Especial Meritxell | Salutació oficial: Copríncep francès Emmanuel Macron

Estimades Andorranes i Andorrans, i tots vosaltres, residents, que participeu en la vida i en l’avenir d’aquest país.

Aprofito d’aquesta diada, tan especial, de celebració de la santa patrona de les Valls d’Andorra, Nostra Senyora de Meritxell, per adreçar-vos aquestes línies. Ho faig amb un vincle especial, sabent com, més enllà de la commemoració religiosa, aquest 8 de setembre representa, per a Andorra i tots els seus habitants, un moment d’unitat nacional, de cohesió social i de retrobament al voltant dels nostres valors comuns.

Una unitat que només es pot subratllar, en aquest any 2023, quan el Principat celebra els 30 anys de l’aprovació de la Constitució de 1993 que li va permetre engegar una nova etapa afirmant-se com a actor, de ple dret, dins l’escenari mundial contemporani.

Però també valors comuns, que han permès a Andorra forjar la seva identitat i bastir el seu projecte a través dels segles. Entre aquests valors, m’agradaria destacar especialment el de la solidaritat davant les dificultats.

Una solidaritat que hem pogut comprovar davant la pandèmia, que no fa gaire temps va colpejar el món, davant de la qual Andorra va aconseguir desenvolupar una disciplina interna pròpia, sense deixar de mostrar alhora la seva solidaritat amb la resta d’Europa, com quan el govern andorrà va decidir mantenir, a finals de l’any 2020, les seves estacions d’esquí tancades durant tot el període de vacances de Nadal, optant per alinear-se amb França. Una solidaritat amb Europa que també s’ha traduït en l’adopció de sancions econòmiques contra Rússia, després de l’inici de la invasió d’Ucraïna, una primera en la història del Principat.

Però m’agradaria insistir, en aquest dia, en la importància d’expressar la nostra solidaritat amb la nostra gent gran, tenint cura també dels que estan al seu costat. Les respostes que donem a les qüestions que ens planteja l’envelliment, davant les dificultats de contractar personal qualificat, la complexitat dels equilibris financers, o davant els episodis d’onades de calor, òbviament es tradueix en una manera de projectar-nos en el nostre model de societat.

En aquest sentit, m’agradaria donar la benvinguda al recent projecte d’obertura d’un nou centre de dia per a gent gran dependent realitzat per la Creu Roja andorrana, al qual, en la meva qualitat de copríncep d’Andorra, me n’alegro d’haver pogut contribuir-hi, convençut de la importància de donar suport als actors implicats en aquesta iniciativa. Aquests centres assistencials permeten potenciar el manteniment a domicili, fins i tot en cas de patologies greus o de forta dependència, la majoria de vegades amb suport als cuidadors, i així contribuir a un millor envelliment. Projectes que testimonien la necessitat de solidaritat entre generacions.

Davant el repte d’allargar l’esperança de vida i el risc de dependència que s’hi desprèn, així com davant d’altres reptes mundials com el del canvi climàtic, Andorra ha de continuar a donar respostes solidàries, tant a nivell de cadascuna de les seves parròquies com a nivell nacional i internacional. Un impuls que troba el seu origen en la singular construcció del nostre país, i que reafirma la seva confiança en el seu futur. No tinc cap dubte que sorgiran noves iniciatives, que contribuiran a preservar i augmentar aquesta excepcional qualitat de vida compartida pels habitants d’Andorra. Podreu comptar amb el suport del vostre copríncep.

Us desitjo a tots un Feliç Dia de Meritxell amb els vostres éssers estimats.

Manuscrit i signat: amb la meva confiança,

Emmanuel Macron
President de la República Francesa i copríncep d’Andorra

 

Índex de continguts: Especial Meritxell

 1. Introducció 

 2. Programa de les activitats previstes per la celebració de Meritxell

 3. Epicentre d’agermanament:una celebració d’unitat, tradició i devoció

 4. Ruta Mariana, religió, art i connexió espiritual

 5. 150 anys de Meritxell com a patrona d’Andorra

 6. Inici d’un nou curs polític

 7. La petjada d’algunes figures claus en la història de Meritxell

 8. Algunes de les ‘Meris’ més destacades d’Andorra

 9.  Salutació oficial: Cap de Govern Xavier Espot Zamora

 10. Salutació oficial: Síndic general Carles Ensenyat Reig

 11. Salutació oficial: Copríncep francès Emmanuel Macron