La lluita contra el coronavirus continua

Vols conèixer com està afectant la Covid-19 a Andorra? Quan va començar. Quines mesures s’han pres. Quanta gent s’ha vist afectada. T’ho expliquem.

Fotos: SFGA/CEsteve · SFGA/JAViladot

02 setembre | Es fan públiques les mesures excepcionals pel Dia de Meritxell

Només se celebrarà l’Eucaristia solemne de les 11 h, i amb una capacitat d’assistents restringida als fidels amb invitació. Les misses, de les 7:30 h, de les 9 h i de les 19 h queden suspeses.

16 setembre | Es formalitza el contracte per adquirir vacunes contra la Covid-19

S’ha aprovat l’adquisició de vacunes contra el coronavirus a través de GAVI, una organització internacional de vacunes, i COVAX Facility, un mecanisme global per a l’adquisició conjunta i la distribució equitativa de vacunes eventuals Covid-19.

17 setembre | Se suspèn la Fira d’Andorra la Vella

Conxita Marsol, cònsol major d’Andorra la Vella, ha anunciat la suspensió de la Fira d’Andorra la Vella, que se celebrava entre els dies 23 i 25 d’octubre, a causa de la pandèmia i per prudència, ja que és un dels esdeveniments més multitudinaris de l’any.

22 setembre | S’endureixen les mesures contra la Covid-19

L’evolució negativa de la situació sanitària ha comportat noves mesures excepcionals, ja que hi ha 117 nous contagis. Entre aquestes, destaquen: reunions familiars amb un màxim de 5 persones, tancament dels Parcs Infantils, prohibides les activitats en grup als centres esportius i gimnasos i prohibició de fumar a la via pública, bars o oficines.

30 setembre | Actualització de dades

El dia d’avui, són 565 les persones positives per Covid-19, de les quals 13 estan ingressades. Quant a les escoles, són 16 les aules que s’han hagut d’aïllar totalment, 13 les que resten en vigilància passiva i 7 les que tenen només una part dels alumnes confinats.

02 octubre | Prorrogades les mesures temporals

Govern amplia una setmana les mesures temporals per seguir fent front a la Covid-19, ja que tot i que la tendència de casos i la taxa de reproducció estan millorant, no val a relaxar-se.

05 octubre | Segueixen augmentant els contagis

En un cap de setmana s’han registrat 260 casos nous positius de Covid-19, sent 21 les persones ingressades. D’aquests, 4 es troben a l’UCI. A més a més, també hi ha 32 aules aïllades de forma total, 5 aules aïllades parcialment i 15 en vigilància passiva.

07 octubre | Els bars d’Andorra, obligats a tancar

Tenint en compte que ja són 800 els positius a Andorra, dels quals 27 estan hospitalitzats, 7 d’ells a l’UCI, des de Govern s’ha optat per l’aplicació de noves mesures més restrictives, entre les quals destaquen: tancament dels bars, que només podran mantenir el servei a domicili; els restaurants podran obrir només hores concertades; la mascareta passa a ser obligatòria a les aules amb alumnes majors de 12 anys i se suspenen les competicions esportives nacionals i internacionals, no professionals.

12 octubre | La R0 disminueix

Tot i haver detectat 299 positius nous en un cap de setmana, arribant a 1.010 persones infectades, la R0 ha passat d’1,9 a 1,46. A part, Andorra té una de les taxes de letalitat més baixes d’Europa (1,9%), per sota d’Itàlia (10,66%), Suècia (6,04%) o Espanya (3,82%).

16 octubre | Prorroga de les mesures preventives vuit dies més

El R0 ha baixat fins a 1,07, i en dades, a Andorra hi ha 1.261 actius i 22 persones ingressades, 10 a l’UCI i 8 amb ventilació mecànica. El Cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat que, tenint en compte les dades sanitàries, es prorroguen 8 dies més les mesures provisionals per seguir lluitant contra el virus.

18 octubre | S’aïlla la planta de cirurgia, amb 12 positius

Es tanca i aïlla la planta de cirurgia de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell a causa de 12 positius, que s’han detectat gràcies als cribratges periòdics que es realitzen al centre. D’aquests afectats, 6 són pacients, i 6 són professionals sanitaris. Dues defuncions més eleven a 61 les víctimes de la pandèmia, de les quals 8 s’han produït en aquesta segona onada.

19 octubre | 246 casos nous en un cap de setmana

Des de divendres, 16 d’octubre, s’han detectat 246 positius nous al país. Així doncs, ja són 1.288 els actius. També hi ha hagut una altra defunció que eleva a 62 el total de pèrdues. Per altra banda, ja són 82 les aules que s’han aïllat parcialment o totalment, i n’hi ha 29 amb vigilància passiva. La incidència acumulada dels últims 14 dies és de 1.679 per cada 100.000 habitants, i el R0 d’1,15.

23 octubre | Cinc noves defuncions

La mort d’una dona de 35 anys, que s’ha convertit en la cinquena defunció en dos dies, eleva a 67 les víctimes de la pandèmia. A banda, el SAAS incorporarà 38 professionals per reforçar la plantilla i seguir lluitant contra el virus en aquesta segona onada.

26 octubre | Creix la pressió sanitària

En tres dies, els positius han augmentat en 287. Les persones ingressades s’han mantingut en 41, de les quals 8 resten a l’UCI. El dia d’avui, la mort d’un padrí de 83 anys ha elevat a 70 la xifra de morts per Covid-19 a Andorra.*