Canòlich: 800 anys de fe i devoció

Dona Secret té el plaer presentar-vos aquest especial dedicat a la Mare de Déu de Canòlich, amb motiu dels 800 anys de la seva aparició. Patrona de la parròquia de Sant Julià de Lòria, aquesta advocació de la Verge Maria és sinònim d’esperança i devoció per a la majoria dels lauredians, però també per a feligresos d’altres racons del Principat i fins i tot dels països veïns.

Així, doncs, el pròxim 27 de maig esdevindrà una ocasió única per a celebrar la història i veneració envers Canòlich, advocació que va acompanyada d’una àmplia riquesa cultural i una herència del romànic com ara la talla acollida per l’església parroquial de Sant Julià i Sant Germà. Com és evident, no podem obviar la rellevància del Santuari de Canòlich, epicentre de la celebració en honor a la Santa Patrona, que enguany arriba a vuit segles, al mateix temps que l’Esbart Laurèdia,  entitat cultural amb fort vincle amb Canòlich, també commemora el 60è aniversari de la seva fundació, atansant la seva dansa i música tradicionals, tant als aplecs com a altres manifestacions.

Com bé apuntàvem, el lector podrà conèixer alguns detalls significatius sobre el Santuari de Canòlich, com ara la seva arquitectura i els seus significats religiosos. No obstant això, l’especial també inclou una selecció de les obres més emblemàtiques que l’artista Sergi Mas ha dedicat a la Mare de Déu de Canòlich, així com una menció de l’oli sobre tela que l’artista portuguesa Margarida Cepeda va preparar amb motiu del 800 aniversari de l’aparició de la Verge. Finalment, com a part d’aquesta sèrie extraordinària d’entrevistes, també compartim una conversa amb Íngrid Forell, restauradora d’antiguitats.

En tractar-se d’una efemèride irrepetible i de caràcter extraordinari, hem vist oportú compartir amb tots vosaltres les salutacions oficials de mossèn Pepe Chisvert; Mireia Codina, cònsol menor de Sant Julià de Lòria, i Xavier Espot, cap de Govern, qui fan una reflexió sobre la importància de Canòlich per als lauredians i andorrans.

En resum, l’Especial Canòlich és una oportunitat única per aprofundir en la devoció i la cultura de la Mare de Déu, alhora que una bona manera d’apreciar la riquesa artística i cultural del Santuari i de l’aplec. Des de Dona Secret, esperem que aquest monogràfic sigui del vostre interès i que el pugueu gaudir i compartir.

Índex de continguts: Especial Canòlich
  1. Introducció: Canòlich: 800 anys de fe i devoció (actualment ets aquí)
  2. Canòlich, una verge amb vuit segles d’història
  3. El Santuari de la Mare de Déu de Canòlich
  4. Sergi Mas, el devot més laic de Canòlich
  5. Canòlich, interpretada per Sergi Mas
  6. La Mare de Déu de Canòlich per Margarida Cepêda
  7. Entrevista Pepe Chisvert
  8. Entrevista Íngrid Forell
  9. Veus de Canòlich: fe, tradició i devoció
  10. Agenda