units encapçalant el seu propi projecte, però sí que va estar cinc anys al departament comercial de LOLA CASADEMUNT. La meva filla, la Júlia, que va fer la carrera de Màrqueting, Relacions Públiques i Publicitat se’n va anar a Madrid a perseguir les seves aspiracions professionals a una altra empresa. I, finalment, tinc una petita “coquito” de dotze anys, la Natàlia, a la qual l’encanten la moda i les “mates”, però encara és molt aviat per a saber a què es dedicarà. Una cosa és clara, serà molt bona en allò que faci.

Et calça el qualificatiu d’empoderada?

Sí, però també amb els meus defectes i debilitats. Soc una dona molt positiva, amb carències, com tothom, però que treballa per a potenciar les nostres millors qualitats, sempre envoltada de persones bones.

Abans deies que t’il·lusiona molt el fet d’internacionalitzar LOLA CASADEMUNT i, pròximament, teniu previst obrir una boutique a Andorra en un tàndem amb Perfumeria Júlia. Com es va donar la possibilitat?

Crec que fins i tot quan tenia 19 anys ja pujava a Andorra amb les maletes per a vendre productes a Júlia. No exagero quan dic que des de fa molts anys Perfumeria Júlia forma part de la meva vida, ja que he crescut conjuntament amb ells. Recordo a la senyora Júlia (Bonet), sobretot a la Melània (Zamora), que, amb l’Anna Soler, m’han tractat amb molt d’afecte des de sempre. A banda de la bona relació comercial, hem mantingut una relació molt especial que va més enllà. Em fa molta il·lusió iniciar aquest projecte amb ells després de 32 anys.

Quin serà l’emplaçament?

La boutique s’ubicarà a l’avinguda Meritxell i la compartirem amb Júlia. L’obertura serà divendres 24 de febrer, però celebrarem la inauguració divendres 3 de març.

És la primera vegada que LOLA CASADEMUNT fa una col·laboració d’aquestes característiques?

Sí, és quelcom totalment nou. T’avanço que el nostre eslògan serà “dues dones, una passió” (two women, one passion), perquè, tant la senyora Júlia com la meva mare, tenien l’objectiu de ressaltar l’encant natural de la dona a través de la bellesa i la moda.

Veieu aquest projecte com una mena d’homenatge a dues dones que van ser pioneres i exemple de superació?

Sense cap mena de dubte, perquè la meva mare va ser una dona admirable, mentre que la senyora Júlia va ser la creadora d’un imperi i serà recordada com a part de la història d’Andorra.

Què els hi diries a les dones d’Andorra perquè descobreixin aquest concepte gestat per LOLA CASADEMUNT i Perfumeria Júlia?

En tot moment he defensat que el millor vestit que podem dissenyar per a una dona és el de la seguretat. Perquè, quan veus dona segura de si mateixa, no hi ha vestit més bonic que aquest. A LOLA CASADEMUNT, et convidem a trobar el teu propi estil però sobretot a treure el millor de tu.

Sabem que Europa és un continent en el qual estàs treballant, però és Amèrica Llatina una assignatura pendent?

Actualment, tenim punts de venda a Puerto Rico i Mèxic, on sabem que les nostres col·leccions han tingut una gran rebuda i estan agradant malgrat que hi hem aterrat fa poc. Per a nosaltres és important obrir mercat on sorgeixin oportunitats amb partners de confiança.

L’any passat, malgrat la pandèmia, la firma va facturar més de 27 milions. És una molt bona xifra. Quin ha estat el secret per mantenir-se estables en un context marcat per una crisi sanitària i l’arribada d’una nova guerra a Europa?

Pensa que el cicle anterior al que has esmentat, vam facturar 9 milions. Quan va arribar la pandèmia i estàvem tots tancats pel confinament, a LOLA CASADEMUNT mai es va deixar de treballar. Va ser un moment de parar, reflexionar i veure en què podíem millorar per fer-ho una realitat. Hem apostat per la professionalització, per aprofundir en la publicitat i el màrqueting… hem ficat gasolina en tots els fronts. La creativitat, i les ganes de què tot sortís bé, han fet que l’empresa hagi pogut seguir endavant malgrat el context en el qual ens trobàvem.

Però aquests canvis potser van començar una mica abans, concretament el 2018, amb la creació de LOLA CASADEMUNT BY MAITE, la línia premium de la marca. És correcte?

Va ser una decisió molt important per a nosaltres, ja que volíem exportar tot aquest talent que es cuinava a LOLA CASADEMUNT a l’exterior i vam començar a fer-ho amb la creació de la línia LOLA CASADEMUNT BY MAITE. El dia d’avui, estem desfilant a les dues passarel·les de referència a nivell nacional, la Mercedes Benz Fashion Week Madrid i la 080 Barcelona Fashion, i és veritat que ens han donat una visibilitat espectacular, no només en l’àmbit nacional sinó també a escala internacional. Estem molt contents tot i que no tenim límits: la nostra meta és arribar a les grans passarel·les de referència internacionals.

