Quan el vi esdevé passió entre els Pirineus i els Andes

Sens dubte, estem parlant d’un maridatge fet poesia entre dues imponents serralades, els Pirineus i els Andes. Un nexe d’unió fruit de la passió i l’amor per la viticultura, que ha vist créixer un nou concepte de plataforma importadora, gràcies a la unió de dues empreses, Veni Vidi Vici, a Andorra, regentada per Joan Visa i Wine Empowerment Andorra, importadora de vins exclusius de la província argentina de Mendoza, que dirigeix Soledad Delgado Laborde. A banda de la importació de vins, Delgado Laborde serà l’encarregada de dur a terme la renovació de Veni Vidi Vici creant un nou maridatge, que captivarà “tots els sentits”, de la mà de nous vins, els millors de sempre i noves creacions gastronòmiques.

Fotos: Josep Segura
Ens podries explicar la teva trajectòria en el món del vi?

Vaig començar a Mendoza l’any 2002. Amb un grup d’amics vàrem llançar al mercat una etiqueta de vi varietal, un Malbec i un chardonnay, per a incentivar el consum de vins varietals entre els joves i crear una alternativa a la cervesa. També vaig treballar amb diferents cellers de Mendoza en diversos esdeveniments, fires, tastos i degustacions. Vaig formar Wine Empowerment Mendoza i vaig desenvolupar alguns programes per a fomentar l’enoturisme a la província. A més, vaig obrir un nou mercat de vins a l’Uruguai per a alguns cellers de Mendoza, de perfils complementaris i, des de fa alguns anys, vaig traslladar la meva relació, d’amor i passió amb el món del vi, a Andorra amb el projecte Wine Empowerment Andorra by Sole Laborde.

“Com a ésser viu, el vi explica la història de cadascun dels ‘mendocinos’”

 Es podria dir que ets l’ambaixadora de Mendoza aquí al país?

Què més voldria. Crec que sóc una ‘mendocina’, amb un ADN, fort i latent, però m’encantaria, perquè no?

 Què és el vi per a tu i per a la gent de Mendoza?

Com a ésser viu, el vi, compte la història de cadascun dels ‘mendocinos’ a l’hora de fer vi. Cadascun amb la seva personalitat, els seus somnis, el seu quefer quotidià, el seu esforç i, sobretot, remarcant la tradició del vell món que arriba a la nova terra. D’aquí hem adoptat aquest savoir faire i amb el temps l’hem adaptat als nous sòls i als nous terrenys. Així es produeix la fusió de cultures entre el nou terroir, és a dir, en les noves latituds, a la vegada que contínua la seva pròpia història, generant aquest vi que vull compartir amb tothom.

Què defineix als vins de Mendoza i què els diferencia d’altres vins del món?

Les innegables característiques del terroir, la composició del sòl, de l’aire, de la nostra amplitud tèrmica, del desert, la latitud i la longitud dels Andes i un element extra, que és com el winemaker de Mendoza transmet la relació entre persona, cultura i terroir d’aquests vins que elaborem. Els vins de Mendoza barregen el saber fer de les principals capitals del vi que conflueixen allí, perquè el sòl i el terroir de Mendoza tenen característiques úniques. Això ha fet que tots els winemaker del món hagin posat el seu ull en aquell territori.

 Quan es va començar a elaborar vi a Mendoza?

Els ceps originals de vi van arribar a la província de la mà d’un Frare anomenat Manuel de Casas y Casas, a finals del 1800. Poc temps després, es va construir a Mendoza la primera escola d’enologia i agronomia del país. Podria dir que data de finals del 1800, que Mendoza produeix vins, però en els últims 20 anys es reconeixen de manera internacional.

“No hi ha millors vins, ni aquí ni allà. Cada lloc té la seva pròpia màgia”

 On creus que es fan els millors vins del món?

No hi ha millors vins, ni aquí ni allà. Cada lloc té la seva pròpia màgia i què bo per a nosaltres, els éssers humans, que puguem tenir tantes bones opcions.

 Es fa difícil obrir nous mercats en alguns llocs amb tanta competència?

Sí, perquè tots estem ansiosos per tenir més opcions per al bon viure i més sabors per als bons moments. Dins d’un mercat del vi amb tantes referències en l’àmbit mundial, mai és suficient. És com qualsevol altre mercat, sempre necessitem innovació de tot allò que generi una aportació, que sumi perquè tots els productes siguin millors.

Què et semblen els vins d’Andorra?

Em semblen una increïble fita i una gran innovació. Està molt ben aprofitada la latitud, les condicions climàtiques i la bona feina feta. Des que vaig saber que hi havia vins a Andorra, vaig quedar fascinada per la qualitat que vaig trobar.

 Quin és el teu objectiu amb Wine Empowerment Andorra by Sole Laborde?

Obrir el mercat i ensenyar els nous vins a través de les nostres propostes. No volem competir, sinó que volem ampliar les opcions. Per a cada wine lover hi ha un tipus de vi amb el qual es pot tenir un bon enamorament. Són vins d’alta qualitat, que representen els millors ceps del nostre país, l’Argentina.

 En què consisteix la col·laboració de Wine Empowerment Andorra i Veni Vini Vici?

Afortunadament ens hem trobat amb Veni Vidi Vici i hem tingut una relació de fascinació recíproca perquè estimem el món del vi. Wine Empowerment Andorra planteja un nou paradigma per a entendre el vi, el qual mostra que ja no existeixen barreres entre el nou món i el vell món del vi.

“Quan Veni Vidi Vici obri novament les seves portes, oferirà una nova proposta, que es caracteritzarà per l’assemblage dels plaers per a tots els sentits, amb música, beguda i gastronomia”

Quina és la teva tasca, a partir d’ara, a Veni Vidi Vici?

Seré responsable, juntament amb el Joan Visa, per portar el bar i que avanci, tenint en compte els nous paradigmes, que inclouen no només el vi, sinó també la nova proposta gastronòmica, en un perfecte maridatge.

Quines novetats arribaran a Veni Vini Vici?

Incorporarem, a més dels tradicionals embotits, tapes i cuina de 5a gamma gurmet, amb plats no només del país sinó de diferents parts del món, mantenint el maridatge perfecte amb els productes que ja són d’aquí i altres nous.

A més, tindrem vins exclusius, d’autor, d’alta gamma a ultra top. Quan Veni Vidi Vici obri novament les seves portes, oferirà una nova proposta, que es caracteritzarà per l’assemblage dels plaers per a tots els sentits. Hi haurà una coherència entre la música, els sabors, la beguda i la gastronomia. Cada dia hi haurà una proposta diferent, amb un maridatge diferent.

 Per què els clients haurien de triar a Veni Vini Vici?

No crec que existeixi a Andorra un lloc com aquest. Veni Vini Vici ofereix una àmplia proposta gastronòmica amb noves possibilitats de maridatge i productes únics. Des de Veni Vidi Vici i Wine Empowerment by Sole Laborde estem creant el Nou Món del Vi: un nou espai entre el Vell Continent i el Nou. És la REINVENCIÓ de tots els sentits que troben el seu maridatge perfecte a Andorra, en aquest wine bar.