Joan Babot: “La venda per Internet s’està menjant el comerç al detall”

És president de Fener Boulevard des de la seva creació i treballa amb moltes ganes per tirar endavant l’associació i la col·laboració amb altres entitats per reactivar el comerç al país. La recentment creada The Shopping Mile, n’és un bon exemple. Està satisfet de la implicació dels comerciants, si bé reconeix els problemes pels quals passa el sector.

Com va néixer la idea de Fener Boulevard?

De fet, Fener Boulevard forma part de l’Associació de Comerciants de Maria Pla, que es va crear el 2011 a partir de la iniciativa del comú d’Andorra la Vella, que volia tenir un únic interlocutor entre els comerciants per promocionar el comerç de la zona i posar en marxa polítiques que afavorissin la bona salut comercial. Primer es va crear l’Associació Maria Pla/Riberaygua i uns anys més tard, també a proposta del comú, hi va haver una segregació perquè els dos barris tenen dinàmiques diferents. Això era l’any 2014, i va néixer Fener Boulevard i Riberaygua i Travesseres, que presideix la Rosa Pascuet.

“És cert que, per tradició, els comerciants ens queixem sempre…”

Quants comerços teniu associats a Fener Boulevard?

Comptem amb una trentena d’associats i tenim un pressupost que s’alimenta amb les quotes dels socis i dels propietaris dels immobles, a parts iguals. A més, cada any, el comú ens dona una petita subvenció. Fins a l’any passat, ens donava una quantitat fixa i nosaltres havíem de justificar les despeses, però des de l’any passat, hem de presentar nosaltres un projecte i, si el comú el considera vàlid per promocionar la zona, ens dona la subvenció.

En aquests gairebé vuit anys de funcionament, quin balanç fa de les accions de Fener Boulevard?

El més positiu és el fet que existeixi l’associació, un interlocutor vàlid davant del comú i del Govern. Quan anem a les reunions amb el comú o el Govern, podem presentar les nostres propostes i conèixer les accions que volen portar a terme. Això també permet a les institucions saber les nostres opinions, crec que aquest intercanvi d’informació permet saber on anem. És cert que per tradició, els comerciants ens queixem sempre… però la veritat és que hi ha molta feina a fer i aquesta és la manera de treballar, anant de la mà amb les institucions. Ara mateix hem estat treballant a fons amb la creació de l’associació de l’eix central, The Shopping Mile que s’integra dintre del pla de la reactivació del comerç que impulsa el ministeri de Turisme i Comerç. Ha estat el ministeri que ens ha reunit a tots els implicats per crear l’associació.

Qui la forma?

L’Associació de Comerciants de l’avinguda Meritxell, Vivand i Fener Boulevard. Quedem tots incorporats en una sola associació, on hi ha el comú d’Andorra la Vella, el d’Escaldes-Engordany i la Cambra de Comerç.

Però cada associació té la seva identitat…

Sí, cadascú de nosaltres manté la seva personalitat, a la vegada que es treballa conjuntament.

“El dinamisme de les associacions de comerciants serà bàsic per a aconseguir fer venir més visitants”

Com va néixer el Bulevard de les Estrelles?

Va ser una iniciativa del comú d’Andorra la Vella, ja portem sis estrelles i penso que és una bona cosa. En aquest tema també fem una feina conjunta, és una manera de promocionar i donar visibilitat al comerç del carrer Maria Pla i de Fener Boulevard, a la vegada que també es revitalitzen les botigues de la parròquia, que és el que interessa al comú i a tots plegats.

Quines accions heu fet en aquests anys?

Un any vam posar dos camions de bombers on hi fèiem pujar els nens, que podien parlar amb els bombers, estaven encantats! També hem exposat vehicles dels Clàssics Esportius, hem posat música i decoracions de Nadal al carrer, fa tres anys que fem concentracions de Harley Davidson, i l’última aportació ha estat el Bulevard de les Estrelles.

Com veu el futur del comerç?

Complicat. El comerç està tocat, la venda per Internet s’està menjant el comerç al detall. I aquest no és un problema només d’Andorra, sinó que el pateixen la gran majoria de països europeus. Els turistes venen, les estacions d’esquí, els hotels, restaurants, Caldea, Naturlandia… tot funciona, però els visitants només es passegen, no entren a les botigues.

I quina solució tenim?

Hem de mantenir la nostra idiosincràsia, un comerç fàcil, amable, amb un nucli comercial amb moltes botigues. Això és un punt fort per a nosaltres ja que difícilment es troba en altres llocs. Ho hem de mantenir i millorar entre tots, aquesta és la tasca de les associacions de comerciants, dels comuns i del ministeri de Turisme i Comerç. Mira, a Londres ho han fet molt bé, han aconseguit fer-se una reputació en el turisme de compres, la gent hi va a fer les compres de Nadal, tothom sap que tenen unes decoracions excepcionals i unes botigues atractives. Insisteixo, el dinamisme de les associacions de comerciants serà bàsic per a aconseguir fer venir més visitants. The Shopping Mile va justament en aquesta direcció.

__________________________________________________

Joan Babot al seu despatx
Foto: McGrau

Joan Babot Portell neix a Escaldes-Engordany l’any 1961. Estudia a Lleida i després a Suïssa, on cursa estudis de Ciències Econòmiques. Torna a Andorra per incorporar-se al negoci familiar de major d’electrònica, fins que a l’any 2011, es fusionen amb una altra societat i deixa les tasques executives per consagrar-se a la feina de president de l’associació de comerciants. Està casat i té dos fills. Entre les seves aficions hi figura l’esquí, el golf i el pàdel.