Maria C. Bartumeu: “Aquestes joies tenen una forta identitat andorrana”

Des de Pons & Bartumeu han creat una línia de joies única i genuïna del país, amb el Jaciment de la Margineda com a eix central. Maria Carme Bartumeu hi ha posat cos i ànima per aconseguir llançar una col·lecció excepcional.

Com va néixer la idea de crear aquesta col·lecció de joies?

En un llibre editat per Molines Patrimoni, vam veure les fotografies dels elements trobats al jaciment i vam quedar fascinats per una clau de gran bellesa, no solament per la seva forma, ja que presentava unes dents artísticament i delicadament cisellades, sinó també per la cadena de la qual penjava, que presentava unes baules que denotaven la magnífica artesania del ferro d’aquella època. La veritat és que aquell objecte singular va servir per despertar-nos la creativitat i ens va portar a dissenyar aquesta línia de joies, totes elles inspirades en aquella peça única. Així va néixer la col·lecció La Margineda, Medieval Jewels 1315.

Maria Carme Bartumeu
Foto: Viktoria Deeva
Què tenia de particular aquella clau?

Era una clau amb més de 700 anys d’història, però amb un disseny molt actual. El ferrer que va fer aquella clau, era un veritable artista… Nosaltres venim de família de ferrers, som de Cal  Farré de la Farga de Sant Julià de Lòria, i som particularment sensibles a aquest tipus de treball artesanal. I les dents que presentava la clau ens van cridar molt l’atenció. Llavors vam començar a treballar amb el disseny d’aquest element, de la primera meitat del segle XIV, i hi vam integrar elements més actuals. Així, la clau va esdevenir penjoll i també es va caragolar per transformar-se en un anell.

“Una clau de gran bellesa trobada a la Margineda va servir per despertar-nos la creativitat i a dissenyar aquesta línia de joies”

Estan fetes a Andorra?

La col·lecció l’hem dissenyada a Andorra i pel que fa a la realització, hem comptat amb la col·laboració d’un joier, gran professional i amic nostre, en Xavier Cervera.

Parli’m de la col·lecció…

La clau de la Margineda és la peça estrella de la col·lecció i al voltant de la qual giren tota la resta de peces. Són joies que es poden adquirir a partir de 180 euros, elaborades amb molta cura, una gran riquesa de detalls i fetes amb materials nobles. Hi ha penjolls que porten una cadena de ferro tractat, anells amb plata matisada en negre per recordar la clau antiga original, i també utilitzem l’or rosa i diamants blancs i marrons. Són joies molt portables, per dur cada dia. Hi ha diferents penjolls i diversos models d’anells.

Clau de la colecció margineda pons i bartumeu
Foto: Viktoria Deeva
Són fàcils de combinar?

Són unes joies que queden bé a tothom, s’adapten a tots els estils i són fàcils de portar. Perquè el fet de lluir joies es troba a l’ADN de la persona humana. Trobem joies des de la prehistòria, mira, ara un parell d’anys, a Sibèria, van trobar una polsera feta de pedra que data de més de 40.000 anys… Sempre s’han portat joies, canviaran les modes, els materials i la societat, però les joies perduraran.

Quant temps heu trigat a treure la col·lecció?

El procés de creació i de producció ha estat llarg, hem trigat més de dos anys a culminar la nostra línia de joies La Margineda Medieval Jewels 1315. Ha estat un treball d’equip que ha derivat amb aquestes peces amb una identitat nacional forta, creades perquè puguin lluir-les les dones de totes les edats i estils, seguint sempre amb la tradició de Pons & Bartumeu i el seu compromís amb la qualitat i la innovació, donant continuïtat a les iniciatives pioneres dels fundadors de la firma. Cada joia s’entrega amb un estoig negre molt elegant en què destaca en daurat la marca del Jaciment de la Margineda i s’acompanya amb un tríptic que explica la història de la joia i en garanteix l’autenticitat i l’exclusivitat.

Anells de la col·lecció margineda pons i bartumeu
Foto: Viktoria Deeva
Heu creat aquesta línia pensant en el turisme o en el client local?

És un producte genuïnament andorrà enfocat principalment al client del país, tot i que també està despertant l’interès del client forà interessat per l’estètica i les joies originals. Perquè en realitat, les peces de la col·lecció són molt més que una joia, estan carregades d’història, el client descobrirà que la clau original es va trobar sota d’una pedra al jaciment, tot li parlarà de l’època en què es va crear aquella clau. Les claus també tenen un significat especial, obren portes, donen sort…

El fet de lluir joies es troba a l’ADN de la persona humana”

Aquí és la primera col·lecció de joies medievals, però això és pràctica habitual en altres països…

Sempre s’han fet joies inspirades en altres èpoques i altres cultures.

Només es vendran a les vostres botigues?

Sí, només les trobaran aquí, és un producte exclusiu nostre. Igualment, també es podran adquirir per Internet.

Pons i Bartumeu
Foto: Viktoria Deeva
Quina acceptació han tingut?

De moment han tingut molt bona acollida, tenim una gran presència a les xarxes socials, estem contents i han despertat prou interès.

Quin serà el proper pas?

Tenim en ment noves idees per anar desenvolupant la col·lecció. I, finalment, afegir que aquesta col·lecció és solidaria ja que una part de les vendes revertirà a la societat que explota el jaciment.

______________________________________________

Foto: Viktoria Deeva

La Maria Carme Bartumeu Maza neix a Andorra la Vella l’11 d’octubre de 1960. Es llicencia en de Dret per Universitat de Barcelona, després fa una diplomatura en gemmologia a Barcelona i una altra de taxació de joies a Madrid. Una vegada a Andorra, en un primer temps treballa amb un despatx d’advocats, més tard pren el relleu del negoci familiar juntament amb el seu germà Enric.

Entre les seves aficions destaca tot el que es relaciona amb les humanitats, l’art, la música i la història. S’apassiona particularment per l’art egipci, per l’escultura, per la pintura i per la història de la joieria.