Ana Francisco: “El batxillerat internacional serà un dels punts forts de l’Agora International”

És la coordinadora del Batxillerat Internacional (IB) a l’Agora International School, l’antic Col·legi dels Pirineus de l’Aldosa de la Massana. L’Ana Francisco s’ha format a França i als Estats Units, i està convençuda que aquest batxillerat formarà persones en valors, amb una actitud activa en els aprenentatges.

Què és el Batxillerat Internacional?

És un programa que va néixer per respondre a la problemàtica dels fills dels diplomàtics que havien de canviar sovint de sistema educatiu a causa dels diferents destins dels pares. Llavors es va crear aquest diploma que els permetia entrar a qualsevol universitat, tot i haver estudiat en diversos sistemes. Avui, els programes d’IB estan reconeguts i homologats a molts països. Nosaltres som centre sol·licitant i estem en fase de certificació.

Agora International School Andorra Ana Francisco
Foto: McGrau
Tots els alumnes seguiran el programa d’IB?

No, serà opcional. Aquest programa s’inicia els dos cursos previs a entrar a la universitat, i cada estudiant decidirà si segueix amb el batxillerat de la línia Lomce, el nacional espanyol o es decanta per l’IB. És una oferta ambiciosa complementària que tindrem a Agora International per a tots els estudiants que hi vulguin optar. Amb tot, la nostra tasca educativa comença molt abans, perquè volem que quan arribi el moment de decidir-se per l’IB, estiguin ben preparats en aquesta forma de treballar més autònoma i transversal.

Agora International School, l’antic col·legi dels Pirineus, ha iniciat una nova singladura sota la direcció de Clara Pintat. Què representa aquesta incorporació?

Formem part de Nace Schools, un grup educatiu internacional amb centres escolars a diferents països, a Espanya, França, Itàlia, l’Índia, el Regne Unit i ara a Andorra. Hem fet una sèrie de canvis, estem implantant l’IB, l’estètica del centre ha canviat, hem fet reformes i hem introduït les noves tecnologies a les aules. Estem implementant una nova forma de treballar, a través de projectes, i els ensenyem a treballar de manera transversal, interrelacionant diferents disciplines. Volem que els estudiants tinguin una mentalitat oberta, que se sentin segurs a l’hora d’exposar en públic les seves idees i els seus punts de vista. La finalitat de l’escola és formar els alumnes en valors i amb una actitud activa en els aprenentatges.

Agora International SchoolI això a tots els nivells?

Els guiem ja des de ben petits, com que tenim alumnes des d’1 any fins al batxillerat, els acompanyem durant tota l’escolaritat. Estem contents perquè els nostres alumnes són molt fidels a l’escola, en tenim molts que van començar a l’escola bressol i es van graduar al col·legi.

Quin paper juguen a Agora International les noves tecnologies?

Són una eina més per al professorat, les noves tecnologies formen part de la vida de cada dia i aquí les aprofitem al màxim. Tenim projectors a totes les aules i a 5è i 6è de primària els alumnes treballaran amb tauleta. Volem motivar els estudiants a utilitzar aquestes eines de manera racional i a aplicar tots els seus avantatges. Tenim un programa específic d’Apple “Everyone can code” que apliquem a l’aula en certs nivells i on cada alumne té la seva tauleta electrònica.

Ana Francisco
Foto: McGrau
Amb quins idiomes es fan les classes?

El castellà i l’anglès són els que tenen més presència. També hi ha classes en francès i en català, així com d’institucions andorranes. La idea és que els alumnes siguin perfectament trilingües. També els preparem per als exàmens de Cambridge perquè tinguin un diploma oficial que acrediti el seu nivell. Aquest any ja tenim alumnes inscrits per poder optar al Diploma Dual Americà-Espanyol, i en breu serem centre examinador SAT, prova d’accés a les universitats americanes.

Quants alumnes teniu i d’on procedeixen?

Actualment, 285. Majoritàriament procedeixen d’Andorra, també d’Espanya, França, el Regne Unit, Rússia i Estats-Units.

On voleu arribar amb Agora International?

Crear un projecte educatiu on els estudiants surtin preparats per poder triar el que més els motiva, fer front als anys universitaris amb un bon bagatge, preparats per viure en una societat global, on se sentin ciutadans del món, sense oblidar d’on venen. Donar-los les eines tant lingüístiques com de mentalitat per trobar el seu lloc al món.