Andbank col·labora en el primer projecte d’investigació en pacients de COVID a Andorra

La investigació es durà a terme a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (Servei Andorrà d’Atenció Sanitària) en col·laboració amb l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron (VHIR). L’equip d’investigació, co-liderat pel Doctor Margarit com a Cap de Servei, els Drs. Vizmanos i Alfaro (SAAS) i la Dra. Cruz (VHIR), busca determinar el patró inflamatori dels pacients que han ingressat a l’UCI a causa del SARS-CoV-2, i correlacionar-ho amb la mecànica pulmonar.

Andorra durà a terme un projecte d’investigació clínica a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (Servei Andorrà d’Atenció Sanitària) per esbrinar la correlació entre els paràmetres de ventilació mecànica i els marcadors inflamatoris en pacients greus ingressats per COVID-19 a l’UCI.

La infecció per SARS-Cov-2 (la malaltia COVID-19) pot provocar una inflamació pulmonar aguda, similar a una síndrome de dificultat respiratòria aguda (SDRA) en la que es desencadena una tempesta de citoquines responsables de la inflamació i del dany pulmonar. No existeix un tractament específic demostrat i molts pacients requereixen ventilació mecànica. No hi ha marcadors específics

Per estudiar aquest fet, l’equip d’investigació del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, inicia aquest projecte amb l’objectiu de determinar les característiques i les possibles correlacions entre els paràmetres de mecànica ventilatòria i les concentracions de citoquines en plasma dels pacients COVID ingressats a l’UCI durant diferents fases. Les concentracions de citoquines seran mesurades a l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron (VHIR).

Aquest equip estarà co-liderat pel Doctor Margarit, com a cap de servei, pels Doctors Vizmanos i Alfaro, i per la Dra. Maria Jesús Cruz, de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron. Quant a la metodologia, es tracta d’un estudi retrospectiu de casos de malalts que van ingressar a l’UCI per aquesta malaltia a partir del mes de març del 2020 Es recolliran criteris diferents com ara les dades demogràfiques, la situació clínica i les característiques de la ventilació mecànica dels pacients. Les mostres de sèrum congelades s’enviaran al laboratori de Pneumologia del VHIR per la determinació dels nivells de citoquines.

Andbank, des del primer moment, s’ha bolcat davant aquesta crisi sanitària buscant la manera de contribuir a pal·liar aquesta pandèmia mundial, per aquest motiu no ha dubtat en col·laborar en un projecte que aportarà més informació i eines d’actuació pel tractament i coneixement científic del SARS-CoV-2

L’Entitat ha comentat que “un dels objectius de la responsabilitat social corporativa de la nostra entitat és la lluita contra el càncer i la investigació oncològica. Però també el

compromís i el suport amb la societat amb la qual interactuem, i aquesta pandèmia mundial és un motiu prou important per a posar tots els nostres mitjans a l’abast de les persones i els equips que puguin aportar solucions i mitjans per combatre-la”