Així has de cuidar la teva alimentació si pateixes migranyes!

L’aparició d’una crisi de migranya, així com dur a terme alguna activitat que la pugui desencadenar, és una de les grans pors de la majoria dels pacients que la pateixen. Aquesta incertesa limita la seva vida, modifica els seus hàbits, redueix o, fins i tot, fa que evitin activitats socials o laborals per la por a patir una crisi. Per què ve acompanyada de mal de cap pulsatiu (com el batec de cor), de vegades insuportable, que es torna incapacitant, i que obliga el pacient a romandre a les fosques, i en silenci, a l’espera que remeti.

La migranya produeix incapacitat, però el pacient no ho és. No obstant això, sí que ha de fer adaptacions en el seu dia a dia. Per comprendre millor les necessitats de les persones amb migranya, cal conèixer què és aquesta malaltia i quins són els seus símptomes. T’expliquem en què consisteix i per què és tan incapacitant.

Què és la migranya?

La migranya no és només un mal de cap, és molt més. Es tracta d’una malaltia neurològica limitant. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’ha classificat com una de les patologies més discapacitants. Segons l’Atles de la Migranya, un informe realitzat per AEMICE, amb l’aval científic de la Societat Espanyola de Neurologia i realitzat pel departament d’Health and Territory Research, de la Universitat de Sevilla, amb el suport de Novartis, a Espanya, entre un 12 -13% de persones la pateixen, de les quals el 80% són dones d’entre 20 i 40 anys. Tot i l’alt percentatge, i de l’impacte que causa en el dia a dia, se segueix reconeixent i tractant malament. De fet, hi ha més d’un 40% de pacients sense diagnosticar.

Si parem atenció a allò que mengem, podem ajudar a mantenir els mals de cap el més allunyats possible de la nostra vida.

Si pateixes migranyes, segurament sàpigues que mantenir un estil de vida saludable i respectar els horaris de menjar i de son, són dos elements fonamentals per a tenir-les sota control. Però hi ha un tercer element que no podem deixar de banda, la nostra alimentació. I és que el que mengem sembla estar, en un nombre elevat de casos, estretament relacionat amb determinats mals de cap.

Compte amb les amines

Les amines (histamines, tiramines …) són unes substàncies presents en molts aliments i, per diferents factors, algunes persones no eliminen eficaçment. Llavors, s’acumulen en la sang i produeixen mal de cap. Si tens tendència a patir migranya, intenta evitar aliments que contenen aquesta substància en excés: el peix blau, les conserves, el marisc, els formatges curats, embotits com el xoriço i la llonganissa, la xocolata i els fruits secs.

Adéu al sucre i als edulcorants

El sucre blanc és perjudicial per a tothom però, a més a més, pot tenir una relació directa amb el mal de cap. És un dels aliments que més afavoreix la vasodilatació de les artèries cerebrals, de manera que s’associa a l’aparició de migranyes i cefalees.

Fuig dels additius

Especialment del glutamat monosòdic, que s’utilitza per potenciar el sabor dels aliments, especialment en menjar oriental i en aliments ultra processats ​​com ara embotits, menjar precuinat, condiments i salses. Si volem millorar els problemes de mal de cap, cal reduir el seu consum al mínim.

Opta per l’integral

Substituir les farines refinades per farines integrals és molt important per al nostre benestar, incloent-hi el mal de cap. Les farines integrals mantenen més quantitat de vitamines, minerals i fibra que les refinades. Aquests elements afavoreixen una absorció lenta de nutrients, evitant així els pics de glucosa en sang.