9 aliments que t’ajudaran a recuperar-te dels excessos de l’estiu

Després dels tiberis, la manca de son i el cansament acumulat de les vacances, toca fer una posada a punt per a la nova temporada. T’ensenyem uns senzills secrets per recuperar-te per dins i veure’t encara millor per fora: recupera’t dels excessos.

Gelats, copes, còctels, aperitius … Que aixequi la mà qui de nosaltres no ha caigut en alguna d’aquestes temptacions (o en totes) durant l’estiu. I és que portar hàbits de vida poc saludables, com una mala alimentació, beure alcohol o no dormir les hores corresponents, propis d’aquesta època de l’any, augmenten els nivells tòxics del nostre organisme. Aquests abusos, a més de ser perjudicials per a la salut, afecten molt negativament a la teva pell, fent-la cada vegada més propensa a les imperfeccions.

Però no temes, que hi ha solució! Encara que el nostre fetge ja s’encarrega d’eliminar les toxines després d’una nit d’excessos, hi ha altres trucs que t’ajudaran a dir adéu a les substàncies negatives que habiten en l’organisme. Pren nota!

Pinya

Un d’ells és la pinya, fruita àcida amb dosis interessants de vitamina C, que li confereix propietats antioxidants. A més, conté bromelina, un enzim que ajuda a digerir les proteïnes i té capacitat antiinflamatòria. Es tracta d’un aliment ideal sobretot si s’ha fet un excés d’aliments proteics (carns, mariscs o ous).

Recupera't dels excessos amb pinyaLlimona

No només conté vitamina C, amb propietats antioxidants, sinó que conté elevades dosis de potassi, un mineral que ajuda a reduir la pressió arterial i a millorar la circulació de la sang, amb la qual cosa, intervé en la millora de la retenció de líquids. Com és de sabor àcid i costa consumir-lo a mossos o rodanxes tal qual, alguna idea per consumir la llimona seria afegint en els batuts de fruites i hortalisses, com amaniment de peixos, carn de pollastre i arrossos amb el seu suc o afegir unes gotes a l’aigua de beguda habitual.

Recupera't dels excessos amb llimonaQuefir

Es tracta d’un aliment fermentat, un aliment amb microorganismes vius que, quan s’administren en quantitat adequada, confereixen beneficis a la salut de l’hoste, segons l’OMS. El quefir conté més de 4 varietats de bacteris beneficiosos per al sistema digestiu, ajudant a millorar l’absorció de nutrients en el còlon i regulant el trànsit intestinal, ja que durant les vacances hi ha un desordre important i sol aparèixer restrenyiment. Es pot elaborar a casa. En cas de comprar-lo, és important llegir bé les etiquetes i comprar quefir natural sense sucres afegits ni altres ingredients a part dels ferments.

Recupera't dels excessos amb quefirGingebre

Es tracta d’una arrel amb múltiples propietats digestives i una elevada riquesa de minerals. És termogènic, és a dir, ajuda a augmentar la temperatura corporal, amb la qual cosa ajuda a estimular el metabolisme i que el cos sigui capaç de digerir, aprofitar i no acumular els nutrients dels aliments.

Recupera't dels excessos amb gingebreArròs vermell

A l’estiu abunden els excessos -menjar fora de casa, consum de begudes amb alcohol, pica-pica, gelats … – i això pot augmentar el colesterol i triglicèrids en sang. La varietat d’arròs vermell té un baix índex glucèmic i conté fibra, que ajuda a regular els lípids en sang, així com minerals que reforcen les defenses com el zinc i la vitamina B6.

Recupera't dels excessos amb arròs vermellCeba

Es considera un aliment depuratiu i diürètic per la seva riquesa en vitamines com la B1, C i B9 (àcid fòlic), minerals com el calci, magnesi, fòsfor, zinc i potassi, i components sulfurosos. La ceba ajuda a eliminar els líquids acumulats durant l’estiu. Gràcies a aquests components sulfurosos, ajuda a eliminar metalls pesants de l’organisme, normalment acumulats en el fetge, i millora el metabolisme de les proteïnes.

Recupera't dels excessos amb cebaRave De sabor amarg, és molt interessant perquè conté glucosines, uns components sulfurosos estimuladors de la producció de bilis a la vesícula. Això afavoreix la funció hepàtica (del fetge) i ajuda a digerir millor els greixos.

Germinats

Contenen una concentració de vitamines, minerals i enzims molt important. El seu contingut en aigua és molt elevat i aporten molt poques calories. Els enzims presents ajuden la funció digestiva dels sucs gàstrics a l’estómac, pre-digerint les proteïnes i ajudant a la seva assimilació en l’organisme.

Recupera't dels excessos amb germinatsCanella

Amb propietats antibiòtiques i antifúngiques gràcies als fenols presents en el seu oli essencial, la canyella és una espècie que conté un mineral anomenat crom. El crom intervé en el metabolisme dels hidrats de carboni, amb la qual cosa, és ideal no només per controlar els nivells de sucre que hi ha en sang (fantàstic per als diabètics), sinó que en facilitar el metabolisme d’aquests sucres prevé que, per acumulació, els hidrats es dipositin en forma de greix. La canyella es pot consumir en infusió, mòlta, amanir amb ella plats de fruita, lactis o usar-la en les postres.

Recupera't dels excessos amb canella