Especial Meritxell: 8 de setembre, un més de devoció i celebració

Cada 8 de setembre, Andorra celebra un esdeveniment profundament arrelat a la seva història i identitat: el dia de Meritxell, una festivitat que s’ha convertit en un reflex de la identitat i la unió del país. Aquest any, en commemoració dels 150 anys des que Meritxell va ser proclamada patrona d’Andorra, la celebració transcendirà les fronteres d’un sol dia i donarem la benvinguda al “Mes Meritxel·lià,” un mes sencer dedicat a honrar la patrona d’Andorra. Una commemoració que va més enllà de les creences religioses, i es converteix en un testimoni d’unitat i de riquesa cultural.

El cor de la celebració és, sens dubte, el dia de Meritxell, quan tots els feligresos aniran al santuari en un gest de solidaritat i amor cap a la patrona. Però aquest any, la devoció es nodreix amb un significat més ampli, ja que enguany es compleixen 150 anys des que la Verge de Meritxell és protectora d’Andorra, i per aquest motiu, s’ha proposat un “Mes Meritxel·lià”, replet d’activitats durant tot el mes de setembre i gairebé octubre. Des de cerimònies religioses i pelegrinatges fins a concerts i conferències, aquest mes és una oportunitat única per connectar-se amb les arrels i la cultura del Principat. A més, també se celebren 70 anys d’ençà que mossèn Ramon, rector de Canillo, és sacerdot, i 57 d’aquests han sigut a la parròquia de Canillo.

El santuari de Meritxell, ubicat en un paratge de bellesa inigualable, s’eleva com un epicentre d’agermanament i esperit comunitari. Les seves parets han estat testimoni de moments de pregària, reflexió i agraïment. I aquest mes de setembre, encara més ànimes es reuniran per compartir la seva fe i amor envers la Mare de Déu. El santuari de Meritxell no només és un lloc de pregària, sinó també un centre d’acollida i servei a la comunitat. A l’abast de tothom, el santuari ofereix diferents serveis pastorals, visites guiades, suport emocional i espiritual als qui ho necessiten, etc. consolidant encara més el paper fonamental que aquest lloc ocupa en la vida dels andorrans.

Aquesta celebració també coincideix, de manera simbòlica, amb el nou curs polític a Andorra, on el Cap de Govern, Xavier Espot, i el seu equip, hauran de fer front a una sèrie de reptes com, per exemple, el mercat d’habitatge de lloguer, la pèrdua del poder adquisitiu dels ciutadans o l’acord d’Associació amb la Unió Europea, entre d’altres.

El santuari de Meritxell forma part de la Ruta Mariana, un camí de reflexió i pregària que connecta diversos santuaris d’Espanya, França i Andorra. Aquesta ruta simbolitza la devoció en moviment i permet als pelegrins connectar-se amb la seva espiritualitat mentre exploren la bellesa de les diferents edificacions i territoris.

Dins de les pàgines d’aquest especial, us convidem a explorar la profunda devoció i la celebració entorn del dia 8 de setembre, totes les activitats que es duran a terme per celebrar el dia de Meritxell i el “Mes Meritxel·lià” també alguna que altra curiositat que potser no sabíeu.

Molt bona dia de Meritxell!

Índex de continguts: Especial Meritxell

 1. Introducció 

 2. Programa de les activitats previstes per la celebració de Meritxell

 3. Epicentre d’agermanament:una celebració d’unitat, tradició i devoció

 4. Ruta Mariana, religió, art i connexió espiritual

 5. 150 anys de Meritxell com a patrona d’Andorra

 6. Inici d’un nou curs polític

 7. La petjada d’algunes figures claus en la història de Meritxell

 8. Algunes de les ‘Meris’ més destacades d’Andorra

 9.  Salutació oficial: Cap de Govern Xavier Espot Zamora

 10. Salutació oficial: Síndic general Carles Ensenyat Reig

 11. Salutació oficial: Copríncep francès Emmanuel Macron