Jordi Fernández: “No puc pensar en la meva vida sense la Creu Roja Andorrana”

Va ser l’any 1986 quan el Jordi Fernández va començar com a voluntari socorrista de la Creu Roja Andorrana, activitat que va desenvolupar durant 22 anys. El 2017, amb Josep Pol com a president de l’entitat, Fernández es va incorporar a la Junta Directiva i, des d’ara fa 10 mesos, va assumir el càrrec de director de la Creu Roja Andorrana.

Foto: César Vidal

Què representa per a vostè formar part de la important història de la Creu Roja Andorrana?

En el meu esperit no puc mirar la meva vida sense la Creu Roja, a la qual he estat tants anys vinculat, ajudant i formant part d’aquesta entitat, on la seva essència és donar suport a les persones. Aquest sentiment de pertinença m’ha acompanyat i m’acompanyarà –penso– tota la vida.

Amb les condicions actuals per l’alarma mundial pel coronavirus Covid-19, imaginava celebrar un aniversari de la Creu Roja Andorrana envoltat d’una situació com aquesta?

La situació actual és molt difícil i trista per a moltes persones i famílies, però diré una cosa… quina millor manera de celebrar el 40è aniversari de la Creu Roja Andorrana que ajudant? Aquest és el motiu de la seva existència i crec que la millor manera de celebrar-ho és estar al costat de les persones que ho necessiten.

Com afronteu l’alarma per coronavirus en el nucli de la institució?

Són moments de molta intensitat, sens dubte. Fem 12 hores diàries de treball amb el telèfon connectat durant les 24 hores. Ara bé, la satisfacció diària de veure quantes persones hem pogut ajudar fins avui, així com la implicació i el compromís dels companys i dels voluntaris que comparteixen el seu temps i la seva energia, m’omple d’orgull. És impressionant veure l’allau de persones que s’ofereixen a la societat, als veïns i a la Creu Roja, per a col·laborar i ajudar. Quin sentiment solidari tenen els ciutadans del nostre país!

Estem treballant amb la millor disposició per a ajudar les nostres institucions, com ara els amics de Protecció Civil, del Ministeri d’Afers Socials i del Ministeri de Salut, amb els quals tenim una relació excepcional.

Quins protocols ha activat la Creu Roja Andorrana?

El passat 28 de gener, la Creu Roja Andorrana va establir uns protocols interns de funcionament, que hem anat actualitzant i adaptant a les activitats que portem a terme. La prioritat és la protecció, sempre evitant posar-nos en perill o posar en perill a les persones que ajudem. En la mateixa línia, hem organitzat tallers formatius per a tots els nostres voluntaris i els joves de les diferents parròquies.

Des de la vostra perspectiva institucional i professional, quin missatge voldríeu fer arribar al poble andorrà en aquest període?

Volem que el nostre missatge sigui sempre d’esperança, amb certesa que tots junts superarem aquesta situació. Hem de ser disciplinats i prendre els consells de prevenció. Tota l’onada de solidaritat ens fa més forts!