Martínez Benazet, sense dades estadístiques que avalin el tancament dels bars

Avui, amb una intervenció telemàtica del cap de Govern, Xavier Espot Zamora, i l’al·locució presencial del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, les autoritats han posat l’accent sobre un tema que ha estat objecte de discussió entre la ciutadania: el tancament dels bars i la limitació d’horaris en establiments de restauració.

Foto: SFGA/CEsteve

Donant continuïtat a les declaracions que ha ofert avui a la Ràdio Nacional d’Andorra, el cap de Govern, Xavier Espot Zamora, ha reconegut que “ha estat un cap de setmana difícil, on hem pogut prendre nota de les crítiques que els ciutadans del nostre país ens han fet arribar”, en referència al neguit de la ciutadania envers el contrast entre la gran afluència de turistes i la mesura que obliga el tancament dels bars, així com la limitació horària en el servei dels restaurants.

Roda de Premsa del Cap de Govern i el Ministre de Salut

Segons Espot, “no estem en una situació de confinament total” i defensa que l’economia ha de continuar funcionant en el context de la pandèmia, malgrat que les recents mesures emanades de Govern impedeixen l’activitat econòmica dels bars. “Crec que, en els fons, les decisions preses són encertades, des d’un punt de vista epidemiològic, tècnic i empíric”, ha expressat el cap de Govern, que ha deixat clar que no es tracta d’un càstig sobre els negocis vinculats a aquest sector.

Pel que fa a les inspeccions fetes als bars i restaurants, Espot ha puntualitzat que s’ha avaluat un total de 191 establiments, dels quals 61 incomplien parcialment o totalment les mesures sanitàries corresponents. En aquesta línia i basat en l’exemple de països com França i Bèlgica, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha afegit que “els bars són un dels llocs on hi ha més transmissió del virus”, malgrat que, actualment, no ha fet pública cap estadística o dada quantitativa que avali aquesta premissa. Sí que reconeix, però, que “hem d’aconseguir alguna fórmula perquè els bars puguin tornar a la seva activitat, com tots ho desitgem”.

Xavier Espot i Joan Martínez Benazet han parlat sobre el tancament dels bars
Jordi Gallardo, en aïllament preventiu

A la notícia del diagnòstic de Covid-19 positiu del ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, s’hi suma l’anunci d’aïllament preventiu del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, arran del positiu d’una persona del seu cercle familiar més pròxim, malgrat que la PCR de Gallardo ha donat un diagnòstic negatiu.

Una taxa de letalitat favorable

Amb 57 òbits des de l’inici de la pandèmia, Martínez Benazet ha indicat que el R0 de la Covid-19 a Andorra ha abaixat d’1,9 a 1,46 durant els darrers dies, per la qual cosa, el ministre de Salut estima que el país es troba en una situació d’estabilitat. Sobre la taxa de letalitat, ha destacat que Andorra presenta un 1,9% de morts pel coronavirus, una xifra que contrasta amplament de països com ara Itàlia (10,66%), Regne Unit (7,39%), Suècia (6,04%), França (4,22%), Espanya (3,82%) i Alemanya (3,02%).

D’altra banda, el ministre de Salut també ha precisat que Andorra és el segon país del món que més proves TMA/PCR realitza.