Andorra, un país amb ADN solidari

El món afronta un dels moments més crítics de la seva història i, malgrat les pèrdues que molts de nosaltres hem patit;  aquests dies complicats han refermat que, a Andorra, el Virtus Unita Fortior és un lema que no només figura a l’escut d’armes del Principat, sinó que és una màxima arrelada en la nostra societat. Des del primer dia de la crisi, han estat molts els gestos solidaris que diferents persones, empreses i col·lectius han donat per fer front a una de les lluites més significatives que mai no esperaven lliurar.

Fotos: Andbank, Comú d’Andorra la Vella/Tony Lara, Creu Roja Andorrana

La virtut unida és més forta, d’això no hi ha dubte i, a través d’abundants accions, la nostra societat ha demostrat el seu tarannà solidari i de corresponsabilitat social. Des de l’inici de la pandèmia, hem estat testimonis del creixement del fons solidari que el Govern d’Andorra va crear per a adquirir material sanitari i ajudar als col·lectius més vulnerables del país.

Financera d’Assegurances, amb 10.000 euros d’aportació, ha estat una de les empreses compromeses amb la lluita contra la Covid-19. I, si bé el seu donatiu és quelcom que s’agraeix, i molt, no és l’única acció executada per aquesta companyia, que mai no ha deixat d’atendre les incidències dels seus assegurats. Assegur és altra de les empreses que tampoc han aturat els seus serveis d’assistència, i va donar 10.000 euros a la causa solidària. Andorran Banking, per la seva banda, ha facilitat la creació del fons solidari del Govern d’Andorra, finança la línia de crèdit del Govern i ha gestionat la flexibilització de diferents taxes d’interessos perquè les persones no pateixin les seqüeles d’una crisi econòmica en desenvolupament constant. La institució, conjuntament amb Andbank, MoraBanc, Crèdit Andorra, Banc Sabadell i Vall Banc, ha donat més de mig milió d’euros.

Les aportacions ciutadanes també hi són a l’ordre del dia, ja que, a través del telèfon 828 s’han rebut milers d’SMS amb la paraula “AJUDA”, amb donatius de 2 euros per missatge que tot plegat fan una suma substancial. L’Associació de Dones, amb 4.000 euros; l’Skal Club Andorra, amb 1.000 euros; l’Empresa Familiar Andorrana, amb 130.000 euros, i el mateix Copríncep Emmanuel Macron, amb un donatiu de 200.000 euros, han estat altres dels diferents actors que han aportat el seu granet de sorra per combatre el coronavirus.

Altres iniciatives, com ara la de Mascaretes Andorra, no fan una aportació monetària directa, sinó que posen el seu talent al servei de la ciutadania. Gratuïtament, aquest col·lectiu confecciona milers de mascaretes casolanes per a protegir als col·lectius socials més vulnerables o als cossos especials de l’administració. Mentrestant, hi ha persones que han trobat l’altruisme a través de subhastes benèfiques, com ara Gol Solidari Andorra, que recull diferents productes de memorabilia esportiva i els subhasta; la recaptació també va al fons solidari del Govern d’Andorra. En la mateixa línia, el grup Artistes Contra la Covid-19, va organitzar una subhasta d’art, que va aplegar 95 participants i va recaptar 10.271 euros, que serviran per a comprar més material sanitari.

Sens dubte, també és molt lloable la feina duta a terme per tot el cos de voluntaris, tant particulars com de diferents organismes, com ara la Creu Roja Andorra. És igualment remarcable l’esforç i el compromís de tot el personal mèdic i d’infermeria i la resta de treballadors del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, així com dels policies, agents de trànsit, caixers de supermercats, empleats de la neteja i totes aquelles persones que han fet del nostre confinament quelcom més fàcil de portar. Tots junts ens en sortirem!