Joc de dames a la passarel·la de Chanel

La impressionant galeria del Castell de Chenonceau, amb el seu reconegut terra de rajoles blanques i negres, va servir de passarel·la a Chanel, que va presentar, des del Loire, la seva col·lecció Métiers d’Art, amb l’actriu Kristen Stewart com a única convidada.

Retransmès per la seva pàgina web, l’esperada desfilada de la firma parisenca es va celebrar a porta tancada a causa de les restriccions sanitàries imposades a França, un fet que li va restar un punt d’espectacularitat a la desfilada, que va barrejar siluetes amb caràcter cavalleresc amb el binomi de colors favorit de Gabrielle Chanel.

L’allargada galería, de 60 metres de llarg i sis d’amplada, aixecada l’any 1575 per ordre de Catalina de Médici, s’ha fet servir en la seva història de sala de ball o hospital, durant la Primera Guerra Mundial, i ara també de passarel·la de moda.

Sobre ella van caminar, amb pas ferm, mig centenar de models amb jaquetes encoixinades en pell, minifaldilles d’estampat escaquer, amb aplicacions brillants, estructurades jaquetes de muscleres militars i vestits de jaqueta en “tweed” amb pantalons curtíssims. La línia Métiers d’Art, de la luxosa firma de moda, creada el 2002, va ser fundada exclusivament per a enaltir les professions en risc d’extinció reflectides en aquestes creacions.

Els brodadors, barreters, sabaters, orfebres i, fins i tot, especialistes en plomes i decorats de flors que van construir els teixits d’aquesta col·lecció, procedeixen de tallers històrics de França i Itàlia, principalment, que Chanel ha anat comprant en les últimes dècades. És, sobretot, una desfilada del poder de la marca, únic en la indústria.

El decorat va servir d’inspiració a la seva dissenyadora, Virginie Viard, que va reprendre l’esperit real i cavalleresc del castell, construït sobre el riu Cher, un dels afluents del  Loire, per rescatar una silueta fluida, d’espatlles marcades i cridaners brodats, però moderna en el seu conjunt.


A la passarel·la, un jersei de punt amb mànigues brodades dóna un toc quotidià a una faldilla allargada fins als peus, amb estampat escaquer en diagonal i aplicacions metal·litzades; una brusa romàntica es cola en una bombada faldilla amb prisats i amplíssima faixa amb incrustacions de joies.

El cabell solt i de marcat ris que van portar les models, així com un maquillatge fumat i fosc als ulls va compensar les siluetes, aportant un aire més juvenil i roquer i van ajudar també els minipantalons i faldilles, obertes fins ben entrada la cama.

Chanel va apostar més per recuperar els “leggings”, que es van portar sota faldilles bombades i llargs abrics. Als peus, la firma va utilitzar la seva famosa sabata destalonada de puntera negra en tons metal·litzats, i va introduir una clàssica bota alta en pell, amb puntera arrodonida i taló.

Kristen Stewart com a única convidada

A més dels admiradors de Chanel, que van poder seguir la desfilada a les seves xarxes, en primera i única fila va estar l’actriu Kristen Stewart, musa incondicional de la casa, convidada exclusiva de l’espectacle.

La crisi sanitària va obligar Chanel a substituir una desfilada a Capri (Itàlia) per una presentació digital. Ara, les condicions han impedit de nou que la firma acollís als 200 convidats amb què esperava comptar la desfilada, però els seus directius es van mantenir ferms en l’elecció de l’escenari. Tot sigui per mantenir despert l’esperit de Chanel.