Mantingues l’esperit nadalenc més viu que mai

Si hi ha alguna cosa que no ha de faltar en aquest Nadal és l’esperit nadalenc. Per això, perquè ho mantinguis més viu que mai, aquí et deixem algunes idees perquè decoris casa teva de la millor manera, perquè sens dubte, la decoració és una part essencial d’aquesta celebració.

El que no pot faltar
Munta l’arbre de Nadal

N’hi ha de diferents estils i grandàries. Tot dependrà de l’espai que hi hagi disponible a casa. Alguns opten per adornar-los de blanc, uns altres amb els colors més clàssics com ara el vermell i el verd amb detalls daurats, alguns prefereixen adorns de fustes combinant-los amb verds i daurats i en altres casos, on el clima és més fred, s’utilitza l’estil escandinau o nòrdic, que es caracteritza pel minimalisme i l’ús de colors naturals com ara el blanc i el beix.

El caganer

La pandèmia de la Covid-19 també marca tendència en aquesta clàssica tradició catalana, el caganer. Una figura necessària en el pessebre de Nadal. Enguany s’han incorporat noves figures del món polític i noves professions. L’any anterior, el més venut va ser el de Rosalía, els personatges de la “Casa de Papel”, Carles Puigdemont, Barack Obama, Donald Trump i Lionel Messi. El caganer per als catalans és símbol de bona sort, ja que fertilitza la terra i garanteix una bona collita per a l’any següent. Habitualment, es col·loca en un lloc amagat del pessebre i els nens s’entretenen tractant de trobar-lo.

El caga tió

Un element que no pot faltar en aquest Nadal, ja que els troncs cagons seran els encarregats de portar els regals per als nens durant la nit de Nadal. Per això, és molt important que, a partir del 8, dia de la Immaculada Concepció, se li comenci a donar menjar i que estigui protegit del fred, sota una manta. La tradició diu que els nens, durant la nit de Nadal, han de colpejar-ho amb bastons mentre canten la seva cançó perquè cagui els regals: “Caga Tió, caga torró, i si no cagues, et donaré un cop de bastó”.

Penja mitjons vermells

Aquesta tradició de penjar mitjons en la xemeneia, té el seu origen en la llegenda de Sant Nicolau de Bari. Ell va saber d’un home molt pobre que no tenia dot per a casar a les seves filles, per la qual cosa un dia va decidir entrar casa seva, de manera secreta, i va col·locar monedes d’or en els mitjons que estaven penjats assecant-se en la xemeneia. En l’actualitat no és habitual que les cases tinguin xemeneia, per la qual cosa els mitjons es pengen en qualsevol altre lloc, generalment prop de l’arbre de Nadal o del lloc on es lliurin els regals.

 Munta el tradicional pessebre

També anomenat betlem o naixement. Aquesta representació evoca el naixement del nen Jesús. Les primeres representacions daten del segle V i es va fer popular gràcies a Sant Francesc d’Assís. L’objectiu del pessebre és recordar les circumstàncies humils en les quals va néixer Jesús a Betlem. La tradició diu que el pessebre s’ha de posar amb José i María en el centre de l’escena presenciant l’arribada de Crist.

Decora la casa amb les flors de Pasqua

És un clàssic per a aquestes dates, ja que s’utilitza amb finalitats decoratives, pel color vermell i verd de les seves fulles, que estan relacionats amb Nadal.

Sent i canta les tradicionals nadales

No deixis de sentir i cantar les nadales més tradicionals. Es diu que les primeres nadales van ser utilitzats pels evangelitzadors en el segle V i van servir com a vehicles per a explicar, a través de la música, el naixement de Jesús als pagesos i pastors que no sabien llegir. Algunes creences apunten al fet que escoltar-los en advent ajuda a preparar el cor per a rebre l’arribada del nen Jesús. El Fum, fum, fum i a Betlem me’n vull anar, són algunes de les nadales catalanes més famoses.

Menja els 12 raïms amb les 12 campanades

Els orígens d’aquesta tradició es remunten a principis del segle XX i es diu que va ser promoguda per comerciants en un any de collita molt abundant. Per tal motiu, aquest costum es diu “prendre el raïm de la sort”. Si aconsegueixes prendre el raïm al mateix temps que sonen les campanes, tindràs un any amb molta sort.

Espera l’arribada del Pare Noel

Es diu que el Pare Noel viu en el Pol Nord, on té una fàbrica de joguines en la qual treballen centenars de follets fabricant regals per als nens que han realitzat la seva comanda mitjançant cartes. Durant la nit de Nadal, el Pare Noel surt amb el seu trineu a repartir regals per tot el món a aquells nens que s’hagin portat bé durant tot l’any. A Llatinoamèrica, també se’l coneix com a San Nicolás, Santa Claus, Santa Clos, Viejito Pascuero o Colacho i, al llarg dels anys, s’ha convertit en una de les figures més populars de Nadal arreu del món.

No oblidis que és una celebració per a compartir en família

Més enllà dels regals i el sopar nadalenc, recorda que és una data per a compartir i passar-ho bé en família i amb amics. I si fa molt temps que no parles amb un familiar o un amic que estigui lluny, aquesta és una data especial per a reprendre el contacte i per mostrar la teva estima.

Curiositats de Nadal
Sabies que existeix una illa anomenada Nadal?

És el primer lloc en rebre el Nadal i l’Any Nou. Se la considera com l’escull de coral més gran del món. Rep aquest nom perquè va ser descoberta un 24 de desembre.

A Aràbia Saudita, Algèria, l’Iran, Tadjikistan, Brunei, Corea del nord, Somàlia, la Xina, Tailàndia, Israel, no se celebra el Nadal, en alguns casos perquè està prohibit i en uns altres perquè no forma part de la tradició.

Els irlandesos purifiquen la seva casa per a rebre el Nadal, un costum que es remunta a l’època mesopotàmica. Perquè es renovin les energies s’han d’obrir totes les portes de la casa o almenys les finestres. Així s’espantaran tots els mals esperits, i la bona energia que porta el Nen Jesús entrarà a la casa i generarà un bon clima.

Sabies que la cançó més popular de Nadal és Nit de Pau?

S’han realitzat 733 versions d’aquesta nadala, des de l’any 1973. Es diu que va ser escrita pel pare, Joseph Mohr, a Àustria, quan se li va trencar l’orgue de l’església.

L’estrella de Nadal és originària de les Filipines

En aquest país asiàtic, es fan torxes en forma d’estrelles de cinc puntes per a il·luminar l’entrada de les cases. No obstant això, a occident,  es col·loca en la part superior de l’arbre de Nadal i representa a l’estrella de Betlem, que, segons el Nou Testament, va ser l’astre que va guiar als Reis Mags cap al lloc de naixement de Jesús. Simbolitza la fe, la llum i l’esperança.

L’arbre de Nadal flotant més gran del món es troba a Rio de Janeiro

Té més de 70 metres d’altura i està compost per més de 900.000 bombetes. Se situa en la llacuna Rodrigo de Freitas, a la zona sud de la Ciutat.