No vols tornar al teu treball després de les vacances?

S’han acabat les vacances i és moment de tornar a la rutina, però et deprimeixes tan sols en pensar-ho? No et preocupis, estàs travessant l’anomenada síndrome postvacances, també coneguda com a estrès o depressió postvacances.

No es tracta d’una malaltia, sinó d’un estat d’ansietat, irritabilitat, malestar emocional, que ve acompanyat de símptomes físics i que es produeix després de les vacances i es percep, sobretot, uns dies abans de tornar a treballar i durant les jornades laborals. Les conseqüències que pot portar aquest estat emocional, a la persona que el pateix, és el baix rendiment laboral, problemes amb l’entorn de treball, facilitat per a les discussions, irritabilitat i sentiments de frustració, entre altres.

Segons l’empresa de recursos humans Bizneo HR, un 38% dels empleats pateixen la síndrome o depressió postvacances i afecta, principalment, als qui tenen menor resistència a la frustració i a treballadors que es consideren poc valorats pels seus superiors.

En l’actualitat, existeix un debat entre els especialistes per si realment es pot parlar o no de l’existència real i científica d’aquesta síndrome. Malgrat tot, la majoria coincideix que és un trastorn que sol afectar els empleats amb una visió negativa del seu treball. Per aquest motiu, la incorporació a la rutina de treball, després de les vacances, genera un procés d’adaptació molt més difícil que el que seria normal. En alguns casos, la pressió a la volta del treball ocasiona grans crisis d’estrès, ansietat, fins i tot, quadres de depressió.

Com detectar-ho?

Els símptomes que manifestis t’ajudaran a saber si pateixes o no la síndrome postvacances.

Els símptomes més comuns són:

*Ansietat
*Sudoració
*Malestar corporal: fatiga, cansament, dolors musculars, falta d’apetit
*Palpitacions
*Mal humor
*Tristesa
*Mancada de concentració
*Descens de rendiment
*Estrès
*insomni
*Depressió
*Símptomes cardíacs i respiratoris

Com puc combatre-ho?

Poden dur-se a terme algunes conductes perquè el retorn al teu treball no et generi cap malestar o almenys perquè sigui el més lleu possible.


1. Organitza el retorn de les teves vacances. És recomanable tornar almenys amb dos dies d’antelació per a reprendre lentament la rutina i que el canvi no resulti tan brusc. Per això és bo passar almenys uns dies a casa perquè et puguis adaptar novament als horaris.

2. Torna a la rutina laboral de manera gradual. Pren-te un temps per a adaptar-te novament a la teva jornada de treball. No vulguis tancar totes les tasques i activitats, que tenies pendents abans de les vacances, aquell mateix dia. Ves a poc a poc, sense deixar de mantenir una actitud proactiva.

3. Pren-te el teu temps d’oci per a buidar la teva ment. Realitza activitats recreatives i lúdiques que res tinguin a veure amb la feina.

4. Reordena les teves activitats i rutines, sobretot els horaris de menjar i descans. És important tenir, almenys, 8 hores de son al dia per a sentir-nos vitals. Evita la ingesta d’alcohol i la cafeïna.

5. Fes activitat física. L’esport t’ajudarà a alliberar endorfines i tot l’estrès que s’acumula després d’un dia llarg d’oficina. A més, millorarà el teu estat d’ànim.

6. Tingues paciència i accepta que el malestar és part del procés d’adaptació. ‘Dona’t permís’ per a estar malament, a poc a poc tot s’anirà normalitzant.

Existeixen tractaments?

No, no existeixen tractaments específics per a aquesta mena de síndrome, ja que és un estat emocional que sol desaparèixer quan l’empleat es va incorporant i adaptant novament a la rutina.

Segons els experts, aquest trastorn postvacances té una durada aproximada d’entre 2 a 3 setmanes i molt poques vegades requereix atenció professional. No obstant això, si els símptomes i el malestar generalitzat persisteix, o si tens taquicàrdia, depressió o qualsevol indici de malestar que afecti la teva qualitat de vida i rendiment laboral, hauràs d’acudir a un especialista per a rebre l’atenció corresponent.