Especial Meritxell: 150 anys de Meritxell com a patrona d’Andorra

En el record d’aquell llunyà 24 d’octubre de 1873, quan el Consell General de les Valls, sota el lideratge del Síndic Nicolàs Duedra, va respondre a la crida popular i va declarar Meritxell com a patrona d’Andorra, va néixer un lligam de fe i devoció que ha perdurat al llarg dels anys.

En la dècada dels setanta, Andorra travessava una cruïlla, la indústria siderúrgica havia arribat a la seva fi, deixant enrere una economia debilitada. Va ser en aquest context que es va buscar un símbol d’unitat, un far d’esperança en temps foscos. Mossèn Ramon Rossell, rector de Canillo, assenyala que Meritxell es va convertir en aquell pilar que va inspirar i reafirmar la fe dels andorrans, oferint una direcció enmig de l’adversitat. Per altra banda, els ramaders es van enfrontar a la prohibició de travessar la frontera cap a Espanya. La pregària i la devoció a Meritxell es van convertir en la seva guia en moments d’incertesa. La intercessió de la patrona es va percebre quan les restriccions es van aixecar. La connexió amb Meritxell es va interpretar com un senyal d’unitat i fortalesa per a tot el poble d’Andorra.

Enguany, és un any important perquè se celebren els 150 anys en els quals la Verge de Meritxell s’ha erigit en protectora d’Andorra. Al llarg dels segles, Meritxell ha estat un fanal de llum i protecció pels andorrans i visitants per igual, tot i que la confirmació del Vaticà arribaria dues dècades després, quan un 13 de maig del 2014, la Mare de Déu de Meritxell va ser declarada oficialment, pel Papa Sant Pius Xè, com a Patrona principal de les Valls d’Andorra. Aquest acte va tornar a ser una fita en la història d’Andorra, un moment en què la devoció es va elevar a la categoria de reconeixement eclesiàstic.

Cada 8 de setembre, la Diada Nacional de les Valls, és un dia d’unitat i concòrdia en què els andorrans es reuneixen entorn de Meritxell per donar gràcies i expressar la seva alegria i entusiasme. Aquest any, i amb motiu de la celebració, mossèn Ramon, ha preparat una programació especial per a l’efemèride, on es farà una commemoració en honor al síndic canillenc Nicolàs Duedra i els valors que van portar a l’advocació de Meritxell, uns valors que el dia d’avui estan arrelats en l’ensenyament i són difosos en institucions com AINA. A més a més, el secretari d’Estat del Vaticà, el cardenal Pietro Parolin, visitarà Andorra el 7 i el 8 de setembre, on presidirà les activitats que es faran amb motiu de la celebració del segle i mig de la decisió del Consell General de convertir la verge en patrona del Principat.

 

Índex de continguts: Especial Meritxell

  1. Introducció 

  2. Programa de les activitats previstes per la celebració de Meritxell

  3. Epicentre d’agermanament:una celebració d’unitat, tradició i devoció

  4. Ruta Mariana, religió, art i connexió espiritual

  5. 150 anys de Meritxell com a patrona d’Andorra

  6. Inici d’un nou curs polític

  7. La petjada d’algunes figures claus en la història de Meritxell

  8.  Salutació oficial: Cap de Govern Xavier Espot Zamora

  9. Salutació oficial: Síndic general Carles Ensenyat Reig

  10. Salutació oficial: Copríncep francès Emmanuel Macron