Especial Meritxell: Ruta Mariana, religió, art i connexió espiritual

Els Pirineus, amb els seus majestuosos cims i valls, que respiren pau i espiritualitat, s’han convertit en un marc inoblidable per a la peregrinació. Enmig d’aquesta naturalesa imponent i rodejat d’un profund sentiment de devoció, s’eleva el Santuari de Meritxell, una joia religiosa i cultural que ha captivat els cors de molts. El títol de Basílica Menor atorgat pel Papa Francesc, l’any 2014, li va permetre formar part del recorregut marià que reuneix els santuaris més importants d’Espanya i França.

La Ruta Mariana és un itinerari espiritual i cultural, que guia els pelegrins i visitants a través de cinc santuaris, situats a Espanya, França i Andorra. Aquest recorregut, que combina la devoció amb l’exploració artística i cultural, atrau més de 12 milions de persones cada any.  L’origen de la Ruta Mariana s’inspira en l’antic camí marià que unia els santuaris del Pilar, Torreciudad i Lourdes. Avui dia, es recomana fer aquesta ruta amb diverses opcions de transport, com ara cotxe, moto o autobús. Algunes persones, però, opten per explorar alguns trams a peu o amb bicicleta.

Cada santuari ofereix una experiència única, un testimoni del fervor religiós i de la tradició que ha perdurat durant segles. Els santuaris que integren la Ruta Mariana i donen sentit al recorregut són els següents:

  • El Pilar (Espanya): Situat a Saragossa, aquest santuari és conegut com el “Santuari de la Verge del Pilar”. És un lloc amb un valor simbòlic molt profund, ja que s’afirma que la Mare de Déu es va aparèixer a l’apòstol Sant Jaume.
  • Torreciudad (Espanya): A l’Aragó trobem un destí amb una bellesa arquitectònica única. Enmig d’un paisatge abrupte i rocós, de bellesa increïble, se submergeix en el blau intens de l’aigua de l’embassament. Aquest va ser un centre espiritual de primer ordre des dels seus orígens, cap al 1084, i ho continua sent als nostres dies.
  • Montserrat (Espanya): Encimbellat a les muntanyes de Montserrat, a prop de Barcelona, aquest santuari és famós per la seva imatge de la Mare de Déu de Montserrat, més coneguda com “La Moreneta”. La seva ubicació espectacular i l’atmosfera espiritual que envolta el lloc l’han convertit en un indret de pelegrinatge molt estimat i en una destinació turística popular.
  • Lourdes (França): Potser el més reconegut de tots els santuaris marians, Lourdes és sinònim de miracles. Els seus orígens es remunten a l’any 1858, quan a una pastora, Bernardeta Soubirous de 14 anys, se li va aparèixer la Verge en 18 ocasions. Això va donar lloc a les primeres peregrinacions i a l’aixecament de la capella.
  • Meritxell (Andorra): Amb el títol de Basílica Menor atorgat pel Papa Francesc el 2014, la seva arquitectura moderna i atrevida s’uneix amb la història de la Verge de Meritxell, patrona d’Andorra.

Índex de continguts: Especial Meritxell

 1. Introducció 

 2. Programa de les activitats previstes per la celebració de Meritxell

 3. Epicentre d’agermanament:una celebració d’unitat, tradició i devoció

 4. Ruta Mariana, religió, art i connexió espiritual

 5. 150 anys de Meritxell com a patrona d’Andorra

 6. Inici d’un nou curs polític

 7. La petjada d’algunes figures claus en la història de Meritxell

 8. Algunes de les ‘Meris’ més destacades d’Andorra

 9.  Salutació oficial: Cap de Govern Xavier Espot Zamora

 10. Salutació oficial: Síndic general Carles Ensenyat Reig

 11. Salutació oficial: Copríncep francès Emmanuel Macron