David Seijas, la passió per la filosofia del vi

Amb només 26 anys, David Seijas va guanyar el premi “Nariz de oro”. Va treballar al Bulli i actualment elabora els seus propis vins, que distribueix en exclusiva a Andorra el Celler del Pirineu.

Com va sorgir el seu idil·li amb el vi?

Pensa que vaig néixer en un bar i això ja et marca d’inici, però les meves tietes també tenien un restaurant i podia respirar aquest ambient que envolta el vi des de molt petit. El pare també treballava en un gran restaurant i va ser ell qui em va inculcar l’amor pel vi.  Amb 18 anys, vaig començar el primer curs de sommelier.

vinya Roca del Crit
Foto: Roca del Crit
També sent aquesta passió per la resta de licors?

El sommelier ha de saber de totes les begudes, quan reps formació, estudies tot tipus de begudes, fredes o calentes, però jo sempre m’he enfocat al món del vi, que és el que m’agrada. Això sí, has de saber una mica de tot, sobretot el producte gourmet, ja que és indispensable per poder fer un bon maridatge.

Va ser el més jove en conquerir el premi ‘Nariz de oro’, amb només 26 anys…

No sóc molt amant dels concursos, però el Quim Vila m’hi va apuntar i, la veritat, és que un cop el guanyes, realment t’agrada. És el reconeixement a una tasca ben feta i un punt d’inflexió en la teva carrera, ja que a partir d’aquí, tothom t’escolta.

“El Bulli ho ha estat tot per mi, com una família.. m’han ensenyat uns valors molt importants”

David Seijas Sommelier
El Bulli l’ha marcat molt?

Sí, ha estat tot per mi, han estat una família i m’han ensenyat uns valors molt importants, la llei de l’esforç, de la constància, la humilitat i el respecte pels meus companys. El Bulli va ser un restaurant en què tenies dues vides, una més física i una altra més intel·lectual, aquesta última et permetia viatjar arreu del món per evolucionar en la nostra formació i és per això que em sento un privilegiat, va ser una experiència única.

Com definiries Ferran Adrià?

És un geni, un visionari, però sobretot, una persona molt treballadora i molt perfeccionista. Sempre era el primer a arribar a la feina  i l’últim a marxar. Crec que ha revolucionat tant el món de la gastronomia, que encara no som prou conscients de la gran obra que ha fet.

Vinya Manar dos Seixas
Foto: Manar dos Seixas
Quin és el millor vi que ha servit?

Un Romaneé Conti DRC, una ampolla que oscil·la entre els 6.000 i 8.000 euros.

També elabora els seus propis vins…

La idea ha estat veure cap a on anava la gastronomia i com la podia complementar amb el vi. I, després d’analitzar aquest aspecte, vaig arribar a la conclusió que havia de fer un vi versàtil i dinàmic. Unificar el camí entre el vi i la gastronomia és el meu repte. La Roca del Crit és una de les meves elaboracions, un Empordà suculent i molt equilibrat i Manar dos Seixas, un blanc Ribeiro amb criança.

Coneix els vins andorrans?

Sí, de moment tenen una micro producció, ja que és difícil fer vins d’alçada, és per això que estan lluny d’altres grans projectes. Són vins molt especials i m’agrada que Andorra pugui tenir les seves pròpies referències, és una tasca heroica.