Jose Manuel da Silva: “Les relacions entre Portugal i Andorra sempre han estat molt bones i espero que continuïn així”

Durant més de dotze anys, Jose Manuel da Silva ha estat una figura destacada per a la comunitat portuguesa a Andorra com a cònsol honorari. Després d’una etapa plena de reptes i assoliments, dona pas a una nova fase que culmina amb la reobertura del Consolat General, confiant que les bones relacions entre Portugal i Andorra continuïn en el futur.

 Entrevista: Elena Melgarejo · Fotografia: Reinaldo Márquez

El nomenament oficial del nou cònsol general de Portugal a Andorra, Duarte Nuno Gonçalves Jorge Pinto da Rocha, i la reobertura del Consolat General al país són ja una realitat. Com ha acollit la comunitat portuguesa aquesta notícia?

Crec que aquesta és una gran notícia, tant per a la comunitat portuguesa com per a Andorra en si. Més que una reobertura, és una continuació del que ja fèiem des del Consolat Honorari, però ara amb més capacitat per gestionar tràmits oficials, que abans només es podien fer a Barcelona, com ara els casaments. Aquesta presència diplomàtica resident al país és molt important i mai s’hauria d’haver tancat en el passat. Ara, la comunitat portuguesa té un punt de referència molt més accessible per a totes les seves necessitats administratives.

Després de la reobertura del Consolat General de Portugal a Andorra, creu que la possibilitat d’establir una ambaixada al país és un objectiu realista a mitjà o llarg termini, o encara ho veu llunyà?

Sincerament, ho veig llunyà. La comunitat portuguesa ja no és tan gran com abans, i una ambaixada requeriria una infraestructura i un pressupost que potser no estarien justificats ara mateix. Amb l’obertura del Consolat General, crec que ja s’han cobert moltes necessitats immediates, i aquest serà el camí durant els pròxims anys.

Després de tants anys com a cònsol honorari de Portugal a Andorra, com viu aquest moment de comiat? Quins sentiments li genera posar fi a aquesta etapa de dedicació a la comunitat portuguesa?

Han estat 12 anys i mig intensos, de molt aprenentatge i dedicació. Crec que tot té el seu moment i és necessari donar pas a una altra persona. No ho visc amb tristesa, però sí amb un cert sentiment d’enyorança. Han estat anys molt intensos, amb moments bons i altres complicats, com la pandèmia de la COVID-19. Ara toca enfocar la vida d’una altra manera i dedicar més temps a la meva empresa i a la família.

Quins han estat els projectes i iniciatives més destacats que ha impulsat durant el seu mandat? Quins considera que han tingut un major impacte en la comunitat portuguesa a Andorra?

Des del primer moment, el meu objectiu va ser que cap ciutadà portuguès hagués de desplaçar-se a Barcelona o Tolosa per fer tràmits. Això ho vam aconseguir i és un gran assoliment. També vam organitzar actes culturals i institucionals importants, com ara les visites del president de la República Portuguesa i el primer ministre. A banda de celebrar dates importants de Portugal, com ara el 10 de juny, el 25 d’abril, així com altres esdeveniments que han reforçat els vincles entre la comunitat i Portugal.

Hi ha algun assoliment en particular del qual se senti especialment orgullós?

Un dels moments més destacats va ser la celebració d’un 10 de juny a l’Illa Carlemany, on vam fer una setmana dedicada a la cultura i gastronomia portuguesa. També vam transformar el vestíbul del Centre Comercial Illa Carlemany en un restaurant típic portuguès, amb l’actuació en directe d’una fadista. A més, les visites del president de la República van ser molt significatives per a la comunitat del nostre país.

Hi ha hagut algun moment de crisi o situació difícil que hagi hagut de gestionar? Com ho va afrontar?

El moment més difícil va ser, sens dubte, la pandèmia de la COVID-19. Vam haver d’organitzar la repatriació de temporers portuguesos i col·laborar amb les autoritats d’Andorra per garantir la seguretat de la comunitat. També vam viure moments complicats amb els incendis a Portugal, on vam recaptar fons per ajudar les víctimes.

Durant aquests anys, hi ha hagut persones i entitats que l’han donat molt suport i d’altres amb les quals ha tingut més dificultats. Ens podria explicar algunes d’aquestes experiències i anècdotes?

Durant aquests 12 anys i mig, he tingut la sort de comptar amb el suport de molta gent, tant en l’àmbit institucional com empresarial. Recordo amb especial afecte les col·laboracions amb empresaris i entitats que sempre han estat al meu costat, com ara els Magatzems Lima, el Moviment Associatiu Portuguès d’Andorra o el Jose Costa, de Nova Constructora. També he tingut relacions excel·lents amb els funcionaris del consolat, com ara l’Antonio Costa i la Sofia, que van fer una feina increïble.

D’altra banda, també he tingut moments complicats. Hi ha hagut persones que no han donat suport a la meva gestió, com un diputat portuguès, que en les seves visites a Andorra, mai va visitar el consolat. També hi ha hagut alguns desacords amb determinades figures d’Andorra, però això forma part de la política i de la gestió pública. No tinc res en contra de ningú i desitjo que el consolat continuï treballant per la comunitat amb èxit.

Després d’aquesta etapa com a cònsol honorari, té intenció d’involucrar-se en política o de continuar actiu en l’àmbit institucional d’alguna manera?

No, ara el meu objectiu és descansar i dedicar-me a la meva empresa i a la família. Han estat molts anys de dedicació a la comunitat i ara toca centrar-se en altres aspectes de la vida.

Creu que Andorra continua sent un país atractiu per a la comunitat portuguesa?

Andorra continua sent atractiva, però el cost de la vida ha augmentat molt. L’habitatge és difícil de trobar i els preus són elevats. Això fa que moltes persones no vegin Andorra com una opció viable per establir-se.

Quina és la xifra actual de membres de la comunitat portuguesa a Andorra? Ha experimentat canvis significatius en els darrers anys?

Segons les dades del govern, hi ha uns 9.000 portuguesos registrats, però crec que la xifra real és més propera als 10.000. Així i tot, molts han renunciat a la nacionalitat portuguesa per obtenir el passaport andorrà.

Com descriuria l’estat actual de les relacions entre Portugal i Andorra, tant en l’àmbit institucional com comunitari? Han evolucionat positivament en els darrers anys?

Les relacions sempre han estat molt bones i espero que continuïn així. L’ambaixada, el consolat i els representants diplomàtics han treballat conjuntament per enfortir aquests lligams, i estic segur que continuaran fent-ho en el futur.