Especial Gastronomia: Jordi Marquet

Marquet és un segell sinònim de qualitat, experiència i acurat servei als clients. La nissaga Marquet ve lligada al món del vi i del comerç, des de principis del segle XX, però no va ser fins a l’any 1974, que Jordi Marquet es va endinsar en el món dels productes exclusius, posant en marxa la primera Gourmeterie. Però la nissaga continua, ja que els seus fills, el Guillem i l’Amàlia, han volgut seguir les passes del seu pare i ara regenten, un local la planta baixa del centre comercial Illa Carlemany “Cal Marquet Viniteca” i un altre, a la plaça Coprínceps, 3 d’Escaldes-Engordany “Marquet Gourmeterie”. Val a dir que, tots dos són grans experts en vins i també formen part de l’equip d’Andorra, de degustació de vins a cegues.

Quina opinió teniu del nivell de la cuina que s’està fent actualment al país?

Sens dubte, la crisi del 2008 va afectar, però un dels elements que ens pot salvar és precisament la gastronomia. Jo que compto amb una dilatada experiència en aquest sentit, m’adono que sempre s’ha fet una molt bona gastronomia al país. La gastronomia casolana, feta amb productes de casa, era molt suculenta, saborosa i carregada d’afecte. Aquest últim aspecte no es pot deslligar mai de la gastronomia. Gastronomia és acollir a gent de fora a la teva taula, és una festa, és molt diferent menjar o alimentar-se, però el dia que vàrem convertir l’alimentació amb menjar, vam fer un pas endavant. Pel que fa al nivell que tenim avui en dia, diria que és bo, però si volem captar el client que ho sap apreciar, no necessàriament hem de ser selectius, ja que es pot donar a menjar i beure bé, a uns preus molt raonables. Aquests factors són importants per a mantenir una bona clientela i per captar nous clients.

Com es pot potenciar més la gastronomia a Andorra perquè sigui un referent i un dels principals atractius del país?

La gastronomia és el reflex de la nostra ductilitat, l’andorrà viatja molt, és observador i després porta a casa allò que l’interessa. Andorra es converteix en una mena de melting pot, on hi caven tots els tipus de cuina i això fa que tinguem una gran diversitat de propostes culinàries. També tenim dos grans països a la vora, França i Espanya, que són capdavanters en la cuina que realitzen i en la varietat i la qualitat de les seves matèries primeres. Això ho hem sabut captar sempre, però sense oblidar la nostra cuina i les nostres receptes. És important recordar que Andorra és un país de grans cuineres, i n’hi ha hagut de molt bones, la Maria de Cal Calones, La Quima de Santa Coloma, que va ser cuinera del president de la República francesa Vincent Auriol, la meva mare, que era una cuinera excepcional i moltes altres més. També hi ha hagut grans cuiners, com ara els germans Sasplugas. L’Antoni Sasplugas feia cursos de cuina a la televisió espanyola de l’època, en blanc i negre, quan només n’hi havia un sol canal i sempre presumia que era andorrà. Hem tingut molt bona cuina i l’hem sabut difondre.

Quin és el secret per a mantenir l’èxit entre la vostra clientela i per superar els moments de crisi?

No es pot entendre un comerç si no hi ha un bon tracte al client, ja que és una relació compartida. No només has de vendre un bon producte, sinó que el client ha de sortir convençut i ell mateix t’ha de recomanar. Hi ha dos factors importants, un és el temps i l’altre la qualitat i, malgrat que ja no puja tanta gent a Andorra, encara tenim la sort que molts comerços tradicionals hem fidelitzat la nostra clientela, sense deixar de banda els seus descendents.