En què s’inspira LOLA CASADEMUNT? A quina dona s’adrecen les peces?

Sempre poso una miqueta de mi en totes les col·leccions. La inspiració canvia temporada a temporada, però l’ADN de LOLA CASADEMUNT sempre serà l’element comú de cada col·lecció, a través d’elements com ara l’animal print, els colors vibrants i enèrgics, la cura dels detalls, la logomania i l’estampació personalitzada. M’agrada dir que nosaltres vestim a una dona amb actitud. Dones que a LOLA CASADEMUNT anomenem Pretty, Punk i Powerful. La pretty és una dona femenina a la qual li agrada cuidar-se i s’interessa per la moda; la punk és aquella dona rebel i inconformista, i la powerful és una dona empoderada. La veritat és que cada dona té aquestes tres actituds en el seu interior i, depenent de cada moment, se sentirà d’una manera o altra. És per això que fem roba per a cada moment i ocasió.

Es parla molt de la contaminació que genera la indústria tèxtil en el món. Quines accions es duen a terme a LOLA CASADEMUNT per fer una producció sostenible?

Les empreses de moda han d’emprendre accions per reduir la petjada de carboni, és una realitat, i a LOLA CASADEMUNT estem molt compromesos per aconseguir disminuir el nostre impacte mediambiental. Actualment, i sota el nostre projecte Lola Loves Life, estem duent a terme una sèrie d’accions per aconseguir-ho, entre elles substituir el plàstic per materials biodegradables com el PLA, incrementar la fabricació en tallers de confiança i Km.0, fer servir paper FSC en totes les nostres etiquetes i packaging, així com materials i teixits reciclats i sostenibles en les nostres col·leccions… Són algunes de les iniciatives que ja són una realitat a LOLA CASADEMUNT i que esperem, per al 2025, que ens permeti arribar a la meta de produir totes les nostres col·leccions sota estàndards 100% sostenibles.

Llavors es pot dir que LOLA CASADEMUNT és una companyia amb una forta responsabilitat social empresarial. Lola Loves Life abasta altres aspectes?

El projecte Lola Loves Life neix de la necessitat d’aportar el nostre granet de sorra en causes socials i mediambientals. És una iniciativa que té dos vessants: la sostenibilitat i les persones. Ja hem parlat de sostenibilitat. Ara bé, quant a les persones, estem molt orgullosos de poder dir que ja portem tres temporades col·laborant amb associacions com ara l’Associació Espanyola Contra el Càncer i la Fundación Contigo per a recaptar fons per a la lluita contra el càncer de mama, amb el disseny d’una dessuadora solidària. També, el passat 2022, vam dissenyar una samarreta amb l’eslògan “Peace, not war” per a ajudar les persones afectades pel conflicte d’Ucraïna, en col·laboració amb la Creu Roja.

Què és el que més t’agrada de la feina que fas?

El fet de poder desenvolupar una idea i que es faci realitat és molt gratificant.

T’hauria agradat dedicar-te a alguna altra activitat?

No, m’encanta el que faig i no ho canviaria per res.

A banda de la internacionalització i de la presència en passarel·les, quin altre objectiu has traçat per a LOLA CASADEMUNT?

És cert que la meva màxima il·lusió és convertir LOLA CASADEMUNT en un referent de moda a escala internacional i desfilar a les principals passarel·les de moda. Estic segura que ho aconseguirem. Un altre objectiu que va molt lligat és fer que algú prominent, i mundialment conegut, porti les nostres peces, i això no s’aconsegueix a cops de talonari, sinó que necessites treballar-ho i una mica de sort.

Has estat a prop d’aconseguir-ho?

Jo crec que estem a prop, però és molt difícil. Crec tot hi arribarà algun dia.

VIDA EN PARELLA I FILLS  
Com vas conèixer el teu marit?

Sonarà a tòpic, però va ser en una discoteca. Jo estava amb una amiga que volia marxar i de sobte vaig veure al Ferran. Estava a la pista ballant i jo no podia parar de mirar-lo. La meva amiga va decidir fer el pas de presentar-me’l i la resta és història.

Qui va fer el primer pas i com va ser aquell moment.

La meva amiga, ja ja ja. El Ferran, però va insistir. En aquell moment ell vivia a Suïssa i em trucava cada dia.

Quin balanç fa de la teva relació?

No he pogut tenir més sort, segueixo igual d’enamorada que el primer dia o més. Em sento molt privilegiada d’haver trobat a una persona que em dona amor i estabilitat. Sempre m’ha donat suport.

És molt difícil treballar amb la parella

Per a mi, no ho és, ja que al final, quan tu i la teva parella esteu alineats, aneu a una i penseu el mateix. És molt fàcil treballar conjuntament.

Què és el que més t’agrada de la teva parella?

A part del físic i la seva elegància innata, el que més m’agrada és que li tinc confiança màxima, admiració i respecte.

Té algun defecte que es pugui confessar?

A vegades és molt perfeccionista.

