Especial Esport i benestar: Entrenar a l’aire lliure

Hi ha qui prefereix practicar esport a l’aire lliure i envoltat de naturalesa. Si ets d’aquest grup  de persones, et recomanem que no et perdis algunes de les tendències més importants per aquesta temporada 2020.

Ciclisme

Si bé és sabut que Andorra és considerat “Territori Ciclista”, ja que és una de les destinacions  cicloturistes més valorades pels professionals, a causa de les condicions favorables d’altura per a l’entrenament i els seus 21 ports de muntanya, ningú va imaginar que el nostre país experimentaria un boom de la bicicleta tan espectacular. I és que, durant els últims mesos, les principals empreses del país han registrat un important increment en el nombre de vendes, la qual cosa ha generat nous aficionats que practiquen aquest esport. Aquestes noves incorporacions trien el ciclisme com a esport recreatiu per a practicar, sigui sols, amb amics o en família.

El ciclisme està indicat per a totes les edats i porta innombrables beneficis. Cada vegada que pedales, potencia el teu sistema immunològic, perds greixos, redueixes els nivells de colesterol, enforteix els músculs, millores la teva autoestima i la qualitat del somni, però no, això no és tot.

Sabies que el ciclisme millora el rendiment del teu cervell? Un estudi de la Universitat Medical Center Ultrecht d’Holanda, assegura que aquest esport estimula la densitat de la matèria blanca del cervell, imprescindible per al desenvolupament cognitiu i l’aprenentatge. És la substància encarregada de realitzar les connexions necessàries dins del cervell perquè aquest realitzi les funcions habituals. D’altra banda, amb la bicicleta podràs descobrir llocs únics, fer nous amics, estalviar combustible, cuidar el medi ambient i aportar més salut al teu cos.

Ioga

Activa els cinc sentits practicant ioga a l’aire lliure. Una pràctica que es pot realitzar, tant en gimnasos com en diferents espais oberts. Practicar ioga a l’aire lliure és una oportunitat per a respirar aire pur i oxigenar el teu cos d’una manera diferent. Es tracta d’una disciplina mil·lenària, que inclou l’exercitació integral del cos. Entre els infinits beneficis que aporta podem dir que afavoreix la concentració, redueix l’estrès, enforteix els músculs i la densitat òssia, millora la circulació, permet controlar les teves emocions, millora la teva postura i controla la teva respiració. Existeixen diferents tipus, però els més practicats són el ioga hata i kundalini ioga.

Mindfullness

També anomenada atenció plena o consciència plena. Es tracta d’una disciplina que ha anat creixent en els últims anys i consisteix a estar atent de manera premeditada al tot que fas, sense jutjar o rebutjar l’experiència. És una pràctica basada en la meditació vipassana (“veure les coses tal com són”). El seu principal objectiu és millorar la qualitat de vida i generar una filosofia de vida diferent. Atorga un gran pes a l’aquí i a l’ara. Es practica mitjançant l’auto observació del cos, ment i els seus canvis. El Mindfullnes es practica en el sòl i almenys mitja hora per dia, encara que els especialistes recomanen sessions més curtes, no major a deu minuts, si has començat recentment.

Senderisme

És una de les activitats que, any rere any, continua sumant més adeptes. El senderisme és una activitat a l’aire lliure, que et permet recórrer a peu rutes i senderes per diferents espais de la muntanya, de manera individual o grupal. Com qualsevol activitat física aporta importants beneficis al nostre organisme, com ara millorar la respiració, el cor i el sistema immunològic. Estimula la producció de glòbuls vermells i millora el rendiment físic, redueix la pressió arterial, el colesterol, la glucosa, prevé malalties cardiovasculars, com la diabetis, i l’obesitat, i redueix l’estrès i l’ansietat. Tonifica cames, natges i abdominals. Existeixen diferents tipus de senderisme entre els quals es poden esmentar el trekking, la marxa nòrdica o el muntanyisme, entre altres.

Running

Una altra de les disciplines esportives del moment. Els beneficis que aporta aquesta pràctica per a la salut són infinits. És un esport com qualsevol altre, que requereix una preparació prèvia per a evitar lesions i aconseguir el màxim nivell de rendiment. Córrer produeix endorfines, l’hormona de la felicitat, ajuda a cremar calories, i a mantenir el pes. Es pot practicar sol o acompanyat. Però també és un esport que té les seves regles. Es practica en qualsevol lloc i circumstància, amb calor, fred, a la platja o al parc, l’important és córrer.

Tennis

Cada vegada són més les persones que aprofiten el bon temps i les seves estones lliures per a practicar tennis a l’exterior. És que no fa falta ser un expert per a llogar una pista de tennis i passar un bon moment amb amics o amb la família. Es tracta d’un esport súper complet que aporta interessants avantatges per al nostre organisme i sobretot per al nostre cap. T’ajuda a aprimar-te, a millorar la força, augmentar la mobilitat, afavoreix la coordinació, enforteix els ossos, augmenta la capacitat aeròbica i anaeròbica, estimula la teva autoestima i també estimula el treball en equip.

Ja no hi ha excuses, tria l’esport que millor s’ajusti a les teves necessitats.

andorra a taula