Estefania Troguet torna a casa després de conquerir el seu primer 8.000

Amb el seu cim al Nanga Parbat, Estefania Troguet es va convertir en la primera andorrana a conquerir la famosa muntanya del Pakistan, i la segona que arriba al més alt de qualsevol  8.000 metres sense l’ús d’oxigen.

Estefania Troguet al Nanga Parbat
Foto: Estefania Troguet

Amb només 27 anys, l’Estefania es va convertir en una icona de l’alpinisme andorrà, i va portar la nostra bandera a latituds tan emblemàtiques com ara l’Ama Dablam (6.856 m.), a Nepal, o l’imponent Mount Denali (6.185 m.), a Alaska. Però, el 5 de juliol passat, el seu perfil d’Instagram ens va revelar una de les notícies més agradables de l’any: l’atleta del pintallavis vermell es consagrava a 8.126 metres d’altitud, al llunyà Pakistan.

Estefania Troguet al Camp Base
Foto: Estefania Troguet

Aquesta expedició va representar un creixement per a l’Estefania, no només per la seva conquista, sinó també perquè va coincidir amb un escalador tan experimentat com el pakistanès Muhammad Ali Sadpara, que va servir com a mànager del campament base. “Al principi vam tenir algunes complicacions, perquè va caure una allau que va afectar un dels xerpes. Tot i que no va ser una gran allau, hi havia un despreniment de neu constant que ens va fer tornar a baixar”, relatava l’alpinista sobre la primera setmana d’expedició, en la que va coincidir amb altres escaladors d’experiència com ara el català Sergi Mingote i el brasiler Moeses Fiamoncini.

Estefania Troguet acompanyada dels xerpes
Foto: Estefania Troguet

L’andorrana va trobar alguns altres inconvenients com la impossibilitat d’aclimatar-se adequadament per al repte, la gran profunditat de la neu i les 15 hores d’arribada del camp base al camp 2. Malgrat tot, el somni de l’Estefania va quedar intacte i va unir esforços amb altres alpinistes per a pujar al seu destí. “Va arribar el moment de patir. Tot era molt lent. Era com a caminar sobre una paret vertical. Aquí és quan t’adones de la força dels 8.000 metres i de la importància de l’oxigen, de com el cos s’alenteix i com el cap juga un paper fonamental per continuar”, recordava.

Estefania Troguet acompanyada d'un escalador
Foto: Estefania Troguet

En arribar al cim del Nanga Parbat, amb una diferència de 1.270 metres respecte a la muntanya més alta escalada per Troguet, es va oblidar de tot rastre de dolor, patiment o fatiga, i va gaudir per primera vegada de la glòria que suposa arribar als 8.126 metres de la coneguda muntanya despullada, que és només un dels catorze cims de 8.000 metres o més que la jove Estefania vol conquerir.

Foto: Estefania Troguet