ATIDA homenatja als donants amb una escultura al Parc Central

ATIDA, l’associació de trasplantats i donants d’òrgans d’Andorra va inaugurar, el passat 16 de setembre, una nova escultura al Parc Central. Es tracta de ‘Jo en tu’, d’Emma Regada, la primera escultura pública de l’artista feta en homenatge als donants d’òrgans, cèl·lules i teixits.

Fotos: Noelia Farias

La inauguració de la instal·lació artística va estar encapçalada per Toni Gamero, president d’ATIDA; Albert Font, ministre de Salut; la cònsol major de la capital, Conxita Marsol; i l’escultora, Emma Regada, qui es va mostrar molt emocionada per haver fet possible aquesta obra, que es va convertir en la primera escultura pública que exposa al país.

Formada per dues estructures de  ferro de 2,5 metres d’alçada que incorporen una pedra blanca i una pedra negra respectivament, simbolitzant a dues persones, l’escultura va ser encarregada per ATIDA a Emma Regada amb la voluntat d’agrair la generositat dels donants d’òrgans, cèl·lules i teixits i a les seves famílies. També com una manera de sensibilitzar a la població sobre la importància de donar òrgans. “L’escultura és un somni fet realitat. És un gra de sorra cap als nostres donants i també un gest perquè la gent prengui consciència sobre aquest tema”, va assegurar Toni Gamero, president d’ATIDA.

Sobre la donació d’òrgans a Andorra

El ministre de Salut, Albert Font va afirmar que des d’Andorra ja s’han començat a donar els primers passos perquè sigui una realitat la donació d’òrgans al país. En aquest sentit, Font va assenyalar que es tracta d’una tasca que tenen encomanada, no en l’àmbit públic sinó en el pla humanitari. “De moment, el que s’ha pogut fet des d’Andorra és destinar una partida pressupostària pel repatriament dels cossos dels donants”. Encara que sigui un gran avanç, Font va assegurar que la signatura pendent és el vessant jurídic, que s’ha d’acabar de perfilar. És un tema que fa part de la cartera que té el ministeri”, va concloure el ministre.

Per la seva banda, Toni Gamero va manifestar que ja hi ha hagut dues reunions en les quals hi han estat presents membres del ministeri de Salut, de la CASS, d’ATIDA i de l’OCATT, organització catalana de trasplantament, per parlar sobre aquest tema, però encara “tot és molt embrionari”. Gamero va insistir que primer de tot s’ha d’establir el marc legal, per a  després seguir amb el tècnic i poder implementar reglaments i protocols per començar a fer-ho.

Més escultures al Parc Central

Conxita Marsol es va mostrar molt emocionada amb la inauguració de l’obra al Parc Central, ja que, segon la cònsol, es tracta d’una “escultura diferent que porta un missatge molt important d’agraïment als donants”.

A partir de l’any vinent, la intenció de la corporació comunal és afegir almenys dues escultures al Parc Central perquè sigui una sala d’art a l’aire lliure, però a través d’un plec de bases, que compti amb la participació dels diferents escultors del país.