Diversand, la riquesa de la diversitat

Visibilitzar, defensar i garantir els drets del col·lectiu LGTBIQ+, amb aquesta finalitat va néixer al país, ara fa 3 anys, Diversand, una associació andorrana sense ànim de lucre, que actualment acull al voltant de 30 persones.

Diversand es va constituir com a associació el novembre de 2019, quan un grup de persones, motivades per la mateixa causa, es van unir per crear un nou espai que ajudi a visibilitzar dins del país, el col·lectiu LGTBI. Rocio Soler, actual presidenta de Diversand, va assenyalar que l’associació va néixer amb la voluntat de garantir els drets de la comunitat LGTBI i, aleshores, cobrir els buits legals que existeixen per desconeixement general.

Enguany, amb motiu del Dia contra la LGTBI fòbia, l’entitat ha realitzat la presentació del llibre “Corres como una niña”, de David Guerrero, periodista, escriptor i activista LGTBI.

Actualment, la junta de Diversand està formada per cinc membres i acull al voltant de 30 persones, tot i que la participació de la gent es fa difícil moltes vegades per culpa de la por que hi ha a la visibilitat, però també perquè molta gent marxa fora del país a causa  d’aquesta situació.

De moment, l’associació no compta amb una plantilla fixa de voluntaris, però sí amb col·laboradors puntuals per alguns projectes. Per això, des de l’entitat es crida a tothom que vulgui sumar-se a la causa.

Pilars de treball

Diversand treballa sobre quatre pilars:

  • SOCIALITZACIÓ: Ofereix un espai segur de relació entre les persones del col·lectiu i els seus familiars i promou la interacció entre persones afins al col·lectiu mitjançant trobades, sortides i activitats que la facilitin.
  • REIVINDICACIÓ: reivindica els drets del col·lectiu per garantir una igualtat real, col·laborant amb les administracions per millorar les legislacions i concretar protocols i serveis específics d’atenció al col·lectiu, amb la formació corresponent dels seus professionals.
  • VISIBILITZACIÓ: visibilitza la realitat de la comunitat mostrant la riquesa que aporta la diversitat a través de diferents activitats esportives i culturals, col·laborant amb altres entitats socials i visibilitzant, des dels mitjans de comunicació, de manera respectuosa i positiva.
  • SUPORT: acompanya a les persones del col·lectiu i a les seves famílies en la descoberta i el procés d’acceptació i maduresa, assessorant i informant en les qüestions relatives a orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere. També s’encarrega de fer l’assessorament a professionals de qualsevol àmbit d’atenció directa per tal d’afavorir una mirada diversa, respectant i desmitificant la realitat LGTBIQ+; oferint una perspectiva de gènere i de diversitat sexo-afectiva.

Si bé a Andorra no hi ha registres de persones LGTBI, des de l’associació assenyalen que hi ha més persones de les que pensem. No obstant això, des de Diversand aposten per l’educació com a eina de canvi social i de lluita amb la LGTBIfòbia. Per aquest motiu ofereix serveis a centres educatius per millorar la convivència de l’alumnat i afavorir un clima de respecte a la diversitat.

Durant l’actual curs escolar, l’entitat ha col·laborat amb diferents institucions del país. Els membres han participat en el Máster d’Educació de la Universitat d’Andorra, com a tutors de pràctiques. També han realitzat diferents xerrades formatives a centres educatius i professionals com ara l’escola Andorrana de Sant Julià i a l’Escola Andorrana de Primària d’Encamp. A més a més, tots els educadors i monitors del Comú d’Andorra la Vella que treballen a la Ludoteca, El Llamp i l’escola Bressol han rebut formació, igual que els professionals, psicòlegs, psiquiatres i treballadors socials del servei de Salut Mental de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Cal destacar que, enguany, Diversand ha elaborat amb les diferents institucions i organismes les demandes del col·lectiu trans* amb relació a la cartera de serveis per tal que estigui inclosa l’atenció a la salut de les persones que formen part del col·lectiu i perquè tinguin accés al canvi en la documentació oficial del nom i gènere.

Projectes de futur

Els projectes de futur de l’associació estan vinculats als drets en el pla legislatiu i a la continuació de les formacions per educar en diversitat i obrir la mirada de la societat.