Trobant l’essència de la natura: Carme Aleix ens parla de la seva nova botiga, “Mountain Interiors”

Amb una vitalitat contagiosa i amb la il·lusió desbordant d’una nova aventura empresarial, Carme Aleix, fundadora d’art i fusta i una de les pioneres del món de la decoració al Principat, ens rep al seu nou “Mountain Interiors” a la carretera d’Ordino, la seva darrera aposta en decoració de muntanya. Un espai dissenyat pels amants de peces exclusives, on els colors dels teixits busquen replicar la paleta de la natura, des dels verds profunds dels boscos fins als marrons i grisos de les roques i muntanyes. Tonalitats suaus en la il·luminació per a crear ambients íntims que emulin la llum tènue que es filtra entre la silueta dels arbres. Materials nobles, fustes envellides, pedra, cuirs i pells són els elements que trobem al “Mountain Interiors”, un espai càlid que et reconnecta amb la muntanya.

Fotos: Nelly Dedea
Aquest any art i fusta ha celebrat els seus 41 anys, com ha evolucionat el món de la decoració?

Vaig obrir la primera botiga a La Massana l’any 1982. En aquells anys, es donava molta importància a com podien percebre els altres el teu estatus, era una targeta de visita, una declaració d’intencions que tot sovint s’escollia per a tercers en compte de reflectir la teva pròpia essència. Aquesta tendència ha canviat al llarg dels anys per centrar-se en el que realment t’omple i et fa feliç a tu. Sempre dic que la teva casa ha d’explicar la història de qui ets, i ser una mostra del que estimes. La decoració ha deixat de ser estàtica, és dinàmica i ha d’adaptar-se al teu moment existencial.

Quina ha estat la inspiració per a crear el “Mountain Interiors”?

A art i fusta sempre hem tingut la decoració de muntanya en la nostra essència. És cert que a la nostra botiga de La Massana, pots trobar-hi peces més avantguardistes per decoracions més modernes i urbanes, molt adaptades, per exemple, a les torres del Clot d’Emprivat. Però la decoració de muntanya, sempre hi ha estat present perquè som un país de muntanya, envoltats de natura, de pedra, de neu… El “Mountain Interiors” és l’espai on trobaràs mobiliari i decoració exclusius que reflecteixen aquest esperit.

I com es pot adaptar aquest estil si vius en un pis més urbà?

Combinar-ho és un repte emocionant que es pot aconseguir a través d’una paleta de colors inspirada en la natura, defugint del toc rústic i apostant per tonalitats naturals i terroses que combinin amb materials com la fusta i la pedra, coixins de pell, tèxtils que et proporcionin sensació d’acolliment, fotografies o quadres d’elements naturals o de paisatges, mobles funcionals, però amb personalitat, plantes i elements vius que donin el toc de vida… amb tot això, la il·luminació és clau per crear una atmosfera càlida i acollidora.

Vostè està casada amb un alemany, el Henner, creu que ha influït en la seva passió per la decoració d’estil nòrdic?

Fa 53 anys que viatgem a Alemanya cada any, a Suïssa també, és cert que en èpoques com les de Nadal, sempre he pensat que són països que viuen intensament les decoracions i l’esperit de les festes. Per exemple, les corones de flors, avui dia ja estan més al nostre abast, però fins fa uns anys, tornàvem carregats d’articles que no existien ni aquí, ni als nostres països veïns. Sens dubte m’ha influenciat i inspirat – riu –

Vostè porta la decoració a la sang així com la seva filla Sylvia, que enguany torna a estar nominada pels Premis Gaudí pel film Creatura, creu que el seu talent li ve heretat?

Estem molt orgullosos de la Sylvia. Té un talent innat per visualitzar i conceptualitzar els espais i copsar el què els seus directors volen transmetre en els seus relats. La seva trajectòria de més de 20 anys en el món de la direcció artística, havent treballat al costat de figures internacionals i de prestigi, l’avalen. De petites amb la seva germana Stéphanie, quan acabaven el col·legit les tenia amb mi a la botiga i jugaven entre cortines, els hi feia fer rams de flors, pintar pantalles de làmpades… Sempre han estat en contacte amb la decoració.

I la Stéphanie?

La Stéphanie és molt creativa i té un sentit de l’estètica molt agut portat al món del disseny, la imatge i la comunicació. Tota la creativitat del “Mountain Interiors” l’ha dissenyat ella. Estem molt orgullosos de les nostres filles i dels nostres nets.

Finalment, ens han agradat molt els quadres naturals signats per l’artista Xielah, que ens en pot dir?

Les obres de Xielah són exclusives d’art i fusta, són creacions que reflecteixen la natura d’Andorra i tots els elements emprats són del país. Ens va agradar molt la seva visió naturista i pura, són quadres que també poden decorar exteriors i el fet que tinguin volum, reflecteix una sensació de profunditat a les seves obres.