Els tests d’anticossos, la clau del confinament selectiu

Com ha dit el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en diferents al·locucions, la realització dels tests d’anticossos és una eina per a la presa de decisions sobre un possible desconfinament selectiu de la població, on només els malalts i els seus contactes hauran de romandre aïllats mentre travessen la Covid-19.

Fotos: SFGA/CEsteve/JAViladot

Tornar a la normalitat és quelcom que, de moment, sembla distant davant la important presència del coronavirus, que ha aconseguit propagar-se de manera significativa arreu del món i ha causat danys irreparables en el nucli de moltes famílies. Igualment, des del punt de vista social i econòmic, es comencen a apreciar diferents problemàtiques que preocupen tant a governants com a ciutadans, que mai no deixen de preguntar-se quan tornarem a ser els d’abans.

La data d’inici del cribratge immunològic en la ciutadania està pautada per al pròxim dilluns, dia 4 de maig

A Andorra, però, tot apunta que la situació és una mica més favorable que als països veïns, ja que, segons el ministre Martínez Benazet, les dimensions del nostre país i la seva quantitat d’habitants faciliten la realització d’un doble estudi immunològic, “que serà cabdal per a la detecció de la malaltia i per a tornar a una certa normalitat”. Cal precisar, doncs, que el ministre de Salut sempre ha estat curós de les seves paraules, en tal sentit que ha deixat clar que la tan esmentada normalitat no és sinó “una nova normalitat”, el més semblant a la que coneixíem.

Joan Martínez Benazet va oferir detalls sobre tests d'anticossos

I és que, la veritat sigui dita, la malaltia no ha marxat ni ha deixat de ser perillosa. Malgrat que mai no s’ha vist col·lapsada la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, que la corba epidemiològica s’aplana i que algunes activitats econòmiques han començat a fer girar la roda, el risc d’un rebrot de Covid-19 continua latent. Si bé hi ha 318 casos actius d’aquesta malaltia i el nombre  d’hospitalitzats disminueix lentament, però constantment, hem d’aprendre a conviure amb les mesures de seguretat corresponents i a exercitar el sentit de la corresponsabilitat.

Els treballadors transfronterers acudiran a la zona de control del Parc de Bombers, a Santa Coloma

En aquest sentit, Martínez Benazet ha instat a la població a considerar positivament l’opció de sumar-se als tests anticossos, ja que això permetrà fer una lectura més precisa i acurada de la situació epidemiològica al Principat i, a més a més, contribuirà a detectar pacients asimptomàtics que puguin comportar un risc per a la resta de persones. Per a dur a terme aquest estudi epidemiològic profund, es preveu un procés dividit en dues fases de 10 dies cadascuna, amb un descans de 14 dies entremig. 376 efectius sanitaris i de suport, així com 348 logístics, seran desplegats a les 11 zones de control distribuïdes arreu de les set parròquies del país. Cribratge immunològic preveu atendre unes 8.000 persones cada dia, que es distribuiran arreu de 59 stoplabs ubicats en tot el territori Andorrà. Cada stoplab realitzarà uns 140 tests per dia i atendrà un ciutadà cada 5 minuts, segons ha explicat avui el director de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, Cristian Pons.

Les persones que no es donin d’alta als tests immunològics a través del web www.coronavirus.govern.ad, seran contactades via telèfon pel seu comú.

Els resultats dels tests que donaran la informació més fidel són, segons ha remarcat el ministre Joan Martínez Benazet, els obtinguts a la segona fase de proves, que es contrastaran amb els de la primera fase i, finalment, seran la base per a la presa de les decisions que podrien aixecar el confinament gairebé total que actualment afecta la població.

Així es duran a terme els tests immunològics a Andorra