Marquet, els sabors més exquisits des del 1974

Durant 47 anys, Marquet s’ha convertit en un establiment de referència per als amants dels productes gourmet, els vins més fins i els espirituosos de la millor qualitat, gràcies a la dedicació que la família Marquet ha posat sobre la taula, des de l’obertura del seu local, aleshores a l’avinguda Carlemany.

Fotos: César De Pablos · Marquet Andorra

Una màxima que marca la filosofia de Marquet és que, “quan les coses són bones de veritat, la gent ho capta ràpidament”; i així va ser com aquest restaurant i botiga gourmet d’Escaldes-Engordany ha aconseguit superar el pas dels anys i s’ha guanyat la confiança de tota mena de clients, però especialment els del Principat, que sempre hi tornen per descobrir un nou sabor que els aporti un toc de plaer als seus paladars.

Marquet, una història familiar

Jordi Marquet Mandicó, artífex de l’establiment que avui en dia gaudeix del reconeixement de tothom a Andorra, recorda amb molta estima com el seu pare i el seu avi matern comerciaven amb vins, de manera que el Jordi va créixer envoltat de bocois ben arrenglerats al celler familiar. El setembre del 1974, el Jordi i la seva esposa, Frédérique, van fer un pas que canviaria el futur de la seva família, amb l’obertura d’un establiment ubicat a l’avinguda Carlemany d’Escaldes-Engordany, on es comercialitzaven vins, espirituosos i productes selectes.

Image

La clientela de Marquet sempre ha estat molt fidel i curiosa, de manera que, pels aparadors de la botiga, han desfilat tota mena de deliciosos productes gourmet, procedents de diferents racons del món. Amb un públic cada vegada més educat en la matèria i un mercat en constant evolució, Marquet va adaptar el seu concepte als temps moderns, fins a passar de la definició de botiga convencional a la de Gourmeterie, ja que, a banda d’adquirir bons vins i grans productes gastronòmics, els clients també poden degustar in situ varietats d’aperitius emplatats al moment i, fins i tot, àpats elaborats als seus fogons; aquesta combinació va guanyar encara més vida a partir del 2004, quan Marquet Gourmeterie es va traslladar a l’actual local de l’emblemàtica Plaça Coprínceps, d’Escaldes-Engordany.

El llegat del Jordi i la Frédérique s’ha mantingut gràcies a la passió dels seus fills, el Guillem i l’Amàlia, que han estat vinculats, des de molt petits, amb el negoci familiar. “Quan sortia de l’escola, anava directament a la botiga de l’avinguda Carlemany, on acompanyava els meus pares i feia els meus deures. Quan tenia tot a punt, els ajudava a organitzar els pots de foie gras o bé a arreglar les taules”, recorda l’Amàlia, que, com el seu germà, és una gran aficionada del vi i dels tastos a cegues, disciplina amb la qual ha representat Andorra i ha aconseguit ser al top 5 en sis campionats consecutius.

Canvi i evolució

Formada al batxillerat literari del Lycée Comte de Foix i, posteriorment, a Tolosa, on va cursar el Brévet Technique Supérieur (BTS) d’Acció Comercial i un màster en màrqueting, l’Amàlia no s’ho va pensar dues vegades i va tornar a Andorra per treballar braç a braç amb el seu pare i el Guillem; aquest últim, fins a l’any passat, va estar al capdavant de la vinoteca Cal Marquet, ubicada a la planta 0 del Centre Comercial Illa Carlemany.

La seva formació, la intrepidesa de la seva joventut i el savoir faire adquirit amb la seva família, han comportat que l’Amàlia portés la batuta de Marquet Gourmeterie, un establiment gastronòmic que s’ha sabut adaptar a les necessitats dels públics més joves, però sense deixar de banda la tradició i el tractament especial que els clients més antics busquen en aquest local.

Xarxes socials, lloc web, servei de delivery, tastos privats, càtering per encàrrec, campanyes publicitàries, entre altres, han estat només algunes de les novetats que –algunes accelerades per l’escenari derivat de la pandèmia de Covid-19– han guanyat espai en el si de Marquet Gourmeterie que, actualment, compta amb una bodega de gairebé 3.000 referències dels vins més prestigiosos del món, on els productes francesos i espanyols són els protagonistes, malgrat que també fan honor als vins italians, portuguesos, xilens, uruguaians, austríacs, hongaresos, grecs, sud-africans, nova-zelandesos, argentins, entre altres.

La qualitat, característica imprescindible

“Mentre menys ingredients tingui un producte, millor serà”, sentencia l’Amàlia, qui durant els darrers anys s’ha traçat l’objectiu d’elevar al màxim possible la qualitat de l’oferta gastronòmica de Marquet Gourmeterie. Aquesta afirmació va lligada amb el seu ideal de lluitar contra la industrialització dels productes alimentaris, on els farcits i els components químics artificials abarroten la gran majoria dels productes presents en la dieta de les persones.

És per aquest motiu que l’Amàlia es pren amb seriositat, i de manera personal, la tasca de tocar la porta d’aquells proveïdors que respecten el producte i, al mateix temps, les tècniques tradicionals i artesanes que hi ha darrere del procés d’elaboració. “No soc cap metgessa, però crec que, mentre un producte tingui menys conservants, additius i altres components artificials, menors seran els riscos per a la salut de les persones”, expressa.

I és que en la bellesa de la senzillesa rau la clau de l’èxit de Marquet Gourmeterie, un restaurant i botiga que ret tribut als productes més fins i delicats, com ara els pernils Joselito, el salmó fumat de Noruega, el foie gras mi-cuit fets a casa o un producte revolucionari que el mateix Jordi Marquet va introduir al mercat andorrà: les ostres spéciales Gillardeau. A Marquet, cada producte és una història per descobrir.