John Pinnell: “El Brexit és un desastre moral”

Secretari del Club Internacional d’Andorra des de fa sis anys, John Pinnell es mostra afectat per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Originari de Sheffield, al Yorkshire, viu a Andorra des de l’any 2000 i és un membre molt actiu del Club Internacional, una entitat que aplega prop de 650 socis de diferents nacionalitats.

Foto: McGrau
Per quina raó va venir a viure a Andorra?

Vaig arribar a Andorra l’any 2000 com a resident passiu, després d’haver treballat en una multinacional del món de l’auditoria i l’assessoria fiscal a diverses ciutats del món. Vaig treballar els últims anys abans de la jubilació a Espanya, i per raons de proximitat, Andorra em va atreure, així com pel tema de la baixa pressió fiscal.

Què significa per a vostè el Brexit?

Un desastre moral… Vivia a Espanya des dels anys 80 i vaig viure tot el seu procés d’adhesió a la Unió Europea on va entrar el 1985. Amb el meu passaport britànic de color granat, jo em sentia europeu, sense deixar de ser anglès, com la meva dona, que era finlandesa, també se sentia igual, a més, la meva feina es desenvolupava en l’àmbit internacional, la qual cosa encara reforçava més aquesta sensació. En canvi, ara, el meu proper passaport serà blau… ja no formaré part d’Europa i això m’afecta moralment, i molt! Econòmicament no m’afectarà, soc resident a Andorra.

Precisament, tindrà alguna afectació econòmica la sortida del Regne Unit de la UE per als residents britànics a Andorra?

No, la sortida del Regne Unit de la UE no afectarà de cap manera els residents britànics a Andorra. Totes les pensions que rebem els residents britànics que vivim aquí, cotitzen al Regne Unit, i això no canviarà per res amb el Brexit. Com t’he dit, només canviarà el color del passaport! Estarem fora de Schengen i haurem d’anar amb el passaport per a tot arreu i passar les fronteres pels mostradors reservats als no ciutadans de la UE, i això serà un canvi gran.

Quants britànics hi ha a Andorra?

Això depèn de qui compta… Crec que som aproximadament un miler, tot i que les estadístiques oficials diuen que n’hi ha 712.

Quina és l’opinió generalitzada entre els residents britànics sobre el Brexit?

Penso que en general, hi són contraris. És curiós, perquè al Regne Unit, els que hi estan a favor són sobretot el col·lectiu de les persones benestants i els pensionistes, mentre que els joves hi són contraris; les meves filles, per exemple, hi estan en contra… Penso que els residents britànics a Espanya sí que es veuran afectats, ja que tenen convenis sanitaris que poden canviar. Allà estan preocupats.

És secretari del Club Internacional d’Andorra des de quan?

Fa sis anys que ocupo aquest càrrec en aquest club que s’acosta als 650 socis. El grup més important és el de britànics, tot i que estem incrementant el grup dels francesos, alemanys i russos. Cada mes s’organitzen activitats específiques per a cada grup nacional, tenim un local social a l’Aldosa de la Massana, on fem un esmorzar mensual per als francesos, un altre per als alemanys i ara també en fem un per als russos. Són reunions molt apreciades, sobretot per als que tenen nens, perquè això facilita la conversa entre ells en el seu idioma, ja que a l’escola només parlen en català, castellà o francès. A més, cada divendres al vespre obrim el local on tothom es retroba, també hi ha grups que juguen al bridge, a l’Scrabble, cada mes fem una Quizz Night, hi ha grups de tennis, hi ha grups d’esquí i altres esports. També organitzem conferències i presentacions diverses.

Quan costa fer-se soci?

És barat… 25 euros l’any! Cada mes escric una Newsletter amb notícies d’interès general i una altra de setmanal sobre els esdeveniments culturals. Ens podeu trobar a www.international-club-of-andorra.com