Aliments que t’ajudaran a tenir una pell bella i saludable

Tenir una pell bella i saludable és, probablement, un dels desitjos més comuns entre homes i dones, per la necessitat que implica prevenir afeccions tan complexes com el càncer i altres complicacions com la psoriasi.

Si bé hi ha elements mediambientals com el sol, la contaminació i altres factors que no podem prevenir del tot, també existeixen factors intrínsecs – com els que assenyalen les doctores Ma. Paloma Tejero i Laura Port – que afecten la salut de la pell. Aquests factors inclouen, a més de la determinació genètica i l’estil de vida de cada persona, els hàbits alimentaris.

Tejero i Port, ambdues amb experiència en la medicina estètica, suggereixen que la pell és l’òrgan que més freqüentment es veu afectat per les al·lèrgies alimentàries i, per això, poden afirmar que hi ha una relació directa entre una pell saludable i una alimentació sana. Tot seguit, la interrogant que més es planteja és: quins aliments ajuden a millorar la salut de la pell?

L’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), de la mà de l’opinió experta de la infermera i nutricionista Mont Gálvez, assenyalen que l’alimentació s’ha d’entendre com a grups equilibrats i no com a elements “miraculosos” per aconseguir canvis immediats.

Vegetals

Aquesta experta assenyala que, com més variats i colorits siguin els vegetals, més beneficiosos seran per a l’organisme. Així mateix, suggereixen que la millor opció és menjar vegetals de proximitat i temporada, perquè el valor nutricional serà més alt. Els pebrots, pastanagues, carabasses, bròquils i cogombres tenen una càrrega important d’antioxidants i beta carotens, també estimulen la formació de melanina, a més de regular la pell greixosa.

vegetals per a la pellFruites

Les fruites que poden resultar més beneficioses per a la pell són els cítrics, gràcies al seu alt contingut de vitamina C i són una opció antioxidant  gairebé obligatòria. Aquesta vitamina és vital pel procés de síntesi de col·lagen, i a més forma part dels tendons, lligaments i de la mateixa pell. Fruites com ara la papaia, el mango, les cireres o el préssec, ajuden a la renovació de la pell i les mucoses pel seu contingut de vitamina A. Igual que passa amb els vegetals, es recomana el consum de fruites de proximitat i temporada.

fruites per a la pellFruits secs crus i llavors

Gálvez recomana que les porcions diàries no superin els dos grapats. A més de contenir omega 3, la fruita seca crua i les llavors són riques en vitamina B que permet la correcta oxigenació de la pell a través del flux sanguini, a més aquest grup de vitamines ajuden a reduir la pèrdua de cabell i la sequedat de la pell.

fruits secs per a la pellCereals integrals

Per què menjar cereals integrals i no els refinats? Perquè els cereals integrals no són processats i conserven la majoria de les vitamines B1, B2, B12 i E, a més de l’àcid fòlic. Els cereals com la civada també tenen beta glucans que serveixen d’antioxidants i acceleren la cicatrització de ferides i cremades.

cereals integrals per a la pellPeix

La nutricionista Mont Gálvez, que a més atén persones amb psoriasi a l’organització Acció Psoriasi, suggereix prioritzar el peix sobre la carn com a proteïna animal. És ben conegut que les proteïnes són necessàries per al manteniment dels teixits del cos i, a més, reforcen el transport de nutrients i oxigenació de les cèl·lules de la pell, però sumades a les vitamines A i D, greixos insaturats i minerals del peix, fan un equilibri òptim dins  l’organisme. L’omega 3 ajuda a oxigenar la pell a través de la reducció de la pressió arterial i al manteniment dels vasos sanguinis sense obstruccions.

peix per a la pellOus

Igual que el peix, els ous aporten proteïnes que ajuden a mantenir l’elasticitat de la pell. A més, compta amb vitamina B6 que ajuda a descompondre les proteïnes que necessita el cos. L’ingredient “secret” de l’ou és el seleni, un mineral altament antioxidant que, combinat amb la vitamina E, retarda l’envelliment i prevé problemes comuns com la caspa. Gálvez recomana que els ous consumits siguin de corral, així s’evitarà qualsevol conseqüència produïda per l’alteració de la dieta de les gallines.

ous per a la pellOli d’oliva

Afegir oli d’oliva a la dieta diària podria ajudar a millorar la salut de la pell, perquè és un aliment que la hidrata naturalment. Pel seu contingut d’àcids grassos naturals, vitamina A, vitamina E i vitamina K, l’oli d’oliva permet lluitar contra l’envelliment prematur de la pell i permet conservar la seva elasticitat.

oli d'oliva per a la pellLactis

Els productes derivats de la llet són una font important de proteïnes, greixos, vitamines i antioxidants, però és important no abusar-ne, perquè podria desequilibrar l’alimentació. La llet conté vitamines A, B, K, D i E a més de minerals com el calci i el magnesi. Aquests components són necessaris per a la salut de la pell, cabell i ungles.

lactis per a la pellEvita aliments molt carregats de sucre o de greixos, com les pastes dolces. Igualment, Gálvez recomana – especialment pels pacients afectats per la psoriasi – evitar els aliments excitants com el cafè, les begudes gasoses i l’alcohol.

És important destacar que l’alimentació saludable no és l’única forma de tractament per a una pell saludable, i no exclou l’aplicació d’altres tractaments mèdics o alternatius, segons sigui el cas de cada persona.

andorra a taula