Sant Julià de Lòria torna a ser la capital mundial del trial

Encara que la situació sanitària va reduir enguany el calendari del Campionat del Món de trial a l’aire lliure, a només quatre escenaris, la parròquia laurediana no va faltar a la seva cita amb els millors pilots del món. Per 22è any Sant Julià de Lòria va acollir una prova del Mundial, que en aquesta ocasió va comptar amb dues jornades de competició, els dies 19 i 20 de setembre.

Per a evitar les aglomeracions, els organitzadors van decidir eliminar la zona de classificació, que en anys anteriors havia tingut lloc en el nucli urbà, amb una gran afluència de públic. El recorregut preparat per la Federació Motociclista d’Andorra va constar d’un total de 10 zones, repartides al llarg de la cota 1.600 de Naturlandia, que els 71 pilots participants van haver de superar tres vegades en cadascuna de les dues jornades.

El resident Toni Bou va arribar a Sant Julià de Lòria amb un avantatge de 10 punts sobre el segon classificat del Mundial, el català Adam Raga. La pluja va marcar la primera jornada del trial i va dificultar encara més les zones on es van desenvolupar les proves.

Bou va dominar durant les dues primeres voltes, però en la tercera i última li van fallar les forces, a causa d’una vella lesió en l’espatlla. Va ser així que Raga va aprofitar l’ocasió per a donar la volta la classificació i coronar-se com a vencedor del primer dia, amb 6 punts d’avantatge, deixant a Bou en el segon lloc i al gallec Jorge Casales en la tercera posició del podi.

Quant al TrialGP femení, la britànica Emma Bristow es va coronar campiona imposant-se davant de la madrilenya Sandra Gómez i de la catalana Berta Abellan.

En Trial2, els vencedors van ser l’italià Matteo Grattarola i la francesa Naomi Monnier. En Trial125, el francès Leo Guiraud va superar a Pau Martínez, que arribava a Sant Julià de Lòria com a líder invicte després de les quatre primeres proves.

Laia Pi va ser també una de les protagonistes de la primera jornada. La jove pilot de la Federació Motociclista d’Andorra va disputar el seu primer Mundial, amb tan sols 14 anys, i va protagonitzar la millor actuació d’aquesta temporada amb el sisè lloc en la categoria de Trial2 femení. D’altra banda, el seu germà, Oriol Pi va disputar la prova de Trial2 masculí i va assolir la 26a posició. Cal ressaltar el debut d’altres joves pilots com ara Alèxia Lladó, que va obtenir la novena posició en Trial2, mentre que Jan Gabriel, Joan Miquel Garcia i Valentí Cristina van completar la participació andorrana en les últimes posicions de la categoria de Trial125.

Durant la segona jornada, que va tenir lloc el passat 20 de setembre, els participants van tornar a pujar a les seves motos, però aquesta vegada sense la presència de la pluja.

En aquesta oportunitat, Toni Bou, va marcar la millor puntuació, en cadascuna de les tres voltes, i es va imposar com a vencedor en el segon dia del trial, mentre que Adam Raga va obtenir la segona posició i Jorge Casales va tornar a ser tercer.

Quant al TrialGP femení, Emma Bristow va sumar una nova victòria, per davant de Berta Abellan i Sandra Gómez, un resultat que la va proclamar campiona del món per setena vegada consecutiva.

En Trial2 van repetir victòria l’italià Matteo Grattarola i la francesa Naomi Monnier. D’altra banda, Laia Pi va obtenir novament la sisena posició en Trial2 femení, mentre que la debutant Alèxia Lladó va obtenir el desè lloc.

Finalment, en Trial125, el britànic Ben Dignan va pujar al calaix més alt del podi en la segona jornada. Pau Martínez, que va repetir com a segon classificat, es mantenia al capdavant de la general. Els joves debutants andorrans Joan Miquel Garcia, Jan Gabriel i Valentí Cristina tancaven en aquest ordre la classificació de la categoria.

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, i la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, van presidir el lliurament de trofeus. La cerimònia de podis en la plaça de la Germandat no va escapar a les restriccions sanitàries marcades per la Covid-19 i es va limitar a un acte breu. Però la millor notícia és que Sant Julià de Lòria va tornar a ser durant dos dies la capital mundial del trial, amb una excel·lent organització, a càrrec de la federació andorrana, que any rere any organitzen una de les millors proves del mundial.