Veganisme, quelcom més que un hàbit alimentari

Durant l’última dècada, la paraula “veganisme” s’ha sentit molt més als mitjans tradicionals i, especialment, a les xarxes socials. L’auge dels productes BIO, la cerca d’hàbits alimentaris saludables i el tractament ètic de tots els animals, han catalitzat aquest estil de vida que continua guanyant espai en la nostra quotidianitat.

En el marc del Mes Mundial del Veganisme –o del dia mundial, que se celebra l’1 de novembre–, és lògic que sentim la paraula “vegà” de manera més freqüent. Aquesta celebració, introduïda per Louise Wallis, aleshores presidenta de la Societat Vegana del Regne Unit, va veure la llum per primera vegada el 1994 amb motiu de la celebració del 50è aniversari de l’associació.

Què és el veganisme?

En una línia estrictament alimentària, el veganisme és un estil de vida que comporta una dieta basada en productes vegetals i derivats, en la qual es descarta completament qualsevol producte d’origen animal, com ara carn, lactis, ous i, fins i tot, mel.

La Societat Vegana del Regne Unit amplia el terme “veganisme” a un pla filosòfic, i el contempla com a un estil de vida en el qual es busca evitar, al màxim possible, tota mena d’explotació i crueltat envers els animals, sigui per a obtenir roba, aliments o qualsevol altre menester profitós per a la vida humana.

Com és la dieta vegana?

Fer la transició d’una dieta basada en carn, i altres productes d’origen animal, a una dieta 100% vegana, és un procés gradual que s’ha de fer tenint en consideració les necessitats específiques de cada cos. Amb el suport d’un nutreòleg, es podrà dissenyar un pla que contempli, de manera equilibrada, la càrrega adequada de vitamines, minerals, carbohidrats, entre d’altres, que es poden trobar en tota mena d’aliments vegetals, com ara fruites, verdures, cereals, nous i llavors.

Normalment, les persones que es mostren curioses davant el veganisme dubten sobre la possibilitat de substituir la proteïna d’origen animal, però obvien que els pèsols, les mongetes i les llenties són excel·lents fonts vegetals de proteïna, per la qual cosa, mai no hauria de faltar una quota adequada d’aquesta macromolècula d’aminoàcids en una dieta vegana.

Veganisme vs. Vegetarianisme

Les persones vegetarianes i veganes tenen en comú que no consumeixen carn de cap animal, sigui peix, aus de corral o ramat. No obstant això, el vegetarianisme sí que admet productes com els ous, la llet, la mantega o la mel.

A banda del vessant alimentari, com ja hem precisat, el veganisme està marcat per un component ètic, en el qual s’evita al màxim possible qualsevol tipus de patiment, crueltat i maltractament d’animals. En aquest sentit, el veganisme resulta més estricte fins al punt que no admet l’ús de productes com ara el cuiro o la seda, així com productes cosmètics o medicaments que hagin estat testats en animals.

Algunes celebritats que segueixen una dieta vegana

  • Venus i Serena Williams
  • Novak Djokovic
  • Jessica Chastain
  • Lewis Hamilton
  • Ariana Grande
  • Joaquin Phoenix
  • Pol Espargaró
  • Penélope Cruz
  • Alejandro Sanz