Edmon Pallerola, al capdavant de la reinvenció digital de Vall Banc

Expert certificat en l’ecosistema del Blockchain, l’Edmon Pallerola compta amb 23 anys d’experiència en el sector de les finances. Després de treballar a diferents bancs d’Andorra i Panamà, Pallerola és el Chief Operating Officer de Vall Banc, càrrec des del qual, amb el seu equip de professionals, impulsa la transformació digital d’aquesta entitat.

Fotos: César De Pablos
La seva experiència en el sector financer és destacable, però com és que es va decantar per la tecnologia i la innovació?

La innovació és el nostre credo. Tenim la creença i la convicció que, si bé la innovació és una activitat de risc en la qual et pots equivocar, d’aquests errors ve l’aprenentatge. Quedar-te estancat o aturat és encara més perillós que equivocar-te en l’activitat.

La veritat és que m’he enfocat en la tecnologia Blockchain, que és un aspecte bastant nou, que ni tan sols un enginyer de sistemes coneix profundament. Som conscients que vivim un moment molt dinàmic i molt apassionant en què la tecnologia Blockchain entra com a una aplanadora a un nou ecosistema on, les empreses que sàpiguen adaptar-se i aplicar-la, en el futur seran les que tindran el lideratge.

Sabem que el concepte de Blockchain és relativament nou i que aquest ha guanyat auge arran de la febre per les criptomonedes, però com explicaria, de manera senzilla, el funcionament de l’anomenada cadena de blocs?

És una molt bona pregunta perquè actualment és difícil trobar una explicació perquè una persona del carrer la pugui entendre, bàsicament perquè el moment és tan dinàmic, tan apassionant i tan ràpid, que aquesta tecnologia ni tan sols s’espera que l’entenguis. Però, en paraules que entengui tothom, diria que la Blockchain és una tecnologia que registra cada canvi o transaccionalitat d’una base de dades, a través d’un mètode immutable i descentralitzat, on no hi hagi un govern central que la controli.

Edmon Pallerola i el seu equip

D’esquerra a dreta: Fernando Alcaide, David Sancho, Eugenia López, Adela Carroquino, Diana Rodríguez Osorio i Edmon Pallerola

Govern està impulsant una llei reguladora d’actius digitals i de l’ús de la Blockchain, però hi ha algun exemple que ens pugui donar sobre l’aplicació d’aquesta tecnologia?

És com si em preguntessis, ara fa 30 anys, en què es faria servir una tecnologia com la internet. Crec que la Blockchain s’utilitzarà en tot i, en qüestió de dos anys, possiblement serà l’estàndard de tots els mètodes. Considerant que aquesta és una base de dades que registra informació de manera immutable, els blocs o transaccionalitats depenen del succeïment d’un esdeveniment perquè es considerin ‘oficials’.

Perquè aquest esdeveniment succeeixi, diguem-ne la compravenda d’una casa quina informació està digitalitzada en un bloc de la Blockchain, aquesta casa s’ha de pagar en una moneda que parli en el mateix llenguatge criptogràfic del bloc. Malauradament, avui en dia, les monedes en circulació –euro, dòlar, lliura…– no parlen aquest llenguatge criptogràfic, d’aquí ve el motiu real de l’existència de les criptomonedes. Actualment els governs estan treballant en la creació d’un banc central digital, on l’euro i el dòlar estiguin digitalitzats.

En quins escenaris Vall Banc treu profit d’aquesta tecnologia?

En tots els escenaris. Al final, com que la digitalització comporta la creació de tokens, quin millor que un banc per custodiar totes aquestes monedes digitals? Així l’usuari tindrà totes les garanties de seguretat i transparència, amb estricte compliment de les regulacions de prevenció de blanqueig de capitals i protecció de l’inversor.

Sí que és complicat donar-te un exemple pràctic, perquè estaríem revelant detalls de serveis bancaris que entrarien en funcionament una vegada s’aprovi la llei, però un exemple possible és que una vegada s’aprovi la llei, podríem acostar els nostres productes directament al individu mitjançant un canal digital.

Recentment, vau iniciar la migració de la vostra infraestructura tecnològica cap a la macroplataforma digital RSI. En quin estat es troba aquest procés i quins resultats n’espereu?

La migració va ser completada i estem en operacions, des del 6 d’abril, tot i que en un període d’adaptació com qualsevol entitat que canvia totalment els seus sistemes. Ara mateix tenim la base per oferir nous productes i serveis perquè els nostres usuaris tinguin una experiència més satisfactòria.

