Tanca amb èxit el XXI Festival Internacional Orgue&nd

Cinc representacions musicals, en tres esglésies diferents, van conformar el programa 2020 del XXI Festival Internacional Orgue&nd, dut a terme a les parròquies d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i La Massana. L’andorrà Aarón Ribas Zorrilla va protagonitzar la cloenda de l’itinerari musical a l’església de Sant Esteve, a la capital del Principat.

Fotos: César Vidal / Associació Amics dels Orgues de les Valls d’Andorra

Entre el 10 i el 22 d’agost, van ressonar les vibrants notes de l’orgue a diferents indrets del Principat d’Andorra, que, en el marc del XXI Festival Internacional Orgue&nd, va aplegar diferents artistes europeus de gran prominència amb aquest instrument musical. El Duo Cellorganic, conformat pels polonesos Radosław Marzec i Renata Marzec, qui van fusionar el violoncel i l’orgue per a interpretar obres de Bach, Albéniz, Couperin, Clérambault, Grigny, Gernsheim i Sulzer, a l’església de Sant Pere Màrtir, a Escaldes-Engordany.

El francès Thomas Ospital ens va convidar a un “Viatge en el món de l’orgue”, a través de les peces musicals de mestres com ara Mozart, Bach i Duruflé, amb les quals va captivar els afortunats assistents a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella, el passat 12 d’agost. Un altre polonès, en aquest cas l’experimentat Przemysław Kapituła, va ser protagonista al XXI Festival Internacional Orgue&nd amb un recital que, sota el nom “De la música polonesa a l’aniversari de Louis Vierne”, va conduir el públic a través de les composicions de Feliks Nowowiejski, Mieczysław Surzyński, Johannes von Lublin i l’organista francès Louis Vierne, amb el qual Kapituła ha volgut realçar l’exquisidesa acústica d’obres poloneses compostes durant el Renaixement i el Romanticisme i que, malauradament, no són prou conegudes al continent europeu. Aquest espectacle va tenir lloc també a l’església de Sant Esteve, el 15 d’agost.

El següent en el programa musical seria l’italià Alessandro Bianchi, amb un recital que posaria en rellevància les obres de Sanger, Phalèse, Bach, Szönyi, Ponsan, Callahan, Bovet i Mushel, però, a causa de la pandèmia i les complicacions que comporta, l’organista nascut a Como, va suspendre la seva presentació que estava prevista per al 19 d’agost, a l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de La Massana. L’espanyol Luis Pedro Bráviz va agafar el testimoni i va presentar el programa “De ‘tientos’, danses i diferències: un camí d’esperança entre amistoses batalles”, quin repertori va estar constituït per les composicions de Jusepe Ximénez, Antonio de Cabezón, Sebastián Aguilera de Heredia, Francisco Correa de Arauxo, Pablo Bruna i Joan Cabanilles, compositors i exponents del renaixement al barroc ibèric.

En representació del Principat d’Andorra, hi arribaria el torn del jove Aarón Ribas Zorrilla, qui ens va delectar amb la seva “Tocata nocturna”, amb peces de Bach, Chopin, Migó, Heiller, Debussy i Vierne, aquest últim amb motiu del 150è aniversari del seu naixement. Els contrastos entre els diferents compositors, que coquetejaven entre la potència i la profunditat, en el cas de Bach, Heiller o Migó, o bé amb la delicadesa de les notes de Chopin i el Clar de lluna de Debussy, van ser el fil conductor d’aquest recital entranyable que va posar fi a un dels esdeveniments més esperats del Principal, especialment quan la parròquia de la capital ha hagut de suspendre la seva Festa Major i altres activitats com ara el Jambo Street Music arran de la pandèmia.