Lourdes Solé: “Una alimentació saludable és determinant per una bona salut”

La Lourdes Solé és infermera especialista en PNIE, unes sigles que corresponen a la psiconeuroimmunoendocrinologia, una ciència que estudia la relació que té la microbiota amb el sistema immune, el sistema nerviós, el sistema hormonal i el comportament humà, i investiga per quins mecanismes emmalaltim.

Aposta per la millora de la salut de les persones des d’una perspectiva global, amb especial atenció a la nutrició dels de punt de vista evolutiu, l’exercici físic, la qualitat del son i la gestió de les emocions. Té la seva consulta a la Clínica Omega Zeta.

Què és exactament la PNIE?

La PNIE és una especialitat integrativa del món de la salut, basada en l’evidència científica, que té especial interès en el conjunt de la microbiota com a desencadenant de la  majoria de les patologies conegudes avui en dia.

“La PNIE és una especialitat en salut que es basa en la microbiota, que és el conjunt de bacteris que tenim als budells”

I com es procedeix?

A partir d’un diagnòstic mèdic o d’un símptoma, fem estudis clínics per conèixer el metabolisme de la persona i quina és la seva resposta immunitària. Amb els resultats a la mà, sabrem quines malalties pot patir la persona i com prevenir-les i, si és el cas, curar-les.

Lourdes Solé Clínica Omega Zeta
Foto: McGrau
Amb el diagnòstic efectuat, com actueu a la Clínica Omega Zeta?

Hi ha tres elements que marquen l’estil de vida de cadascú: la nutrició, l’exposició a tòxics i medicaments i les condicions de naixement. Pel que fa a la nutrició, adaptem aliments a la patologia en concret, quant a l’exposició a tòxics, facilitem la detoxificació hepàtica, intestinal i renal del que està causant la patologia, com poden ser les hormones, els metalls pesants o els virus. Respecte a les condicions de naixement, la nostra microbiota estarà condicionada per haver nascut per part vaginal o cesària, alletament matern o artificial, prendre antibiòtics els primers anys de vida o no, o bé viure al camp o a la ciutat. Quan més diversitat bacteriana tinguem a l’organisme des del principi de la vida, menys possibilitats tindrem de patir malalties i intoleràncies.

 “Hi ha tres elements que marquen l’estil de vida de cadascú: la nutrició, l’exposició a tòxics i medicaments i les condicions de naixement”

Quines patologies presenten principalment els seus pacients?

Solen ser patologies cròniques o que s’arrosseguen durant molt de temps i que no han trobat solució abans. Per exemple, de tipus hormonals, digestives, autoimmunes, al·lèrgies, alteracions de la pell, alteracions del sistema nerviós, càncer, entre d’altres.