“Crec que la Blockchain s’utilitzarà en tot i, en qüestió de dos anys, possiblement serà l’estàndard de tots els mètodes”

Quins serien aquests productes i serveis?

Un producte innovador i disruptiu dins del país. No pretenem tenir un producte que ningú no pugui imitar, sinó treure’n uns que tothom vulgui copiar.

Però, més concretament, què faria aquest producte?

Si tu i jo prenguéssim un cafè a qualsevol cafeteria i ens cobressin cada cafè a 1,50 euros, el prendríem i marxaríem sense més. Si aquesta cafeteria ens volgués cobrar 6 euros per un cafè, ens alarmaríem; però, si aquesta tingués sofàs, connexió a internet i música de jazz, potser no tindríem cap problema, ja que el producte d’aquesta cafeteria no seria cafè, ens estaria venent experiències. Això és el que volem fer a Vall Banc.

Edmon Pallerola
Un dels productes més innovadors que teniu és justament Aladdin Wealth, amb el suport de BlackRock. Quin és l’abast d’aquesta eina?

Aquesta eina fa una anàlisi de la teva cartera i calcula el seu risc i eficiència, fa una proposta segons el teu perfil d’inversor i, a més a més, et mostra possibles escenaris de rendibilitat de la teva cartera, en funció d’esdeveniments que puguin succeir en un futur, com ara l’impeachment de Trump o una nova onada de la Covid-19. Aquesta eina permet al client preveure possibles escenaris del què passarà amb la seva cartera d’inversions. La nova plataforma ens ajudarà a integrar totes aquestes facilitats d’experiència d’usuari per al client i des de casa seva.

Una mancança generalitzada de la banca andorrana és comptar amb una aplicació mòbil que realment respongui a les necessitats dels clients. A Vall Banc com feu més atractiva l’experiència d’usuari en aquest sentit?

Comptar amb una app ja no és una opció de ‘sí o no’, sinó que has de tenir-la, és una commodity, és una cosa que no pots evitar tenir. A partir d’aquí, l’usuari vol rapidesa; i sí que ens hem fixat que l’usuari, quant a determinades transaccions financeres, necessita moure-les amb el dit fàcilment… i no tan sols amb el dit, sinó també amb la veu. Això és possible i n’estem treballant.

“A Vall Banc hem aconseguit crear una organització intel·ligent que respon a les necessitats de cadascú”

La digitalització de les finances ha derivat en l’aparició de les fintech. Considera que aquestes són un rival per als bancs o, al contrari, representen una sort de complement per a les entitats financeres?

Estic més d’acord amb la segona afirmació de la teva pregunta. Les fintech presenten solucions a problemes que els bancs no hem tingut en compte, per tant, una bona part de la meva feina és fer acord amb aquestes fintech perquè els nostres usuaris puguin gaudir del servei que han identificat com a essencial i que nosaltres no cobríem.

Molt bona part d’aquestes plataformes, com ara PayPal, Apple Pay, entre altres, no són presents o són presents de manera parcial al Principat. Treballeu amb Govern per donar solució a aquest problema?

És molt important. Nosaltres fem la crida a Govern perquè ajudi aquestes empreses a vindre-hi, que ja em consta que fan tot el necessari perquè sigui així. També he de dir que hi ha instàncies i prestacions que pensàvem inaccessibles com a banc andorrà, però sempre s’ha de trobar la manera. Per què t’ho dic? Perquè Vall Banc, per exemple, es va convertir en el primer banc no espanyol en accedir a Iberpay, que és la cambra de pagaments d’Espanya… Nosaltres no sabíem que això era impossible, potser per això ho vam aconseguir. Sempre s’ha de buscar la manera de complir els reptes a partir de la creativitat i de la innovació; potser en aquest punt és on donarem la sorpresa en el mercat andorrà.

Finalment, què considera que s’ha de millorar quant a la digitalització de la banca?

Crec que s’ha de millorar l’onboarding del client i s’ha d’eliminar totes aquestes friccions cap a la digitalització. Tot això s’aconsegueix, no perquè estigui l’Edmon Pallerola dins d’aquesta organització, sinó perquè aquesta va alineada cap a aquesta direcció. Amb tots els anys que he treballat en finances, aquest és el primer lloc on sento que hi ha una veritable alineació entre la direcció general i la resta d’àrees del banc i els seus directors. Hem aconseguit crear una organització intel·ligent que respon a les necessitats de cadascú i anem tots junts amb una sola missió.