Mantenir la distància en l’era de les relacions virtuals

Algú et va trencar el cor? Et va prometre una cita que mai es va concretar? De sobte es va esborrar del mapa? Mai més et va contestar un missatge? Va deixar de seguir-te a Instagram? No va posar més ‘likes’ a les teves fotos ni a les teves històries? Després va reaparèixer? Van acabar amb tu per videotrucada? No et preocupis, no passa res, aquestes conductes formen part de les noves tendències en les relacions virtuals del segle XXI.

Sens dubte, les noves tecnologies i l’ús de les xarxes socials han imposat noves maneres de relacionar-nos a l’hora de buscar companyia o noves amistats. Alguns experts consideren que WhatsApp, Facebook, Instagram, Tinder o qualsevol de les aplicacions utilitzades, per a conèixer persones o tenir cites, empobreixen en certa manera els nostres vincles socials.

Un estudi publicat per Love Connection indica que el 56% dels joves espanyols utilitza internet per a trobar parella. No obstant això, no són els únics que acudeixen a la xarxa, el 30% de les persones enquestades majors de 50 anys, també busquen parella per internet. En alguns casos formalitzen una relació, en uns altres mai arriben a concretar una cita. Mentre que la crisi sanitària produïda per la Covid-19 ens obliga a mantenir el distanciament social, el món digital experimenta noves tendències que apunten al distanciament virtual.

Durant els últims anys s’han anat incorporant al diccionari virtual certs conceptes que van creant noves tendències en el món de les xarxes socials. Un dels primers termes utilitzats ha estat el ‘ghosting’, que defineix a una persona que, després d’haver contactat amb una altra i haver creat un llaç afectiu, desapareix sense motius. De sobte deixa de respondre’t, de contestar les teves crides, de parlar-te i et bloqueja en les xarxes, sense cap explicació. Però no se t’acudeixi buscar una resposta perquè mai l’obtindràs, simplement perquè no existeix. Això és el que passa amb el ‘ghosting’, qui ho exerceix fa com si tu mai haguessis existit. És una paraula que deriva de ‘ghost’, que en anglès vol dir fantasma. Però aquí no s’acaba la història, el ‘breadcrumbing’ és un altre dels fenòmens virtuals. ‘Breadcrumb’ significa, en anglès, molles de pa, i es denomina ‘breadcrumbing’ a l’acte d’anar deixant engrunes emocionals en el món digital. La persona que ho practica va donant molles de pa com a forma d’atenció emocional.

‘Breadcrumb’ significa, en anglès, molles de pa, i es denomina ‘breadcrumbing’ a l’acte d’anar deixant engrunes emocionals en el món digital.

Però encara no t’ha quedat clar? Et presentem alguns indicis per a entendre-ho millor. Coneixes a un noi per les xarxes que comença a coquetejar amb tu virtualment i a donar-te certs senyals d’interès. Per exemple, dona ‘likes’ a les teves fotos, fa algun comentari, t’envia ‘emojis’, mira les teves històries de l’Instagram i així va deixant senyals que indiquen el seu interès per tu, la qual cosa abans de l’existència de les xarxes socials es podria haver traduït com un somriure, un gest, una mirada, etc. Però ara aquests indicis digitals marquen, en certa manera, que algú està interessat en tu. Tot sembla anar bé, però un dia desapareix i no dona més senyals. Deixa de seguir-te en les xarxes i de prestar-te atenció. No obstant això, quan tot sembla que s’ha acabat, reapareix i comença de nou el mateix cicle. És a dir que, novament, genera expectatives, il·lusions i esperances. Amb el ‘breadcrumbing’ sempre quedes a l’espera d’una nova molla de pa de qui està de l’altre costat.

El ‘breadcrumbing’ es podria definir com un enamorament sense intencions de portar les coses més lluny. No obstant això, cal mantenir-se alerta davant aquesta mena de situacions, ja que poden afectar negativament la nostra salut emocional. Cal ressaltar que, a l’altra banda de la pantalla, hi ha moltes persones que s’enganxen, s’il·lusionen i es creen expectatives d’alguna cosa que mai succeirà. En algunes ocasions, els qui se senten afectats per aquests comportaments poden patir ansietat, estrès i angoixa. Per això és molt important estar atents i, si t’afecta de manera significativa, recórrer a un especialista.

El ‘ghosting’ defineix a una persona que, després d’haver contactat amb una altra i haver creat un llaç afectiu, desapareix sense motius.

Les excuses per a deixar una relació sempre han estat presents, i ara continuen sent les mateixes, però ha canviat el mitjà per a fer-ho. El confinament ha modificat els nostres hàbits per a comunicar-nos i, fins i tot, per a acabar amb una relació. I com si això fos poc, ha generat noves modes digitals. Es tracta del ‘ Zumping’ i el ‘Whelming’. El primer terme va ser imposat per la periodista Julia Moser. És una paraula utilitzada per a referir-se a una ruptura amorosa a través d’una videoconferència. Neix de la combinació de la paraula anglesa ‘dúmping’ (ruptura) amb ‘Zoom’, una de les aplicacions que ha estat protagonista durant la pandèmia per la seva utilitat per a fer videotrucades. Ho has viscut, t’ha passat?

D’altra banda, el ‘Whelming’ també és un de nous termes que han sorgit després de la pandèmia. Deriva de l’adjectiu anglès ‘overwhelmed’, que significa sobrepassat. Una persona fa gala que se sent aclaparada per com triomfa en les xarxes socials. Consisteix a comptar al teu ‘match’ l’ocupada que està la teva vida amorosa, fingint estar saturat per l’insistents que són els altres pretendents. Però en realitat, el que pretén la persona que practica el ‘Whelming’ és avivar l’interès de la persona a la qual s’està dirigint.

Reportatge relacions virtuals

Podríem seguir amb un llarg llistat de conceptes que formen part del nou diccionari virtual, però la intenció no és aclaparar-te, sinó posar-te al corrent de què succeeix en aquesta era digital de la qual ningú està exempt. I si en algun moment et vas sentir identificada amb alguna d’aquestes modes virtuals, queda’t tranquil·la perquè, encara que sembli cruel o alguna cosa que no et pugui passar, és quelcom que li succeeix a tothom. Es tracta de no donar-li més importància de la que té i prendre consciència d’aquesta mena de conductes perquè a la llarga no acabin perjudicant la teva salut emocional. Perquè aquestes noves maneres de relacionar-nos existeixen, i cada vegada més es van entremetent en la nostra vida, en realitat depèn de nosaltres fins a on li permetem arribar.

El ‘Zumping’ és una nova manera de trencar amb una relació per videotrucada.