Els Escaubells, viure les tradicions

Els embotits Els Escaubells, fets a Andorra amb productes de qualitat del país, es fabriquen artesanalment a Andorcarn.

El negoci el va crear Antoni Santacreu el 1970, tot i que ja tenia carnisseria a Andorra des del 1951. Avui, l’empresa segueix regentada pels fills del fundador. Els Escaubells neixen el 1982, amb l’objectiu de diversificar l’activitat de l’empresa, i el  juny del 2013 obtenen l’autorització del Govern d’Andorra, de fer us del segell oficial  “Andorra recepta tradicional”.

Embotits d’autor

La llonganissa

Feta amb carn magra i una mica de papada, amanida amb sal i pebre, embotida en tripa culana i assecada durant un mes.

L’espetec

Fet amb carn magra i papada, amanida amb sal i pebre, embotit en budells prims i assecada durant un mes.

Espetec Els Escaubells
Foto: Els Escaubells
Els bulls

Bull de carnetes, bull de fetge, bull de llengua o bull de ronyó o bull negre, tots fets amb els productes més escollits.

Bulls varis Els Escaubells
Foto: Els Escaubells
El bull negre

Fet amb caretes, cansalada, llengües i sang, amanit amb sal i pebre i embotit en bisbes. Es cou i es deixa assecar 30 dies.

Bull negre Els Escaubells
Foto: Els Escaubells
La donja

Molt típica d’Andorra, la donja està feta amb el collar després de tallar el cap i la ventresca, es treu la cotna, s’amaneix amb sal i pebre, i es fa coure durant dues hores.

Donja Els Escaubells
Foto: Els Escaubells
El pa de fetge

El fetge de porc és la base, també la cansalada, la papada, la llet, els ous i la ceba. Sal, pebre, farigola i all. Es cou al bany maria.

Pa de Fetge Els Escaubells
Foto: Els Escaubells
Les botifarres

Blanques o negres, les botifarres són excepcionals. A base de carn magra, careta, sang, papada i cansalada, segons les varietats, i cuites a la caldera.

Botifarres Els Escaubells
Foto: Els Escaubells
La bringuera

Un altre embotit molt típic d’Andorra, fet amb la carn del cap i les cotnes ja cuites, carn magra, cansalada, ous, una mica de sang, sal i pebre. Es deixa coure i s’asseca durant 45 dies.

Bringuera Els Escaubells
Foto: Els Escaubells