Jordi Barceló, música amb notes de solidaritat

Si hi ha un referent musical inconfusible al nostre país, aquest és Jordi Barceló. El pianista, compositor i pedagog, és considerat un dels músics més prominents d’Andorra, i no només per la seva qualitat artística o talent per tocar diferents instruments, sinó també per compartir el seu coneixement amb una nova generació de músics i, per descomptat, per utilitzar la música com a pont per a connectar amb les causes més solidàries. 

Foto: Ana Arce 

Des de molt jovenet, Jordi es va apropar a la música de la mà del seu pare, que se l’emportava durant l’estiu per fer de pianista a bord de creuers per tot el món. Als seus 20 anys, va fundar i dirigir la Cotton Club Big Band, mentre compaginava aquesta activitat amb la de pedagog. Va estudiar piano clàssic al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, per a, posteriorment, culminar la llicenciatura en l’especialitat de jazz a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). 

Al llarg de la seva trajectòria, el Jordi ha expressat de maneres molt diverses la seva passió pel jazz, un gènere musical mundialment reconegut quin origen geogràfic va ser a Nova Orleans, a l’estat de Louisiana, als Estats Units. Però també s’ha enamorat d’altres estils com el flamenc, la música llatina i, per descomptat, de la música clàssica. A banda de totes les seves col·laboracions com a compositor, arranjador, director musical i intèrpret de piano per a artistes, com ara Lucrecia, Miguel Àngel Céspedes, Àngela Carrasco, Mónica Green, Andorra Big Band, l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA), el Cor dels Petits Cantors d’Andorra, entre altres referents, Barceló és conegut per utilitzar la música com un canal per a ajudar a les persones. 

Pel seu compte o al capdavant de la Grossband, agrupació integrada per 30 músics amateurs del qual és director, Jordi va col·laborar amb altres artistes per a recaptar fons per organitzacions benèfiques, com ara l’Associació Música Per Viure Judit Ribes o l’Associació de Malalties Minoritàries d’Andorra. Tan fort és el seu esperit inquiet i solidari, que, enmig de la pandèmia de Covid-19 que ha obligat la quarantena i distanciament social, tant a Andorra com a altres països del món, l’artista va oferir un concert gratuït via streaming per a ajudar a la gent a passar-s’ho bé des de la seva llar. “La idea va sorgir d’una manera molt simple i molt infantil. Tinc una neboda, filla del meu germà, que està malalt amb coronavirus i està confinat a la seva habitació. Llavors, la meva neboda em va trucar per WhatsApp i em va demanar que toqués una cançó amb el piano. A partir d’aquí, em vaig preguntar quantes persones estaven a casa seva sense saber què fer, i la meva dona em va plantejar fer un directe i compartir una mica de música amb la gent”, va expressar. 

Per al Jordi, el període de quarantena, que també va obligar l’ajornament d’un important nombre d’espectacles, fa que les hores passin més lent de l’habitual. Si bé alguns dels seus projectes també s’han vist afectats per l’aturament forçós d’activitats, a través de la música posa el seu granet de sorra per a alleugerir el sentiment d’avorriment, pesadesa o esgotament mental dels seus veïns i seguidors. I com no tot és negatiu, aquest temps de pausa, és una oportunitat perquè l’artista pugui parar especial atenció en l’Escola de Música de les Valls del Nord, institució d’ensenyament que encapçala el músic.