Tens tres fills, l’Àlex, la Júlia i la Natàlia. Creus que porten a la sang el món de la moda?

Clar que sí, al final han crescut en aquest món. Cada un d’ells té la seva carrera, però sempre han estat vinculats al món de la moda o els hi agradaria ser-hi. L’Àlex va estar treballant a LOLA CASADEMUNT en l’àrea comercial i ara ha emprès una nova aventura als Estats Units; la Júlia treballa dins del món de la comunicació i la publicitat a Madrid, formant-se i aprenent; i la Natàlia, la petita, ja apunta maneres, és una nena molt creativa.

T’agradaria que continuessin els teus passos?

Sí, LOLA CASADEMUNT sempre ha estat un negoci familiar i m’agradaria que passés de generació a generació. El dia d’avui no puc dir què passarà, però crec que, sens dubte, queda un gran recorregut per a LOLA CASADEMUNT.

 

ÀMBIT PERSONAL 
Com et descriuries com a persona?

Em considero una persona molt treballadora i perseverant, allò que em proposo miro d’aconseguir-ho.

T’identifiques amb alguna virtut? Quines podrien ser?

Passió, treball i constància.

I alguns defectes que puguis confessar?

Que sempre m’estic reptant a mi mateixa, soc una persona molt autoexigent.

Com ets fora l’àmbit empresarial?

Molt familiar, quan surto de la feina m’agrada aprofitar el temps per estar amb la meva família i fer plans amb ells.

Ets igual de determinada a casa o ets de les persones que baixa la guàrdia i es refugia en el seu espai personal?

Per definició, soc una persona molt enèrgica i apassionada, tant a la feina com a casa, però hi ha moments en què busco descansar.

És fàcil conviure amb tu?

Sí, porto més de 30 anys vivint amb el meu marit (riu).

INQUIETUDS I HOBBYS
A què dediques el temps lliure, què és el que més t’agrada fer?

La meva prioritat sempre és la família, quan tinc moments de lleure per mi és molt important passar temps de qualitat amb ells. A més, soc una persona molt social, també m’agrada fer plans amb els amics i, si et dic la veritat, vaig encadenant plans sempre (riu).

Quins són els teus hobbies?

M’encanta esquiar, navegar i estar amb família i amics.

Practiques algun esport?

Sí, vaig al gimnàs i faig bicicleta i esquí.

Et penedeixes d’alguna cosa que hagis fet en la teva vida?

No. Tot m’ha ajudat a arribar on estic.

Si poguessis fer marxa enrere, què faries que no hagis pogut fer fins al moment?

Començaria a treballar amb el meu marit abans.

Tens por d’alguna cosa?

Una malaltia.

Creus en el destí?

Sí.

Quins són els teus objectius de futur en l’àmbit personal?

Ser feliç, sentir-me realitzada i estar en pau amb mi mateixa

 

FITXA 
  • NOM: Maite
  • COGNOMS: Gassó Casademunt
  • DATA I LLOC DE NAIXEMENT: 20 de maig del 1970, a Barcelona
  • ESTAT CIVIL: Casada
  • MARIT: Ferran Espona
  • FILLS: Sí, 3
  • FORMACIÓ: Grau en Disseny de Moda
  • FEINES DURANT ELS ESTUDIS: a LOLA CASADEMUNT, de comercial.
  • TRAJECTÒRIA PROFESSIONAL:
  • Després d’acabar els estudis de Disseny, es va incorporar a la companyia familiar, que va fundar la seva mare el 1981. La seva incorporació va suposar un canvi de rumb a la companyia, enriquint-la amb la creació d’una línia de moda, per complementar els accessoris que s’havien dissenyat fins a aquell moment. El seu esperit inconformista i emprenedor, juntament amb la seva capacitat de creació i passió per vestir la dona amb un estil molt propi, va fer que la companyia es posicionés com a una firma de moda líder a Espanya.
  • Des del 2018, Maite Casademunt està al capdavant de la companyia com a presidenta i directora creativa.
  • 2018: Primera desfilada de la dissenyadora al 080 BARCELONA FASHION amb la seva línia premium LOLA CASADEMUNT BY MAITE.
  • 2020: Primera desfilada de la dissenyadora a MBFWMadrid amb la seva línia premium LOLA CASADEMUNT BY MAITE.
  • 2020: Presentació del seu Fashion Film a l’HONDURES FASHION WEEK.
RESPOSTES BREUS
  • Menjar preferit: Spaghetti amb favetes baby i pernil
  • Beguda: Coca Cola Zero o cervesa
  • Un llibre: “En busca del sentido”, de Víktor Frankl
  • Una pel·lícula: “Ha nacido una estrella”
  • Un actor o actriu: Meryl Streep
  • Mar o muntanya: Cada cosa al seu temps. A l’estiu, mar; a l’hivern, muntanya
  • Un viatge: Egipte
  • Un país per viure-hi: Espanya
  • Un somni: Convertir LOLA CASADEMUNT en un referent de moda internacional