De copes per La Rioja

Aquest mes et convidem a conèixer uns dels principals destins gastronòmics i vitivinícoles d’Espanya i del món, La Rioja.

No importa si saps molt o poc de vins, no pots passar per La Rioja sense tastar un bon vi, visitar un celler, conèixer el procés d’elaboració, trepitjar el raïm amb el qual es produeix i, perquè no?, fer un tractament de vi teràpia aprofitant el poder antioxidant del raïm de La Rioja.

Es podria dir que La Rioja és una de les regions vitivinícoles per excel·lència, ja que les condicions naturals de la zona permeten que la producció dels vins sigui excepcional. Compta amb més de 80 cellers en la zona i la producció anyal de vins supera els 400 milions d’ampolles. És una de les vinyes més antigues d’Espanya, que rep la distinció de Denominació d’Origen Controlada, un distintiu que marca l’alta qualitat, així com les característiques específiques en la producció, i el compromís del productor per mantenir l’ús tradicional en el procés d’elaboració.

Característiques de la regió

La Rioja s’estén al llarg de 120 quilòmetres pel riu Ebre i es divideix en Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Baja. Si hi ha alguna característica distintiva dels vins, és que la majoria són afruitats, intensos i colorits, gràcies als raïms amb els quals estan fets, Garnacha, Graciano i Mazuelo. Almenys, n’hi ha quatre categories de vins que has de tastar, el Rioja jove, criança, reserva i gran reserva.

La ruta del vi

Hi molts cellers per visitar, aquí et deixarem el llistat d’alguns destacats.

Marquès de Riscal

Produeix vins des de l’any 1858. És un celler amb més de 160 anys d’història. El cor de la ciutat del vi del Marqués de Riscal és, sens dubte, la plaça del Reloj, lloc on es pot contemplar la història del Marqués, a través dels edificis que l’envolten. Les portes i finestres presents, al voltant de la plaça, conviden als visitants a descobrir els misteris que amaga. El Marqués va embotellar els primers vins l’any 1862, gràcies a l’èxit que va suposar la producció, el celler es va ampliar i l’edifici va rebre el nom de “El Palomar”. Amb l’arribada del segle XXI, Marqués de Riscal posa en marxa el projecte 2000, que suposarà la construcció de la bodega San Vicente i el començament de les visites turístiques. L’any 2006 es va fer la inauguració de la Ciutat del Vi, que compta amb un hotel dissenyat pel famós arquitecte canadenc Frank O. Gehry i, el 2015, es va dur a terme un històric tast de 114 anyades de la col·lecció privada del Marqués de Riscal amb professionals de totes parts del món. La marca és present en més de 110 països i, gràcies a l’excel·lent qualitat de producció, ha rebut la distinció amb 4 denominacions d’origen.

Bodega Muga, a Haro

 

Es tracta d’un modern edifici que acull una gran botiga de vins, per comprar, i a la vegada fer una degustació. És l’únic celler d’Espanya que compta a un mestre ‘cubero’ i tres ‘toneleros’ propis. Elaboren els barrils amb el millor roure, donant-los el torrat interior adequat, per  aconseguir vins de caràcter únic. La visita al celler es pot fer de diferents maneres, fent el tradicional tast, caminant per la vinya, a bord d’un ‘segway’ o d’un globus aerostàtic.

Campo Viejo, a Logronyo
Pobles amb encant

Però no tot és vi a La Rioja. També has de recórrer els pobles amb més encants de la regió. Situat a uns quilòmetres del Camí de Santiago de La Rioja, San Millán de la Cogolla és un dels pobles més destacats d’aquesta zona, famós pels seus dos monestirs, el de Suso i el de Yuso, declarats Patrimoni de la Humanitat. Al recórrer San Millán, podràs gaudir de paisatges meravellosos que valen la pena conèixer. Als carrers d’aquesta localitat es poden descobrir les cases d’arquitectura típica de La Rioja, i altres edificis destacats com ara l’ermita de Santa Potamia, del segle XVIII; i l’església Nostra Senyora del Carmen. Es diu que aquesta localitat és el bressol de la llengua castellana. Molt a prop es troba Santo Domingo de la Calzada, un dels punts claus del Camí de Santiago i un dels pobles més turístics de La Rioja pel seu llegat històric. Compta amb una catedral d’estil gòtic i en el seu interior es pot apreciar un retaule major d’estil plateresc. En el centre del poble es pot visitar l’Hospital de Pelegrins, convertit en Parador Nacional, les muralles, l’Abadia Cistercenca o la plaça d’Espanya, on es troben l’edifici de l’Ajuntament i l’Alhóndiga.