El cribratge immunològic, un estudi pioner que posiciona Andorra com a una destinació “Covid Free”

Des del passat 29 d’abril, la dinàmica social andorrana ha estat marcada per la realització del cribratge immunològic massiu, un estudi epidemiològic que va posar el nom d’Andorra sota l’atenta mirada de diferents països. Qualificada de mesura pionera, els resultats d’aquesta recerca de camp permetrà tenir una visió més informada sobre l’evolució de la Covid-19 al nostre país.

Foto: SFGA/CEsteve/JAViladot

Una pregunta que segurament tot ciutadà s’ha fet és, ‘quan podrem recuperar la rutina que teníem abans de la Covid-19?’, però aquesta és una interrogant que, per a respondre-la, s’ha de considerar situacions molt complexes. Amb una malaltia d’aquests tipus, quina capacitat infecciosa és significativa i de la qual no es té massa informació, resulta gairebé impossible fer un pronòstic precís sense acudir a diferents estudis que aportin més informació. Segons sembla, el doble cribratge immunològic, fonamentat en un pla de desconfinament que el metge Oriol Mitjà va presentar al govern de Catalunya, és la punta de llança amb la qual Andorra podrà fer l’anomenada ‘fotografia epidemiològica’ que permetrà reactivar gairebé tots els sectors econòmics.

Per fer un doble cribratge massiu a tota la població d’Andorra, el Govern va adquirir 158.400 unitats de tests ràpids de detecció d’anticossos IgG-IgM, a l’empresa xinesa Zhuhai Livzon Diagnostics Inc, per un preu d’1.504.800 euros. El cost total del servei de transport intercontinental d’aquest material sanitari va ser de 76.053,03 euros, per la qual cosa la inversió per a dur a terme l’estudi ascendeix a 1.580.853,03 euros, una xifra molt significativa pel que fa al seu valor, però que resulta bastant rendible si es consideren tots els beneficis que pot comportar el doble cribratge massiu, independentment que resulti difícil quantificar quina ha estat la inversió total de la infraestructura tecnològica i logística creada al voltant de l’estudi.

Diferents cadenes de televisió, ràdios i redaccions de França i Espanya, es van fer eco de l’estudi epidemiològic executat per Andorra, quin ressò va arribar al Daily Mail del Regne Unit i la CNN nord-americana. El mateix cap de Govern, Xavier Espot, coincidint amb el primer dia de cribratge per a la població general, va admetre estar “gratament sorprès” amb el desenvolupament del cribratge, el qual va qualificar de “la millor carta de presentació que podem vendre a Europa i al món, ja que, com a país turístic, aconseguir aquesta fita és absolutament cabdal”.

Tant Cristina Royo, metgessa internista del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, com el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, coincideixen en el fet que el doble cribratge és fonamental per a dur a terme el desconfinament selectiu de la població, on només caldrà aïllar aquells pacients quins resultats, analitzats per un metge referent, indiquin una presència activa del coronavirus SARS-CoV-2. Aquest escenari, sens dubte, seria molt més adequat per a acollir turistes dels països veïns una vegada aixecat el tancament de fronteres, però caldrà esperar la conclusió de l’anàlisi minuciosa que les autoritats faran després de la fi de l’estudi epidemiològic, previst per al 27 de maig.

Tancada la primera volta de tests d’anticossos, el cribratge va cobrir 69.661 persones, entre voluntaris, personal mèdic i civils, quins resultats preliminars indiquen un grau d’infecció de l’11,99% pel que fa a professionals sanitaris i del 9,44 % en la ciutadania en general. A partir d’aquestes dades, fins al 18 de maig, s’han prescrit 1.739 proves PCR, de les quals 47 han donat positiu, 1.675 han mostrat un diagnòstic negatiu i 17 esperaven resultats.

Mentre aquests resultats prenen forma, les empreses del país s’han reactivat, de mica en mica, i han adaptat els seus espais i protocols, amb l’objectiu de crear entorns segurs per a la població, de manera que acollir clients i visitants sigui una realitat molt més tangible. El potencial d’Andorra com a una destinació lliure de coronavirus és una aposta necessària –gairebé obligatòria– per a un país on el turisme és la indústria més important i també la més colpejada per la crisi.

El cribratge en xifres[1]

Població:

69.661 persones participen en el cribratge (sense incloure transfronterers)

  • 327 civils
  • 334 professionals sanitaris

Tests:

  • 400 unitats
  • Import total: 1.504.800 euros
  • Preu unitari: 9,50 euros
  • Transport internacional: 76.053,03 euros

Logística:

11 zones de control

  • 1 a Canillo
  • 3 a Encamp
  • 1 a Ordino
  • 2 a La Massana
  • 2 a Andorra la Vella
  • 1 a Escaldes-Engordany
  • 1 a Sant Julià de Lòria

59 stop labs

140 proves per stop lab/dia

8.000 tests al dia

376 efectius sanitaris disponibles

348 efectius logístics

[1] Font: BOPA/Govern d’Andorra. (Dades actualitzades fins al 18/05/2020)